Politie gaat dronevloot fors uitbreiden

De politie gaat de komende jaren flink inzetten op dronetechnologie. Momenteel beschikt de politie over zo’n zestig drones. Over twee jaar moeten dat er minstens 130 zijn. De onbemande luchtvaartuigen worden steeds vaker ingezet voor uiteenlopende toepassingen, zoals handhaving en toezicht, het opsporen van vermiste personen en onderzoek na verkeersongevallen.

Onmisbaar hulpmiddel

Volgens de politie zijn drones een onmisbaar hulpmiddel geworden bij de ondersteuning van allerlei operationele werkzaamheden. “Drones zijn goed in taken die voor de mens gevaarlijk, vies of moeilijk vol te houden zijn en kunnen daarnaast taken effectief en efficiënt uitvoeren. Het werk van de politie vraagt om moderne technologische hulpmiddelen die ingezet kunnen worden bij het voorkomen en opsporen van strafbare feiten, handhaving van en toezicht op de openbare orde en veiligheid.”

Eind 2017 had de politie tien drones in gebruik. Drie jaar later – oktober 2020 – beschikte de politie over zestig operationele drones. In heel 2019 waren er 556 operationele inzetten. In 2020 waren dat er tot en met september al 790. De meeste inzetten betreffen opsporing, handhaving, forensisch onderzoek en verkeersongevalsanalyse.

Het is de bedoeling dat er komende jaren nog eens tientallen drones worden aangeschaft. Daartoe heeft de politie een Europees aanbestedingstraject in gang gezet. Verder worden de proeftuinen UAV (Unmanned Aerial Vehicles) uitgebreid naar de gebiedsgebonden politie (GGP). Dit jaar gaat één basisteam ermee werken.

Volgens de wet

De politie verzekert dat de inzet van drones geheel in lijn is met de wetgeving. “Door de combinatie van nieuwe wetgeving in 2020 en het inzetten van opleiding en training, kan en mag de politie vanuit beroepsmatig gebruik in principe overal in Nederland vliegen met drones.”

(bron: politie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier