MBO College Airport komt met driejarige drone-opleiding

Om studenten klaar te stomen voor een carrière in de zich snel ontwikkelende dronesector start MBO College Airport in 2022 als eerste MBO-instelling in Nederland een driejarige drone-opleiding. Daarmee wil de instelling zich ontwikkelen tot een volwaardig recruitmentcentrum voor de drone-industrie en bedrijven die drones gebruiken in hun bedrijfsactiviteiten. De nieuwe opleiding zal worden verzorgd vanaf dronetestcentrum Unmanned Valley bij Katwijk.

Registered Training Facility

MBO College Airport is onderdeel van het ROC van Amsterdam-Flevoland. De instelling leidt al sinds 1936 studenten op voor vliegtuigtechniek. Sinds 2017 kunnen studenten zich specialiseren via de keuzevakken dronetechniek en -toepassingen. Inmiddels volgen op jaarbasis circa 200 studenten vliegtuigtechniek, ICT-applicatieontwikkeling en media deze vakken.

Sinds kort is MBO College Airport ook door de overheid gecertificeerd als Registered Training Facility en ROC Operator. Hierdoor is de school bevoegd om studenten op te leiden tot professioneel dronepiloot en mogen zij commerciële opdrachten uitvoeren, inclusief experimentele drone-operaties.

Behoefte aan vakmensen

“In tal van sectoren zijn drones niet meer weg te denken en met de voortdurende technologische ontwikkelingen zal de hoeveelheid innovatieve dronetoepassingen de komende jaren sterk toenemen. Wij merken nu al een groeiende behoefte aan goed opgeleide vakmensen en willen daarom de huidige opleidingsactiviteiten verder ontwikkelen tot een volwaardige publiek-gefinancierde driejarige drone-opleiding, de eerste in Nederland”, aldus Ivo van Oosterhout, directeur Bedrijfsvoering & Innovatie van MBO College Airport.

De bedoeling is dat studenten zowel in de theorie als in de praktijk aan de gang gaan met het ontwerpen, bouwen, programmeren en onderhouden van drones. Ook het uitvoeren van drone-operaties komt aan bod tijdens de opleiding.

Co-creatie

Van Oosterhout: “Wij zetten nadrukkelijk in op co-creatie zodat studenten de beste kwalificaties hebben als zij hun diploma halen. De verhuizing naar Unmanned Valley is daarom logisch en ik verwacht dat ons drone-onderwijs hiermee een enorme boost krijgt. Ons onderwijs zal relevanter, realistischer en uitdagender worden, waarbij we in het verlengde hiervan bijdragen aan de sociale acceptatie van professioneel dronegebruik.”

Theo de Vries (programmamanager Unmanned Valley) onderstreept het belang van de komst van de MBO opleiding. “Innovatie ontstaat daar waar mensen elkaar tegenkomen, stimuleren en samenwerken. Goed opgeleide mbo’ers zijn hierbij van groot belang. Met hun hoofd en handen kunnen zij flink bijdragen aan innovatiekracht. Enerzijds door hun bijdrage aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën en toepassingen, anderzijds doordat ze in allerlei sectoren met vernieuwende dronetoepassingen aan slag gaan.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier