Markt

Sony komt begin volgend jaar met AI-drone Airpeak

Elektronicafabrikant Sony komt volgend jaar met een eigen drone op de markt, onder de naam Airpeak. Het bedrijf zegt ‘geïnspireerd’ te zijn door de recente ontwikkelingen op de dronemarkt. Sony zegt zich met Airpeak vooral op videomakers en industriële gebruikers te gaan richten. Benadrukt wordt de integratie van kunstmatige intelligentie.

Reality, Realtime en Remote

De aankondiging bevat helaas nog weinig concrete details. Duidelijk is wel dat Sony goed heeft gekeken naar de opmars van drones in de creatieve sector en in de industriële sector. Dat blijkt uit de toelichting die het elektronicabedrijf in de persaankondiging geeft:

“De recente opmars van drones heeft in hoge mate bijgedragen aan de creatie van unieke beelden, evenals aan de efficiëntie van de workflow en energiebesparingen in de industriële sector. Sony heeft het merk ‘Airpeak’ in het leven geroepen met de ambitie om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling en het creëren van een ongekende waarde door zijn beeld- en detectietechnologie en 3R-technologieën (Reality, Realtime en Remote) op het gebied van drones.”

Integratie van AI

Met de aanduiding ‘3R’ hint Sony op een verregaande toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de aankomende drones. Mogelijk gaat het om een vergaande mate van autonomie tijdens het vliegen, zodat een contentmaker of inspecteur zich 100% kan richten op het verkrijgen van de gewenste beelden, zoals bijvoorbeeld bij de Skydio 2 het geval is:

“Airpeak zal de creativiteit van videomakers zoveel mogelijk ondersteunen, met als doel bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de entertainmentindustrie en aan verbeterde efficiëntie en besparingen in verschillende industrieën. Airpeak zal dit project ook promoten om dronegebruik mogelijk te maken met het hoogste niveau van veiligheid en betrouwbaarheid in de omgevingen waar dit in het verleden moeilijk was.”

Eerdere plannen

Opmerkelijk is het feit dat Sony niet voor het eerst aankondigt in de dronemarkt actief te willen worden. Al in 2014 kondigde het bedrijf aan eigen drones te gaan ontwikkelen, voornamelijk gericht op de inspectiemarkt. Maar afgezien van een prototype van een Sony fixed-wing drone in 2015 bleef het verder stil aan de kant van Sony.

Mogelijk dat Sony hernieuwde interesse heeft gekregen in de dronesector nu dat bekend is geworden dat in navolging van de VS ook de Japanse overheid het gebruik van DJI drones door overheidsdiensten aan banden wil leggen, uit angst voor het weglekken van gevoelige informatie naar servers in China.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier