Nieuws

Medische transportdrone gaat proefvluchten maken tussen Zwolle en Meppel

De komende maanden gaat er voor het eerst in Nederland over lange afstand een drone vliegen tussen twee ziekenhuizen. Het gaat om vestigingen van het Isala ziekenhuis in Meppel en Zwolle. Het doel is om te onderzoeken hoe in de toekomst medische spoedzendingen zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters sneller per drone vervoerd kunnen worden.

Primeur met BVLOS vliegen

Initiatiefnemer van de proef is het samenwerkingsverband Medical Drone Service. Hierbij aangesloten zijn ANWB, PostNL, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe en technologiepartners Avy en KPN. Het gezamenlijke streven is om de zorg en service naar de patiënt te verbeteren, door de inzet van drones voor het vervoer van medische spoedzendingen.

Bij de voorgenomen proefvluchten tussen Zwolle en Meppel zullen er nog geen medische goederen worden vervoerd. Het gaat in eerste instantie om het opdoen van ervaring en het vergaren van data om de dienstverlening in de toekomst te kunnen realiseren. Het is voor het eerst in Nederland dat een drone over een lange afstand en buiten het zicht van de piloot (BVLOS) boven dunbevolkt gebied gaat vliegen.

Drone

De drone waarmee de vluchten uitgevoerd gaan worden werd ontwikkeld door de Nederlandse dronebouwer Avy. Het toestel kan verticaal opstijgen als een helikopter en vliegt horizontaal verder als een vliegtuig. De drone wordt op afstand bestuurd door een piloot op de grond. De communicatie met de drone verloopt via het 4G-netwerk van KPN. De drone is elektrisch aangedreven en produceert weinig geluid.

De ANWB, die ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, voert de dronevluchten uit. Tot medio 2021 worden er delen van het beoogde traject Meppel-Zwolle getest. Voor deze testvluchten zijn ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De vlieghoogte is ongeveer 100 meter. De kruissnelheid is 75 km/uur. Een vlucht tussen Meppel en Zwolle duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De rit over de weg duurt ca. 23 minuten, als er geen files staan.

Veiligheid

Het traject dat de drone gaat afleggen

Tijdens de proefperiode wordt er alleen tijdens werkdagen gevlogen in de buurt van Isala locatie Meppel naar Zwolle, waarbij geland wordt in een weiland ten noorden van Zwolle. Er wordt over een afstand van 15 km boven dunbevolkt gebied gevlogen. Het laatste deel van het traject naar het ziekenhuis in Zwolle ligt in bebouwd gebied en wordt in een later stadium uitgevoerd.

Om de veiligheid te waarborgen is de drone uitgerust met diverse veiligheidssystemen. De drone vliegt aanvankelijk niet over huizen of boerderijen. De drone vliegt automatisch, maar op afstand kijkt er wel iemand mee. De operator kan de controle over de drone op ieder moment overnemen. Het luchtruim wordt tijdens de testvluchten tijdelijk gesloten voor ander vliegverkeer. Bij slecht weer wordt niet gevlogen.

Toekomst

De inzet van medische drones sluit aan bij de ambitie van Isala om de zorg continue te verbeteren. Bij een bloedafname in Meppel kan een lijndienst per drone het bloed snel naar het lab in Zwolle vervoeren om te onderzoeken. Meer complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie kan ook efficiënter zijn.

Na afloop van de aankomende serie testvluchten volgt een evaluatie en wordt verder bekeken hoe de ziekenhuizen en andere zorginstellingen hier op kunnen aansluiten.

Proeven in andere landen

Ook in andere Europese landen wordt er geëxperimenteerd met drone delivery voor medische doeleinden. Zo werden dit jaar boven Hamburg proefvluchten uitgevoerd met een medische transportdrone. In Zwitserland wordt er al langer gevlogen met medische drones, ook boven stedelijk gebied. Het is wel voorgekomen dat zo’n drone neerstortte. Maar na onderzoek naar de crash konden de proefvluchten hervat worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Medische transportdrone gaat proefvluchten maken tussen Zwolle en Meppel

  • Daan van Dijk

    Mooi om hier vanuit KPN deel van uit te maken en BVLOS operaties via het mobiele netwerk te ondersteunen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier