Pro

Reddingsdrone maakt proefvlucht vanuit Duitsland naar Nederland

Een bijzondere primeur aan de Nederlands-Duitse grens vandaag. Er is namelijk voor het eerst een grensoverschrijdende proefvlucht gemaakt met een search & rescue drone, die vanuit Duitsland naar Nederland vloog. De proefvlucht maakt onderdeel uit van het Urban Air Mobility-initatief GrenzFlug, waaraan een aantal grenssteden in de regio rond Aken deelnemen.

GrenzFlug

De testvlucht werd uitgevoerd vanuit het internationale GrenzFlug-project. Dit betreft een samenwerking tussen de Technische Hogeschool Aachen en het gemeentebestuur van Aken. Doel was om een grensoverschrijdende vlucht te maken met een drone die ontwikkeld is om in de toekomst search & rescue-missies uit te voeren. 

De test markeert een belangrijke mijlpaal voor het Urban Air Mobility Initiative van de MAHHL-steden (Maastricht, Aken, Hasselt, Heerlen en Liége). Sibylle Keupen, burgemeester van de stad Aken: “Drones bieden veelzijdige innovatiepotentieel voor onze samenleving. Ik ben verheugd dat we nu zulke innovatieve technologieën kunnen ontwikkelen voor burgers aan weerszijden van de grens.”

Buiten het zicht

De Maverix drone kan verticaal opstijgen zoals een helikopter en vliegt daarna als een vliegtuig verder. Hij legt grote afstanden af ​​met hoge snelheid en werkt volledig automatisch, buiten het zicht van de bestuurder (BVLOS). Het toestel kan hulpdiensten ondersteunen tijdens zoek- en reddingsacties, zelfs in slechte weersomstandigheden.

De Technische Hogeschool Aachen is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van het onbemande vluchtsysteem. Dit systeem moet er in de toekomst voor zorgen dat de drone automatisch op zoek gaat naar een vermiste persoon in een bepaald gebied.

(bron: persbericht – coverfoto: Heike Lachmann)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier