AchtergrondMarkt

Trump vs. Biden: wat betekent de verkiezingsuitslag voor de dronesector?

Wie wordt de 46e president van de Verenigde Staten? Wordt het de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, of blijft zittend president Donald Trump aan de macht? Hoe dan ook heeft de verkiezingsuitslag mogelijk verstrekkende gevolgen voor de mondiale civiele dronesector. Welke invloed heeft de regering-Trump gehad op de mondiale drone-industrie? En wat zou een overwinning van Joe Biden betekenen?

We kennen allemaal de slogan nog wel waarmee Trump vier jaar geleden in het Witte Huis terecht kwam: ‘America First’. Amerika zou volgens Trump allerlei productieprocessen terug moeten halen uit lagelonenlanden als China. Om dat proces te bespoedigen werden er al snel importtarieven op producten uit het buitenland ingevoerd, wat ontaarde in een handelsoorlog met China. Dat voorspelde alvast weinig goeds voor een groot Chinees bedrijf als DJI.

Aanvankelijk had Trump weinig op met drones. Trump was nog maat net beëdigd in zijn nieuwe rol toen er al een brief op de mat lag van de Drone Manufacturer’s Alliance (DMA), een groep fabrikanten van consumentendrones waaronder DJI, Parrot, en (toen nog) 3DR en GoPro. In de brief werd de president opgeroepen om de dronesector ‘ruim baan’ te geven. Feitelijk betrof het een verkapte lobby om meer hobbydrones te kunnen verkopen.

Maar Trump dacht er toch iets anders over. Zo nam de president in 2017 het initiatief voor de National Defense Authorization Act. Deze wet zou de Amerikaanse overheid het recht geven om drones te kunnen volgen, de besturing over te nemen of zelfs op afstand te vernietigen. Niet lang daarna ondertekende Trump een wet die de verplichte registratie van alle drones boven de 250 gram regelde. (Uiteindelijk leidde dat weer tot de ontwikkeling van de DJI Mavic Mini, die met zijn 249 gram nèt de Amerikaanse registratieplicht omzeilt.)

De strengere regulering van de dronesector was nog maar het topje van de ijsberg. In de afgelopen paar jaar legde de regering-Trump steeds meer de nadruk op cybersecurity en de risico’s van het gebruik van Chinese elektronica, waaronder 5G netwerkapparatuur en drones. Dat leidde uiteindelijk tot een verbod op het inkopen van drones van DJI door federale overheidsdiensten. In gebruik zijnde drones moesten op een goed moment zelfs aan de grond blijven staan. Dit tot grote frustratie van DJI. Het bedrijf trok dan ook alles uit de kast om de claims te weerleggen, maar dat leidde niet tot een beleidswijziging van de regering-Trump.

Sterker nog: onlangs kondigde de Amerikaanse overheid het ‘Blue UAS’ programma aan. Dit is een soort kwaliteitslabel dat toegekend wordt aan dronefabrikanten die vertrouwd worden door de veiligheidsdienst. In het lijstje komen geen Chinese fabrikanten voor, dus ook geen DJI. In plaats daarvan zien we wel een partij als Skydio, en het Franse bedrijf Parrot, dat al snel in de gaten had dat de Amerikaanse markt wel eens heel interessant zou kunnen worden voor Europese dronebedrijven.

Fast forward naar 4 november 2020, de dag dat mogelijk duidelijk wordt wie de opvolger wordt van Trump. Het belooft een spannende strijd te worden, op het moment van schrijven zijn de twee kandidaten in een nek-aan-nek race verwikkeld. Maar wat zijn de gevolgen voor de dronesector als Trump herkozen wordt? En wat zou een overwinning van Joe Biden betekenen?

Mocht Trump erin slagen het presidentschap te behouden, dan kunnen we er gevoeglijk vanuit gaan dat zijn huidige beleid wordt voortgezet. Dat betekent dat Chinese dronefabrikanten – DJI voorop – het wel kunnen schudden als het gaat om het leveren van drones aan Amerikaanse overheidsorganisaties. Maar daar blijft het mogelijk niet bij: je ziet ook in andere landen dat er steeds vaker vraagtekens worden gezet bij het gebruik van Chinese drones (al dan niet onder druk van de VS).

Het aanblijven van Trump zou daarentegen goed nieuws kunnen betekenen voor Europese fabrikanten van drones en dronegerelateerde diensten. Dat bewijst Parrot: de Franse dronebouwer deed mee aan een Amerikaanse aanbesteding om drones voor het leger te ontwikkelen, wat resulteerde in de Anafi USA. Daarna wond Parrot er bepaald geen doekjes om dat de drone geen informatie weglekt naar buitenlandse servers. Niet geheel verrassend werd de Anafi USA dan ook één van de ‘vertrouwde’ drones in het Blue UAS programma.

Maar een overwinning van Trump zou waarschijnlijk nadelige consequenties hebben voor consumenten wereldwijd. Er gingen zelfs geruchten dat DJI de lancering van de Mavic 3 heeft uitgesteld, in ieder geval totdat duidelijk wordt of Trump in het zadel blijft zitten of niet. Want met het huidige anti-Chinese sentiment is het voor DJI geen eenvoudige opgave om concurrerend te blijven op één van de grootste afzetmarkten ter wereld. En als de VS wegvalt als belangrijke markt, dan wordt het ook wereldwijd lastiger om marktleider te blijven. De torenhoge kosten voor productontwikkeling blijven immers gelijk, maar de opbrengsten uit verkoop nemen af. Dat kan hoe dan ook niet zonder bedrijfsmatige gevolgen blijven.

Mocht Joe Biden als winnaar uit de bus komen, dan zou de verhouding met China mogelijk iets minder gespannen worden. De importtarieven zouden waarschijnlijk afgebouwd worden, en de diplomatieke banden aangehaald. De vraag is echter of dat leidt tot een verminderde druk op DJI: er is zeker vanuit de Amerikaanse defensie teveel wantrouwen als het gaat om de strategische en militaire ambities van de Chinese staat. Het feit dat de Chinese overheid binnenlandse fabrikanten kan verplichten om gegevens over afnemers af te staan, maakt het onwaarschijnlijk dat DJI ooit weer serieus voet aan de grond krijgt bij overheidsdiensten.

Kortom: de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft hoe dan ook gevolgen voor de verdere ontwikkeling van de internationale dronesector. Een overwinning van Trump is slecht nieuws voor DJI, maar brengt ook kansen met zich mee voor de Europese drone-industrie. Op de lange termijn echter zal de uphill battle die DJI in het geval van Trumps herverkiezing moet leveren op de Amerikaanse markt echter wereldwijd leiden tot hogere prijzen en misschien zelfs wel tot een verminderde innovatiedruk. En dat zou jammer zijn.

Mocht Biden gekozen worden als 46e president van de Verenigde Staten, dan zal het management van DJI ongetwijfeld opgelucht ademhalen, maar de kans is klein dat het bedrijf het vertrouwen terugwint van de Amerikaanse overheidsinstanties, met name in de hoek van politie en defensie. En dus ook in dat geval liggen er kansen voor Europese leveranciers van drones, met name in het professionele segment.

En die Mavic 3? Ongetwijfeld komt die er, misschien wat eerder als Biden wint. Over een paar uurtjes deelt DJI in ieder geval alvast een eerste plaagstootje uit, met de verwachte introductie van de sub-250 gram Mini 2.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Trump vs. Biden: wat betekent de verkiezingsuitslag voor de dronesector?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier