Productnieuws

DJI lanceert 4K opvolger van Mavic Mini: de Mini 2

Dronemaker DJI heeft een opvolger van de razend populaire Mavic Mini drone gepresenteerd. De nieuwe drone heet DJI Mini 2 en is per direct te bestellen. Gebleven is het lage gewicht van nog geen 250 gram. Nieuw is de camera, die nu in 4K resolutie kan filmen. Maar de grootste wijzigingen betreffen de toevoeging van OcuSync 2.0 voor de videotransmissie, en het feit dat de camera nu foto’s kan maken in het RAW-formaat.

Specs op straat

Nog niet eerder was er voorafgaand aan een productpresentatie van DJI al zoveel bekend over een nieuwe drone. Dat komt vooral doordat de Amerikaanse elektronicazaak Best Buy aan meerdere klanten een DJI Mini 2 verkocht, terwijl dat nog helemaal niet de bedoeling was. Met als gevolg dat de meeste specs al enige tijd op straat liggen.

Dat de Mini 2 – de aanduiding ‘Mavic’ is verleden tijd – zou gaan beschikken over een verbeterde camera komt dan ook niet als een verrassing. En ook het feit dat de drone minder dan 250 gram weegt was al bekend. Maar de grootste update betreft toch wel de connectiviteit: DJI heeft het voor elkaar gekregen om de Ocusync 2.0 technologie (die we kennen van grote broers Mavic 2 en Mavic Air 2) in de Mini 2 te verwerken.

Eerste indruk

Op het oog lijkt de DJI Mini 2 als twee druppels water op de eerste generatie Mavic Mini. Het gezegde ‘Never change a winning team’ is zeker van toepassing. Gebleven is de grijze behuizing, en ook qua afmetingen is de Mini 2 niet gewijzigd. Een kleine cosmetische verandering betreft de propellertips: die zijn nu goudkleurig. En op de camera staat in kleine letters het predikaat ‘4K’. Nieuw is de toevoeging van een statusled aan de voorzijde van de drone.

Een grotere designwijziging zien we bij de controller: die is nu een stuk groter en zwaarder. Je telefoon bevestig je nu aan de bovenzijde van de controller. Lezers die onze review van de Mavic Air 2 hebben bekeken, die herkennen de nieuwe controller onmiddellijk: het gaat om exact dezelfde controller.

De DJI Mini 2 lijkt als twee druppels water op zijn voorganger.

Cameraprestaties

Een eerste belangrijke verbetering betreft de camera van de Mini 2. De nieuwe camera kan namelijk filmen in 4K resolutie, bij een framerate van 25 of 30 fps. Het is ook mogelijk om te filmen in 2,7K of 1080p HD. In dat laatste geval kan de framerate omhoog naar 50 of 60 fps. Videobeelden worden opgeslagen in het MP4 formaat, met h.264 voor de compressie. De maximale bitrate is nu 100 Mbps (dit was slechts 40 Mbps bij de Mavic Mini 1).

Over de sensor gesproken: we vermoeden dat de gebruikte 1/2.3” CMOS sensor exact dezelfde is als in de eerste Mavic Mini, maar dat de beeldprocessor een upgrade heeft gekregen om 4K mogelijk te maken. De diafragmawaarde heeft een vaste waarde van f/2.8 en de brandpuntsafstand (35 mm equivalent) is 24 mm, wat resulteert in een beeldhoek van 83º. Verwacht geen wonderen qua dynamisch bereik, daarvoor is de sensor simpelweg te klein.

Fotograferen doet de camera in 12 megapixels, oftewel 4.000 x 3.000 pixels. Nieuw is de mogelijkheid om foto’s op te slaan in DNG RAW. Dat formaat brengt meer mogelijkheden met zich mee als het gaat om de nabewerking van foto’s, omdat er meer beeldinformatie wordt opgeslagen. Verder biedt de Mini 2 de optie om panoromafoto’s te maken (Sphere, 180°, en Wide) en is het mogelijk om foto’s te maken met verschillende sluitertijden (bracketing), voor extra dynamisch bereik en HDR-composities.

De DJI Mini 2 kan filmen in 4K resolutie.

OcuSync 2.0

Misschien wel de grootste verbetering ten opzichte van de Mavic Mini zit hem in de toevoeging van OcuSync 2.0. De oorspronkelijke Mavic Mini maakte gebruik van een wifiverbinding voor de overdracht van de videobeelden. Dat leidde in de praktijk al snel tot wegvallend beeld, ook op relatief kleine afstanden. OcuSync 2.0 maakt HD video-overdracht mogelijk op kilometers afstand.

Het is knap dat DJI deze technologie in de drone heeft weten te verwerken zonder dat dit ten koste is gegaan van het gewicht of de omvang. De controller is wel een stuk groter geworden. Het gaat om dezelfde controller als die van de Mavic Air 2. Dat betekent dus ook dat je de telefoon nu aan de bovenzijde moet bevestigen. (De kans bestaat dat de DJI Smart Controller op een goed moment ook compatibel is met de Mini 2, maar daarover valt nu nog niets te zeggen.)

De DJI Mini 2 komt met dezelfde controller als de Mavic Air 2.

Vliegtijd en windbestendigheid

De DJI Mini 2 kan iets langer in de lucht blijven dan zijn voorganger: 31 minuten, ten opzichte van 30 minuten eerst. Daarnaast is de maximale hoogte waarop de Mini 2 gebruikt kan worden nu 4.000 meter boven zeeniveau. Dat was 3.000 meter bij de Mavic Mini.

Interessanter is de toegenomen windbestendigheid. De DJI Mini 2 kan tot windkracht 5 (wat overeenkomst met een windsnelheid van ca. 10 m/s) de lucht in. Hopelijk resulteert dit in minder meldingen van fly-aways dan bij de eerste generatie Mavic Mini het geval was.

Geen obstakeldetectie en ActiveTrack

Een features waarover de DJI Mini 2 niet beschikt betreft obstakeldetectie. De drone zal dus niet automatisch uitwijken voor obstakels zoals bomen, gebouwen en mensen. Ook niet tijdens een return to home-actie. Zorg er dus altijd voor dat de drone in een rechte lijn terug kan vliegen naar de opstijglocatie, mocht de verbinding wegvallen.

Een andere feature die je bij de Mavic 2 en Mavic Air 2 wel aantreft maar ontbreekt bij de Mini 2 is ActiveTrack. Je kunt de drone dus niet automatisch achter jezelf (of iemand anders) laten aanvliegen. Wel biedt de Mini 2 een aantal andere features, zoals Dronie, Helix, Rocket, Circle en Boomerang.

Verkoopprijs en beschikbaarheid

De DJI Mini 2 krijgt een iets hoger prijskaartje dan zijn voorganger. De basisversie (met 1 accu) kost € 459,-. De Fly More Combo kost € 599,-. Je krijgt dan twee extra accu’s, een charging hub, een extra set propellers, een draagtasje en een adapter waardoor je de accu ook als powerbank kunt gebruiken.

Je kunt de drone per direct online bestellen bij DJI. Dat is waarschijnlijk de snelste manier om de DJI Mini 2 in huis te krijgen. Ons advies is om de Fly More Combo aan te schaffen. Overweeg ook om DJI Care Refresh bij te bestellen. Mocht je drone binnen een jaar onverhoopt crashen, dan krijg je tegen bijbetaling van een klein bedrag een nieuw exemplaar thuisgestuurd. Je kunt Care Refresh ook achteraf bijbestellen.

Dit krijg je meegeleverd als je kiest voor de basisuitvoering van de DJI Mini 2

DJI Mini 2 en de Europese droneregelgeving

De DJI Mini 2 heeft geen C0 CE label. Maar omdat de drone minder dan 250 gram weegt, mag je er vanaf 31 december onbeperkt (dus ook na 1 januari 2023) mee vliegen in de Open subcategorie A1. Dat betekent als het goed is dat je geen opleiding hoeft te volgen voordat je met deze drone mag vliegen in de buitenlucht. Wel moet je je even registreren als dronepiloot. Dat kan vanaf 31 december 2020 bij de RDW. De kosten voor deze registratie bedragen eenmalig 21 euro, en daarna 11 euro per jaar om de registratie te verlengen.

Volgens de nieuwe regelgeving mag je de drone zowel recreatief als professioneel gebruiken. Je kunt er zelfs mee boven aaneengesloten bebouwing vliegen, zolang je maar rekening houdt met de privacy van mensen op de grond en je de drone in het zicht houdt. Je moet wel uit de buurt blijven van vliegvelden en no-flyzones. Deze kun je vinden in de GoDrone app. Het kan verder zijn dat je in Nederland niet boven (spoor)wegen mag vliegen met de DJI Mini 2. Maar die beperking is nog niet definitief. Vliegen boven een mensenmenigte is niet toegestaan.

DJI Mini 2 specificaties

 • Gewicht: <249 gram (incl. accu en propellers);
 • Maximale vliegtijd: 31 minuten;
 • Bereik: 6 km (CE mode) met OcuSync 2.0 HD video;
 • Windbestendigheid: tot 5 Bft (8.5 tot 10.5 m/s);
 • Maximum snelheid: 57 km/uur;
 • 3-assige gimbal;
 • 4K video (tot 25/30 fps), 2,7K (25/30 fps), 1080p (tot 50/60 fps);
 • Maximale bitrate: 100 Mbps;
 • 12 megapixel foto’s (in jpg en/of RAW);
 • Andere features: Panorama, QuickShots, One-Tap video’s;
 • Quickshots: Dronie, Helix, Rocket, Circle en Boomerang.

DJI Mini 2 vergeleken met andere drones

Alle specs vergeleken (klik voor vergroting)
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “DJI lanceert 4K opvolger van Mavic Mini: de Mini 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier