Nieuws

Dutch Drone Academy eerste met tarieven EU drone-opleiding

De dronevliegschool Dutch Drone Academy (DDA) heeft als eerste opleidingsinstelling in Nederland openbaar gemaakt welke tarieven zij gaat hanteren voor de opleidingen en examens die vanaf 31 december 2020 verplicht worden gesteld voor vrijwel alle dronevliegers. Het bedrijf heeft ook een aanbieding voor vroegboekers: die krijgen de examens gratis aangeboden.

Basisopleiding A1/A3

Vanaf 31 december is vrijwel iedere dronevlieger in Nederland verplicht om een opleiding te volgen en een examen te doen. Voor lichtgewicht drones (uitgezonderd drones die minder dan 250 gram wegen) en voor drones waarmee je 150 meter afstand houdt van mensen en bebouwing gaat het om een online theorietraining, gevolgd door een online examen bestaande uit 40 meerkeuzevragen. Na het succesvol doorlopen hiervan kan men bij de RDW het basiscertificaat voor de Open subcategorieën A1 en A3 aanvragen.

De cursus Vliegbewijs Basis gaat bij DDA € 39,95 (incl. BTW) kosten. Het bijbehorende online examen kost normaal gesproken € 19,95 extra, maar wie nog dit jaar boekt hoeft die kosten niet te betalen.

Aanvullende opleiding A2

Wie met drones tussen de 500 gram en 2 kg (later 4 kg) nabij mensen wil gaan vliegen krijgt te maken met strengere opleidingseisen. Naast het online examen A1/A3 moet men een aanvullend examen voor Open subcategorie A2 volgen. Ook moet men enige praktijkervaring opdoen met een drone, maar dit wordt niet getoetst. De aanvullende theorieopleiding voor categorie A2 kost € 99,95 bij DDA. Het bijbehorende examen A2 kost € 39,95, maar ook hier geldt dat vroegboekers het examen gratis krijgen aangeboden.

Let wel: om de cursus Vliegbewijs Gevorderd A2 te doen, dien je eerst de cursus met examen A1/A3 gedaan te hebben. Tot het eind van het jaar zijn de totale kosten voor opleidingen+examens A1/A3 + A2 bij DDA dus € 139,90. Na 1 januari worden de totale kosten € 199,80.

Vroegboeken

Dronevliegers die alvast een opleiding willen boeken bij Dutch Drone Academy kunnen dat doen via dutchdroneacademy.com. Op de homepage is een link naar het aankomende cursusaanbod te vinden. De opleidingen zullen naar verwachting in het vierde kwartaal beschikbaar komen. Het registreren als dronepiloot en aanvragen van dronebewijzen bij de RDW kan vanaf 31 december.

Wie nog niet weet welk EU dronebewijs op hem of haar van toepassing is kan terecht bij de Dronewijzer. Door de stappen van deze online tool te doorlopen wordt meteen duidelijk met welke categorie je te maken krijgt. Deze tool is een initiatief van DDA.

Naast de kosten voor opleiding en examen moeten dronevliegers nog rekening houden met kosten voor registratie bij de RDW (eenmalig € 21, daarna € 11 per jaar) en de kosten voor het verstrekken van de Europese dronecertificaten (eveneens via de RDW, kosten: € 10 per afgegeven bewijs).

Andere opleiders

DDA-oprichter Parcival Hofland vindt het belangrijk dat dronevliegers snel weten met welke kosten zij te maken krijgen. “We hebben onze tarieven niet al te hoog gekozen. Op die manier zijn de opleidingen toegankelijk voor een grote groep mensen voor wie het doen van zo’n cursus nieuw is. En hoe groter de groep mensen die dit doet, hoe veiliger het luchtruim.”

Andere opleiders hebben hun tarieven nog niet openbaar gemaakt. Voor een overzicht van alle opleiders die een drone-opleiding naar Europese voorschriften gaan aanbieden kun je terecht in de Dronewatch bedrijvengids.

ROC-light conversiecursus

Dronepiloten die nu in het bezit zijn van een ROC-light theoriebewijs of een RPA-L kunnen het beste nog even afwachten. Als het goed is komt er een conversiecursus beschikbaar vanuit het ministerie. Na het doorlopen daarvan kan men bij de RDW het A2 dronecertificaat aanvragen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

11 gedachten over “Dutch Drone Academy eerste met tarieven EU drone-opleiding

 • Nou daar gaat de meest voorkomende zin :” voor een paar tientjes” de lucht in. Dit zijn serieuze bedragen voor een hobbyist die soms vliegt. Komt ook bij dat voor dit bedrag en de moeite, de kaart in Europa steeds roder kleurt en de no Fly zones meer en meer worden. Helaas, de drone de deur maar uit en een andere hobby zoeken?

  Beantwoorden
 • Dus om te kunnen blijven vliegen met mijn Spark ben ik dus ruim €90 euro kwijt in totaal. €40 online opleiding, €20 voor de 40 examen vragen, €21 rdw registratie en €10 bij de rdw voor de aanlevering documenten.
  Valt vies tegen is mijn mening….

  Beantwoorden
  • Dominique

   Valt vies tegen ??? Nog geen 100 euri. Ik vind het allemaal nog mee vallen. Vlieg zelf met de DJI Mavic Mini (straks Mini 2) en ik vind het niet meer dan normaal. Zeer fijn 🙂 Ik zou zeggen DOEN!!!!!

   Beantwoorden
   • Idd vind ik het best wel tegenvallen en aan de hoge kant. Kijk voor die € 100 mag je eigenlijk niet meer dan voorheen met zwaardere drones dan, niet te vergelijken met jouw mini dus is het voor deze zwaardere drones wel geldklopperij. Zeker als je voor de fun af en toe vliegt. En dan nog het feit wat er dan nog veranderd na 2023? Dan mag ik, ondanks alle behaalde papiertjes alleen vliegen in a3….150meter van bebouwing en mensen af….wat? Hoe dan? Probeer dat eens in Nederland hahahha .

    Je mag gerust weten, heb net met pijn in mij hartje, mijn geweldige Spark verkocht voor een nu nog zeer schappelijke prijs en haal volgend jaar waarschijnlijk de mini2. Alleen registreren en klaar! Kijk dat is meevallen en ben ik het met je eens dat het bedrag meevalt. €21 euro wordt het dan. Kijk, dat zijn die paar tientjes waar we het over hadden. Maar….ik wacht even de ce keurmerken af….want tja….blijft weer een wetje die ook weer aangepast kan worden …dus ik wacht rustig af. Have a good flight

    Beantwoorden
 • Konijnerd

  Wanneer kunnen fabrikanten eindelijk een CE markering toevoegen aan nieuwe drones? Wat duurt het toch allemaal weer lang.

  Beantwoorden
 • Ik zit nog steeds te denken om een Mavic Mini (2) aan te schaffen, maar als ik met mijn 600 gram wegende elektrozwever buiten een modelvliegterrein wil vliegen zal ik ook daar dus een basis cursus met examen voor moeten doen.

  Beantwoorden
 • Een volautomatische online cursus , met weinig onderhoud’s en ontwikkelingskosten.
  In vele EU landen gratis en in NL vanaf een kleine 100 Euro tot een veelvoud hiervan .
  We moeten helaas hier aan geloven in NL , maar eigenlijk is het toch gewoon diefstal zulke tarieven.
  En dan krijg je me daar een mooi vliegbewijs op een pasje ( Not !) , zelfs dat kan er niet vanaf . 🙁

  Beantwoorden
 • Dit is weer echt Nederland, geen eenheid! Zijn weer een paar opleiders die hun zakken lekker kunnen vullen voor een flut opleiding. Ik snap dat er kosten gemaakt moeten worden, maar BV Nederland had hier in moeten grijpen en een vast tarief af moeten spreken! Jongeren met een beperkt budget bijelkaar gesprokkeld met vakkenvullen, worden hier weer de dupe van, en werk je het ilegaal vliegen in de hand.

  Beantwoorden
 • Jos Berkien

  Hoi Jos,
  de link in je bericht lijkt te verwijzen naar een andere cursus die €960 kost. Ik heb ook verder gezocht op hun website maar de genoemde cursus helaas niet gevonden.
  Mvg.
  Andere Jos

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier