Vliegtuigje mogelijk op drone gebotst boven Aalst

Vrijdagmiddag is een sportvliegtuigje boven Aalst (gemeente Zaltbommel) op een vlieghoogte van 600 meter in botsing gekomen met een nog onbekend object. Vermoed wordt dat het om een drone ging. Het vliegtuig kon zonder problemen landen op Eindhoven Airport. Daar werd schade aan de neus en de propeller geconstateerd. Volgens de politie is het uitgesloten dat het om een aanvaring met een vogel ging.

Harde klap

Het voorval vond vrijdagmiddag plaats rond 14:45. Aan boord van de Cessna 182 Skylane waren twee inzittenden. In de buurt van recreatiegebied De Neswaarden hoorden de inzittenden een harde klap. Ook voelden ze dat het vliegtuig door iets werd geraakt.

Na overleg met de luchtverkeersleiding van Eindhoven Airport werd besloten om eerst het landingsgestel te inspecteren, voordat het toestel aan de grond werd gezet. Daartoe werd de hulp ingeroepen van een nabij vliegende Apache-helikopter van de luchtmacht.

‘Zeker geen vogel’

Eenmaal aan de grond bleek er een deuk in de neus van het toestel te zitten. Ook de propeller was beschadigd. De politie sluit uit dat de schade door een vogel is veroorzaakt. Verondersteld wordt dat het om een drone ging. De politie roept getuigen op zich te melden.

In Nederland is de maximale vlieghoogte voor drones 120 meter. Drones van marktleider DJI zijn softwarematig begrensd zodat ze niet hoger kunnen komen dan 500 meter. Er zijn echter gevallen bekend van drones die veel hoger vlogen dan die limiet.

(bron: Politie Landelijke Eenheid – coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Vliegtuigje mogelijk op drone gebotst boven Aalst

 • 8 november 2020 om 10:05
  Permalink

  Als het wordt bevestigd dat het een drone is dan hoop ik dat ze de piloot fors straffen! Zulke onverantwoordelijke lui maken fatsoenlijke droners het leven moeilijk!

  Beantwoorden
  • 9 november 2020 om 18:57
   Permalink

   Het is inderdaad een vervelende situatie. Als het echt door een drone is veroorzaakt – want dat is niet zeker – moet de piloot ook zo’n kerel of dame zijn zich te melden. Maar al met al vervelend voor de drone bezitters onder ons. We voelen ons al zo bezwaard om zo maar ergens ‘m de lucht in te sturen. Door dit soort gevalen krijgt de dronewereld weer een kruisje achter zijn naam.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier