#advProProductnieuws

Robin Radar lanceert ‘compromisloze’ droneradar IRIS

Het Nederlandse radartechnologiebedrijf Robin Radar Systems heeft vandaag IRIS gelanceerd, de enige droneradar ter wereld die in staat is om drones in alle drie de dimensies te volgen en te classificeren. De radar kan eenvoudig geïntegreerd worden met andere systemen. Het systeem is licht van gewicht, compact en biedt desondanks een groot detectiebereik.

Radar vormt het hart van de meeste dronedetectie- en volgsystemen op luchthavens, militaire locaties, gevangenissen en andere zwaar beveiligde locaties. Het kunnen detecteren en volgen van drones met behulp van radar blijft echter een grote technische uitdaging, zeker als het gaat om dronezwermen, zeer kleine drones of nieuwe dronemodellen.

Het probleem: om een ​​radar een drone te laten classificeren – om hem te onderscheiden van een vogel of een ander object – moet hij voldoende ‘time on target’ hebben. Om vervolgens het pad van dit object te volgen, moet de radar een snelle ‘update-rate’ hebben. Dat wordt bereikt door snel te roteren en updaten. Het resultaat? Een onvermijdelijk compromis tussen het vermogen om de drone te detecteren en vervolgens zijn bewegingen te volgen.

Dat was de situatie tot vandaag. Robin Radar Systems heeft namelijk een ‘compromisloze’ droneradar gelanceerd die is ontworpen om op elk front maximale prestaties te leveren.

Het radarsysteem van Robin Radar werkt op basis van het microdopplereffect. Daardoor kunnen drones aan de hand van hun propellers geïdentificeerd worden. Om zowel de positie te kunnen bepalen als het type drone te kwalificeren bevat de nieuwe IRIS droneradar een tweetal roterende antennes. Daardoor wordt elk doel in het luchtruim bij elke rotatie twee keer waargenomen.

Naast een nauwkeurige classificatie in combinatie met tracking is IRIS ontworpen met drie kerncompetenties in het achterhoofd: positiebepaling in 3D met nauwkeurige hoogterapportage, volledige ‘dome-achtige dekking’ en eenvoudige integratie met andere systemen.

Robin Radar-directeur Siete Hamminga: “We hebben onze ingenieurs uitgedaagd om een radar te ontwikkelen die de verschillende taken compromisloos uitvoert. IRIS onderscheidt zich door het combineren van meerdere functies. Niemand anders is erin geslaagd om zoveel functionaliteiten in één radarsysteem te integreren.

Er zijn een paar geweldige radars op de markt, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is deze inherente afweging van functionaliteiten. Een groot bereik betekent meestal een hoog gewicht met een beperkte dekking. Om een ​​dekking van 360 graden te bereiken, zijn meerdere radarsystemen nodig. Lichtgewicht betekent meestal een laag vermogen en een beperkte dekking en bereik. Dit is niet het geval met IRIS.

De nieuwe radar volgt drones in 3D en geeft hoogte-informatie over alle doelen. Dit is een heel belangrijke functie bij het counteren van drones. Beveiligingspersoneel heeft zoveel mogelijk informatie nodig om een ​​dreiging snel te kunnen lokaliseren en mitigeren.

Uniek aan de IRIS is het indrukwekkende dekkingsvolume van 360 graden in azimut en 60 graden in hoogte. Dat betekent dat IRIS zelfs stilhangende drones kan detecteren – iets dat voor de meeste radars bijna onmogelijk is. De meeste radars bestrijken minder dan 100 graden. Sommige radars kunnen 360 graden bestrijken, maar lang niet allemaal kunnen ze dat combineren met een dekking op grote hoogte.

Maar een van de meest verrassende eigenschappen van de nieuwe radar is zijn compacte formaat. Met een gewicht van 25 kg, een diameter van 554 mm en een hoogte van 623 mm, is het één van de kleinste radarsystemen met de meeste mogelijkheden. Hij kan zelfs door één persoon worden opgetild!

Dit is een belangrijk gegeven, omdat radar normaal gesproken slechts één kerncomponent is van een volledig geïntegreerde oplossing, waarbij een ongewenste drone na detectie ook onschadelijk gemaakt of afgevoerd wordt. Door zijn kleine en lichtgewicht formaat kan IRIS heel gemakkelijk vervoerd en geïnstalleerd worden.

Naast deze belangrijke mogelijkheden kunnen we trots zijn op een geïnstrumenteerd bereik van 5 km. IRIS detecteert momenteel drones op 4 km afstand en kan ze van vogels onderscheiden op 1,4 km.

We werken eraan om dat naar een classificatieafstand van 2 km te brengen. Dat is het mooie van al onze systemen: continue software-updates maken ze toekomstbestendig. We kunnen veel doen om de prestaties van IRIS nog verder te verbeteren, en er staat al veel in de planning.

We wilden technologie ontwikkelen die toegankelijk en betaalbaar is en echt geen compromissen sluit. Dat hebben we absoluut bereikt in IRIS.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier