Franse politie pakt mogelijke droneterrorist op tijdens verkeerscontrole

Tijdens een verkeerscontrole nabij de Franse stad Nancy is een man aangehouden die waarschijnlijk van plan was om een terroristische aanslag te plegen met behulp van een drone. In zijn auto werden naast een drone met een ontstekingsmechanisme aan boord ook explosieven gevonden. Politiekorpsen in andere landen zijn op de hoogte gebracht van de dreiging.

Drone en explosieven

De arrestatie vond vorige maand plaats, maar is nu pas bekend gemaakt. Volgens een verklaring van de politie viel de 22-jarige man op door zijn zenuwachtige gedrag tijdens een reguliere verkeerscontrole aan de A31 ter hoogte van Nancy. Daarop werd de bestuurder verzocht om zijn Renault Kangoo aan de kant te zetten.

Toen de auto doorzocht werd, troffen de politieagenten een klein formaat drone aan met daaraan een bevestigingsmechanisme. Ook werden er in de auto ontstekers gevonden en 500 gram aan explosieven. Daarnaast vond de politie een extra afstandsbediening, waarmee de ontstekers op afstand geactiveerd kunnen worden.

De man werkt niet mee aan het onderzoek en wil niet zeggen wat hij met de drone van plan was. De politie gaat ervan uit dat de man een terreuraanslag wilde plegen. Onderzocht wordt nu wat zijn mogelijke doelwit was. De Franse politie heeft ook politiekorpsen in andere Europese landen op de hoogte gebracht van hun bevindingen.

Een opmerkelijk gegeven is dat de drone in kwestie van de allereenvoudigste soort lijkt: speelgoed, in feite. Het gaat waarschijnlijk niet om een drone met geofencing of andere softwarematige vliegbeperkingen aan boord.

Counter UAS

Het inzetten van consumentendrones om aanslagen te plegen kwam tot nu toe alleen voor in landen als Irak en Syrië, door strijders van Islamitische Staat. Gevreesd wordt dat er ook in Europa aanslagen gepleegd zullen gaan worden met behulp van drones. In Nederland bijvoorbeeld is er daarom een counter UAS-unit opgericht, die zich niet alleen bezig houdt met dronedetectie, maar ook met het onschadelijk maken van drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier