Ministerie publiceert brochures over EU droneregels voor hobbyisten en FPV-vliegers

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft op de website van de Rijksoverheid een tweetal nieuwe brochures gepubliceerd waarin de aankomende Europese droneregels op een laagdrempelige manier worden uitgelegd aan recreatieve dronepiloten en aan FPV dronevliegers. Eerder verschenen er op de website van de Rijksoverheid al brochures gericht op ROC-light dronepiloten en ROC-vergunninghouders.

Recreatieve dronepiloten en FPV-vliegers

In de brochures wordt uitgelegd wat de belangrijkste veranderingen zijn die de Europese droneregelgeving met zich meebrengt voor mensen die hobbymatig vliegen met hun drone, al dan niet ondersteund door middel van een videobril, zoals die gebruikt worden tijdens droneraces. Zo worden de drie categorieën (Open, Specific en Certified) uitgelegd, waarna er wordt ingegaan op verschillende onderwerpen die voor deze twee doelgroepen van toepassing zijn.

In het geval van de brochure voor recreatieve dronevliegers wordt er eerst algemene uitleg gegeven over de Open categorie en de verschillen tussen de subcategorieën A1, A2 en A3. Ook de verschillende Cx CE labels voor drones komen aan bod. Daarna wordt er stil gestaan bij de overgangsregeling voor bestaande drones en worden de verschillende termijnen benoemd waarop er dingen veranderen. Ook onderwerpen als privacy en verzekering worden aangestipt.

De brochure voor mensen die FPV vliegen gaat specifiek in op het vliegen met gebruik van een first person view videobril. Ook deze groep komt terecht in de Open categorie, maar voor hen gelden een paar extra aandachtspunten, over bijvoorbeeld het werken met een waarnemer en hoe het zit met zelfbouwdrones.

Informatiebehoefte

Met de brochures speelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in op de groeiende vraag naar informatie over de Europese droneregels, die op 31 december 2020 van kracht worden. Eerder publiceerde het ministerie al een tweetal brochures gericht op zakelijke drone-operators. Het ministerie werkt ook aan een vraag- en antwoordsectie waarin veel voorkomende vragen van dronepiloten beantwoord zullen worden.

In totaal zal het ministerie een zestal brochures publiceren, voor de volgende doelgroepen: ROC-houder, ROC-light-houder, FPV-dronepiloot, Modelvlieger, Recreatieve dronepiloot en Opleidingsinstelling.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

16 gedachten over “Ministerie publiceert brochures over EU droneregels voor hobbyisten en FPV-vliegers

 • 10 november 2020 om 19:04
  Permalink

  Duidelijk, maar waar kun je nu al de online cursus en test doen?

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   10 november 2020 om 19:08
   Permalink

   Ik verwacht dat er binnenkort wel e.e.a. bekend gemaakt zal worden op dit vlak, door de verschillende drone-opleiders. (De opleidingen/examens worden in ons land niet door de overheid geregeld, maar overgelaten aan de private sector)

   Beantwoorden
   • 10 november 2020 om 20:52
    Permalink

    Moet je nu als ROC-light houder opnieuw examen doen of niet? Dat wordt uit de brochure niet helemaal duidelijk. Er staat, je moet een kennismodule volgen. Weet jij hier meer van Wiebe?

    Beantwoorden
    • Avatar foto
     10 november 2020 om 21:30
     Permalink

     Er komt voor ROC-light houders waarschijnlijk een soort online conversiecursus op de site van het ministerie, waar je wat aanvullende kennis kunt opdoen. Daarna kun je bij de RDW het A2 dronebewijs aanvragen. Hoe het precies gaat lopen weet ik niet, maar het gaat er ongeveer zo uitzien. Als het meezit is deze conversiecursus kosteloos.

     Beantwoorden
     • 11 november 2020 om 05:20
      Permalink

      Dus een DJI MINI heeft ook een kennis test nodig omdat deze een camera heeft of heb ik dat fout.???

 • 11 november 2020 om 09:50
  Permalink

  Je moet jezelf registreren als drone operator bij de RDW, omdat de Mini 2 een camera heeft. Een kennistest is niet nodig, alleen het doorlezen van de handleiding is vereist (maar dat gaat niemand controleren).

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   11 november 2020 om 10:04
   Permalink

   Klopt. Dit staat helaas verkeerd in de brochure. Ik heb het ministerie daar al op gewezen.

   Beantwoorden
 • 11 november 2020 om 21:19
  Permalink

  Na 1x doorlezen is het me nog niet volledig duidelijk.
  Ik ben hobbyist met DJI Mavic 2 Pro.
  Dat is A2 als ik het goed begrijp, klopt dat?
  Hoef ik behalve registratie verder niets te doen dan me aan de genoemde regels houden? Dat is wat ik eruit meen te begrijpen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   11 november 2020 om 21:23
   Permalink

   Hallo Jan, met een M2P kom je inderdaad in categorie A2. Dat betekent opleiding volgen (basis A1/A3 + uitgebreid A2), het dronebewijs aanvragen en je registreren.

   Beantwoorden
   • 15 november 2020 om 22:43
    Permalink

    Dank Wiebe. Maar begrijpen doe ikhet niet. Bij A2 staat niets over opleiding en test.
    Is die brochure dan zo slecht opgesteld? Ik ben echt niet dom maar ik kan het er niet in lezen.

    Beantwoorden
    • Avatar foto
     16 november 2020 om 07:34
     Permalink

     Hallo Jan, op p.3 van de brochure staan de kenniseisen vermeld. Bij A2 staat het volgende: “Voor subcategorie A2 geldt dat u naast de hiervoor genoemde online kennistest van 40 meerkeuzevragen ook een schriftelijke kennistest met 30 aanvullende vragen moet doorlopen. Daarnaast moet u verklaren dat u enige praktijkkennis heeft opgedaan met uw drone. U hoeft geen praktische vliegtest te doen. Naast het Bewijs van voltooiing ontvangt u dan ook uw Vaardigheidsbewijs.”

     Beantwoorden
 • 14 november 2020 om 18:09
  Permalink

  Registreren bij het RDW??? Net op hun site gekeken ivm het aanvragen van een exploitantnummer. Nog niets kunnen vinden en we weten hoe goed het daar gaat met rijbewijsaanvragen….

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   14 november 2020 om 18:23
   Permalink

   Dat kan pas vanaf 31 december 2020.

   Beantwoorden
 • 16 november 2020 om 21:33
  Permalink

  Ik lees in de brochure:

  ==//==
  Daarnaast geldt:
  • als er mensen binnen uw vluchtgebied komen stopt u de vlucht;
  • u behoudt een minimumafstand tot voorbijgangers 30 meter of meer met 1:1-regel (bijvoorbeeld 40 meter hoog, met 40 meter afstand). Dit geldt ook voor andere eigendommen en dieren;
  • ook vliegt u minstens op een afstand van 150 meter van woon-, handels-, industrie- of recreatiezones;
  • u mag wel vliegen boven personen die betrokken zijn bij de vluchtuitvoering, en als ze op de hoogte zijn van instructies en veiligheidsvoorschriften van de vluchtuitvoerder
  ==//==

  Waar in de EU en/of Nationale wet kan ik bovenstaande “aanvullingen” terug vinden?

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   16 november 2020 om 21:42
   Permalink

   Ja, dat vroeg ik me ook al af. Over het afstand houden tot niet-betrokken personen in categorie A3 staat het volgende in de EU verordening: “[vluchten] worden verricht in een gebied waarin de piloot op afstand redelijkerwijs verwacht dat niet-betrokken personen tijdens de volledige duur van de UAS-vluchtuitvoering geen gevaar zullen lopen binnen het bereik waarin met het onbemande luchtvaartuig wordt gevlogen”.

   Beantwoorden
 • 19 november 2020 om 15:15
  Permalink

  In de PDF voor recreatieve dronepiloten staat volgens mij ook nog een foutje. Er staat nu, over de overgangsperiode, het volgende:
  “Vanaf 1 januari 2023 mag u met uw huidige drone zonder CE-label alleen nog in subcategorie A3 vliegen, behalve als uw drone zelfgebouwd is en minder weegt dan 250 gram: daarvoor blijft subcategorie A1 van toepassing”

  Betekend dit dus dat een DJI mini 2 van 249 gram dus in A3 terecht komt, of klopt deze zin niet?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier