‘DJI werkt aan zoomlens voor Zenmuse X7’

Er is een foto opgedoken van wat een prototype lijkt van een zoomlens voor de Zenmuse X7-camera van DJI. Deze camera is compatibel met de Inspire 2 en is vooral geliefd bij high-end filmmakers, vanwege de goede beeldkwaliteit die de 35 mm-sensor levert. Momenteel zijn er echter alleen lenzen met een vaste brandpuntsafstand te verkrijgen voor de Zenmuse X7.

18-33 mm DL mount

De Zenmuse X7 werd ongeveer een jaar na de release van de Inspire 2 op de markt gebracht. Al snel groeide de camera uit tot het favoriete gereedschap van professionele mediamakers. De 35 mm-sensor heeft namelijk een dynamisch bereik van maar liefst 14 stops, is erg lichtgevoelig en kan beelden opslaan in 6K CinemaDNG en 5.2K Apple ProRes.

Om objectieven te kunnen verwisselen ontwikkelde DJI een eigen lensvatting: de DL mount. In totaal bracht DJI een viertal lichtgewicht lenzen op de markt voor de X7, met elk een vaste brandpuntsafstand van 16, 24, 35 of 50 mm. De lenzen worden geroemd om hun beeldkwaliteit, maar er is één nadeel: de drone moet tijdens een shoot steeds naar de grond zodra er van lens gewisseld moet worden.

Mogelijk is dat binnenkort verleden tijd. Er is namelijk een foto opgedoken van een lens met een DL mount en de opdruk ’18-33’. Dat zou kunnen wijzen op de introductie van een zoomlens voor de Zenmuse X7, met een brandpuntsafstand die traploos ingesteld kan worden tussen 18 mm (wide) en 33 mm (medium tele). Een videomaker die tijdens een opname de zoomfactor wil wijzigen hoeft de drone dan niet meer naar de grond te halen, maar kan eenvoudig vanuit de DJI GO 4-app de brandpuntsafstand wijzigen.

Toekomst voor DL mount

Onbekend is of en wanneer de lens op de markt komt en zo ja, wat de verkoopprijs zou zijn. Maar als de 18-33 mm-zoomlens inderdaad op de markt verschijnt, dan zou dat ook wel eens kunnen betekenen dat DJI vasthoudt aan de DL mount voor de camera van een eventuele Inspire 3. Het is immers niet logisch om een nieuwe lens te introduceren voor een systeem dat bijna end of life is…

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier