Review

DJI Mini 2 review: less is more

Eind 2019 introduceerde DJI de Mavic Mini, de eerste volwaardige cameradrone met een gewicht van minder dan 250 gram. Met opvolger Mini 2 heeft DJI al het goede van de eerste generatie Mavic Mini behouden en op diverse fronten flinke verbeteringen doorgevoerd. Daardoor is de Mini 2 niet alleen voor beginnende dronepiloten bedoeld: zeker na de invoering van de Europese droneregelgeving is de Mini 2 ook voor professionals interessant.

Wet van Moore

In 2014 kocht ik mijn eerste drone, een DJI Phantom 2 Vision+. Toen was ik de hemel te rijk: ik kon droneshots maken in HD-kwaliteit, per accu haalde ik zo’n 20 minuten vliegtijd, en de zender had best een aardig bereik dankzij de ingebouwde wifibooster: een paar honderd meter was prima haalbaar. De set was ook nog best goed mee te nemen tijdens uitstapjes en vakanties, alhoewel ik in die tijd best een grote rugtas nodig had om alles mee te kunnen nemen.

Als iemand toen voorspeld zou hebben dat er zes jaar later een drone op de markt zou komen van het formaat speelgoeddrone, ongeveer éénvijfde van het gewicht van de Phantom, maar dan met een 4K camera en dik een half uur vliegtijd, dan zou ik dat niet geloofd hebben. Toch is dit de realiteit met de DJI Mini 2. Je zou kunnen zeggen dat de Wet van Moore ook van toepassing is op drones.

De DJI Mini 2: nog steeds <250 gram (incl propellers en accu)

Sub-250 gram

De DJI Mini 2 (dus geen Mavic Mini 2) lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, de Mavic Mini. Afgezien van een ander kleurtje op de propellers en de toevoeging van een statusled aan de voorzijde van de drone zie je eigenlijk geen verschil. Ook qua gewicht is er amper verschil: de Mini 2 weegt nog geen 250 gram. In opgevouwen toestand kun je de drone bijna overal wel kwijt.

Die 250 gram, dat is een nogal belangrijk gegeven. Volgens de aankomende Europese regelgeving valt de Mini 2 namelijk in Open subcategorie A1. Omdat de drone onder de grens van 250 gram zit, hoef je geen opleiding te doen voordat je met deze drone mag vliegen. Wel moet je je even registreren. Dat kan vanaf 31 december 2020 bij de RDW. Het maakt vanaf die datum niet meer uit of je recreatief of zakelijk met de drone gaat vliegen.

Onderdeel van de Fly More Combo is deze charging hub. Deze laadt tot drie accu’s één voor één op. Voor de stroomvoorziening is de hub voorzien van een USB-C poort.

Controller

Het grootste verschil qua uiterlijk zit ‘m in de controller. Bij de Mini 2 krijg je dezelfde controller als die bij de Mavic Air 2 wordt meegeleverd. Deze is een stuk zwaarder en groter dan de controller die bij de Mavic Mini 1 zat, maar er zijn twee belangrijke verbeteringen: ten eerste plaats je de telefoon nu aan de bovenzijde van de controller, en ten tweede maakt de controller nu gebruik van OcuSync 2.0 voor de communicatie met de drone.

Om de Mini 2 te bedienen moet je eerst de DJI Fly-app op je telefoon installeren (check hier of je tablet/smartphone ondersteund wordt). Als je nog geen account hebt bij DJI, moet je die eerst even aanmaken. Na de nodige firmwareupdates (drone, controller en accu’s) kun je de drone in gebruik nemen. Het bereik van de zender is volgens DJI een paar kilometer. Omdat je de drone altijd in het zicht moet houden zou dat in de praktijk geen beperking mogen opleveren.

De controller maakt gebruik van OcuSync 2.0 voor de radiocommunicatie.

Vlieggedrag

Tijd voor een testvlucht. Ik kies voor één van mijn favoriete vliegplekken: het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen. Zoals wel vaker staat er behoorlijk veel wind, maar dat is voor de review alleen maar gunstig. Even wachten op een GPS lock en gaan met die banaan, er wordt niet eens om een kompaskalibratie gevraagd.

Direct valt op hoe stil de Mini 2 vliegt. Op een paar meter afstand hoor ik de drone al bijna niet meer, zeker niet ten opzichte van de branding van de zee. Er lopen een paar mensen voorbij, maar ze hebben niks in de gaten. Wat een verademing ten opzichte van de veel grotere en luidruchtigere drones waarmee ik vaak vlieg. Die trekken altijd wel de aandacht.

Met windkracht 4 heeft de DJI Mini 2 geen enkel probleem.

DJI heeft de Mini 2 voorzien van sterkere motoren dan zijn voorganger. Dat is te merken: de testvlucht aan zee met windkracht 4 verloopt probleemloos. Tijdens windvlagen heeft de drone weliswaar moeite om tegen de wind in te vliegen. Dat kun je ondervangen door tijdelijk de Sportstand in te schakelen, maar dat gaat wel ten koste van de accu. Bovendien komt de drone dan dusdanig scheef te hangen dat de gimbal het moeilijk krijgt.

Net zoals bij de eerste Mavic Mini al het geval was lijkt het alsof ik met een veel grotere en zwaardere drone aan het vliegen ben. De Mini 2 laat zich strak besturen. Binnen no-time maak ik de mooiste cinematische camerabewegingen. Dat gaat al prima in de normale vliegmodus, voor nog meer souplesse schakel je de cinematic mode in, dan reageert de drone wat minder abrupt op de sticks.

De vliegtijd is indrukwekkend. DJI geeft 31 minuten op als maximale vliegtijd op één accu, maar reken in de praktijk op zo’n 25 minuten. Je ziet de resterende vliegtijd continu in beeld staan. Bij forse tegenwind zie je wel dat de accu veel sneller leegloopt. Zorg dus dat je nooit tegen de wind in hoeft terug te vliegen over grotere afstanden, dan zou je wel eens in de problemen kunnen komen.

Camera

De camera van de Mini 2 bevat een 1/2,3” CMOS sensor. Deze filmt nu in maximaal 4K resolutie, bij 25 of 30 fps. In 1080p HD is dat maximaal 50 of 60 fps. Belangrijker is de bitrate: die bedraagt nu 100 Mbps, ten opzichte van de toch wel karige 40 Mbps van de Mavic Mini. Daardoor worden er meer details opgeslagen en ook subtiele kleurovergangen komen beter tot hun recht. De beelden worden opgeslagen op een microSD-kaartje. De Mini 2 beschikt niet over intern geheugen.

De camera bevat een 1/2,3″ sensor die filmt in 4K en fotografeert met 12 megapixels.

De beelden die onbewerkt uit de drone komen doen me versteld staan: er zit veel detail in het beeld, de kleurweergave is absoluut overtuigend, de stabilisatie is verbluffend. De shots in onderstaande video zijn niet kleurgecorrigeerd en komen recht uit de camera. Ik moet hier wel een kanttekening bij plaatsen: ik stel tijdens het filmen de belichting altijd handmatig in (je kunt alleen ISO en sluitertijd variëren, het diafragma is niet instelbaar) en ook de witbalans zet ik op een vaste waarde. Alleen dan haal je het uiterste uit de camera.

Fotografie

Foto’s maakt de drone in een resolutie van 12 megapixels. Standaard worden de foto’s opgeslagen in het JPG-formaat. Voor extra dynamisch bereik is het mogelijk om gebruik te maken van bracketing. Daarbij worden snel achter elkaar drie foto’s gemaakt, met verschillende sluitertijden. De opnamen worden achteraf gecombineerd tot één foto waarin zowel schaduwpartijen als hooglichten goed uit de verf komen.

Deze opname werd gemaakt met bracketing ingeschakeld (klik voor vergroting)

 

Deze opname werd gemaakt in het JPG-formaat (single exposure)

 

Deze opname werd gemaakt in het JPG-formaat (single exposure)

Fotograferen in RAW

Nieuw is ook de optie om foto’s te maken in het DNG RAW formaat. Op die manier kun je het uiterste uit de kleine sensor persen. Er wordt simpelweg meer kleurinformatie weggeschreven voor ieder van de in totaal twaalf miljoen pixels. Houd er wel rekening mee dat RAW foto’s enige nabewerking vragen.

Verwacht op fotografiegebied geen wonderen van de kleine camera, ook niet als je in RAW fotografeert. Tegen de zon in krijgen de sensor en de optiek het al snel moeilijk. En in schaduwpartijen zie je enige beeldruis, zeker als de ISO omhoog gaat. Je kunt de foto’s qua kwaliteit vergelijken met die van een high-end smartphone.

Opname in DNG RAW, ‘ontwikkeld’ in Photoshop

Panoramafotografie

De DJI Mini 2 kan ook panorama’s vastleggen (180º / Wide), en zelfs 360º foto’s (Sphere). De panorama’s worden niet direct na het maken van de foto’s door de drone zelf gestitched, zoals bij de andere drones van DJI het geval is. Je moet de bronfoto’s eerst binnenhalen in de DJI Fly-app, daarna worden ze pas gestitched. Het is natuurlijk ook mogelijk om de bronfoto’s met gespecialiseerde software (zoals PTGui) te stitchen, maar dat vereist wel wat kennis en ervaring. Onderstaande 360º foto is met behulp van die software tot stand gekomen. NB. de bronfoto’s worden in het JPG-formaat opgeslagen, het is niet mogelijk om foto’s in het RAW-formaat te bewaren als je gebruik maakt van de panoramafunctie.

Een 180º pano, gestitched in de DJI Fly-app (klik voor vergroting)

Geen ActiveTrack of obstakeldetectie

Om de Mini 2 zo klein en licht te houden heeft DJI wel een aantal concessies moeten doen. Zo beschikt de drone niet over sensoren ten behoeve van obstakeldetectie. Je zult als piloot dus zelf mensen, bomen en gebouwen moeten ontwijken. Ook als de drone automatisch terugvliegt naar de opstijglocatie (return to home) wordt er geen rekening gehouden met obstakels. De enige sensoren waarover de Mini 2 beschikt zitten aan de onderkant, ten behoeve van de positionering bij indoor gebruik (VPS).

De drone biedt ook geen ActiveTrack. Automatisch achter een onderwerp aanvliegen zit er dus niet in. Wel voorziet de Mini 2 in zogenaamde QuickShots, automatische programma’s waarmee je snel een geinige video maakt zoals Rocket, Boomerang of Dronie. Voorbeelden hiervan kun je terugzien in mijn review van de Mavic Air 2.

Sensoren voor het Vision Positioning System (VPS). Ook is de achterste statusled zichtbaar.

Conclusie

Hoe klein en licht de DJI Mini 2 ook is, het is zeker geen speelgoeddrone. Vanwege de lange vliegtijd en indrukwekkende beeldkwaliteit kun je de DJI Mini 2 zien als een prima cameradrone, maar dan in pocketformaat. Een groot voordeel is dat de drone amper herrie maakt en daardoor weinig aandacht trekt van mensen of dieren verstoort. Mede om die reden kan ik me prima voorstellen dat ook serieuze videomakers de Mini 2 gaan inzetten om even snel ‘dat ene droneshot’ te maken.

Vanaf 31 december 2020 worden de nieuwe Europese droneregels van kracht. Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan. Deze kun je opzoeken in de Godrone-app. Je moet de drone in het zicht houden en de maximaal toegestane vlieghoogte is 120 meter.

Ben je in het bezit van de eerste generatie Mavic Mini, dan is een upgrade naar de Mini 2 zeker het overwegen waard. De camera presteert beter, de drone kan beter overweg met stevige wind, en de draadloze verbinding is vele malen stabieler. En voor mensen die al een gewone Mavic 2 of Phantom hebben is de Mini 2 een leuke drone ‘voor erbij’. Ik doe ‘m zelf zeker niet meer weg!

Alleen als je meer features zoekt, zoals ActiveTrack en obstakeldetectie, of als je op het gebied van beeldkwaliteit de lat hoger wil leggen, dan is de Mini 2 minder geschikt. Dan moet je al gauw denken aan de Mavic Air 2, of zelfs de Mavic 2 Pro of Zoom. Maar daarvoor gelden vanaf 31 december 2020 dan weer wat strengere regels, vanwege het hogere gewicht.

De basisuitvoering van de DJI Mini 2 (met 1 accu) kost € 459,-. De Fly More Combo kost € 599,-. Je krijgt dan twee extra accu’s, een charging hub, een extra set propellers, een draagtasje en een adapter met USB-C kabeltje. Je kunt de DJI Mini 2 ook via onderstaande retailers bestellen.

Voordelen

 • <250 gram, makkelijk mee te nemen dankzij inklapbaar ontwerp
 • veel mogelijkheden na invoering EU regelgeving
 • opleiding na 31-12-2020 niet verplicht
 • gestabiliseerde 4K camera
 • veel hogere bitrate dan eerste Mavic Mini
 • mogelijkheid om te fotograferen in RAW
 • lange vliegtijd
 • redelijk windbestendig (tot ca. 4-5 Bft)
 • minimale geluidsproductie
 • mogelijkheid om pano’s en 360’s te maken
 • groot bereik en stabiele videoverbinding
 • mag ook na 1-1-2023 gebruikt worden in Open subcategorie A1

Nadelen

 • geen obstakeldetectie
 • geen ActiveTrack of Hyperlapse
 • controller relatief groot en zwaar
 • geen intern geheugen

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Mini 2 Fly More Combo
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
DJI Mini 2
Price
EUR 459
Product Availability
Available in Stock
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

43 gedachten over “DJI Mini 2 review: less is more

 • misschien nog te vermelden: bij panorama stand is het alleen in JPEG te fotograferen (wat wel spijtig is).
  + nog altijd de gimball pitch issues (vb.bij 90° straight down en dan tot stilstand komen, gaat de gimball altijd naar 80 graden pitch)

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Stijn, die opmerking mbt JPG in de panoramamodus is toegevoegd. Wat betreft dat gimbalissue, ik vermoed dat DJI dat wel gaat oplossen met een firmwareupdate. Even in de gaten houden.

   Beantwoorden
   • Dag Wiebe.

    Ik heb het zelf nog niet getest, maar je kunt volgens bronnen op internet wel panos met raw foto’s maken. Standaard staat die instelling op jpg. Als je echter eenmalig naar de instellingen gaat als je de piano optie hebt gekozen, dan kun je raw + jpeg kiezen. Die instelling wordt bewaard voor de volgende keer.

    Doe er je voordeel mee!

    Beantwoorden
    • Thank you! But when you say 9000 x 4500 is with JPEG or Raw?
     Because on JPEG, mini 2 outputs in lower resolution than Raw. And saw in dji forum that in Raw format created from the sphere mode has issues, dont create a uniform color image, maybe is a software problem, can you confirm ir?
     Sorry for this questions but i’m very interested to buy mainly because of this sphere mode and want to make sure that is working fine. ( Went to dji site,manual and they dont give any detail about it, only say that does sphere mode)

     Beantwoorden
   • Amazing tutorial about mini 2. Can you saiu what is the max resolution image in sphere mode? Manual stitching in computer can make it bigger instead in automatic mode in mini 2, right?
    Thanks very much
    Alexandre

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Hi Alexandre, the Mini 2 outputs the 360s with a resolution of 4096×2048 pixels. When stitching with software like PTGui, that can be increased to around 9000×4500 pixels.

     Beantwoorden
 • Prachtig! Mooie review van de mini 2. Ik heb zelf een Phantom 4 en ben sterk aan het twijfelen wat ik ga doen. De opleiding halen en doorvliegen met de Phantom, of de Mini 2 aanschaffen. Ben er nog niet uit. 🚁

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het hangt er van af wat je met je drone doet. Ik zou bijna zeggen dat de Mini 2 qua beeld bijna net zo goed presteert als de ‘gewone’ (niet Pro) Phantom 4. Als je vervolgens bedenkt dat je voor de opleiding A2 toch al gauw 100 euro kwijt bent (tot 250 euro bij andere aanbieders), dan moet je denk ik gewoon even een rekensom maken.

   Beantwoorden
 • Harm Kluyivers

  zit hier wel een CE keur merk op , of ook nog niet ?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het nieuwe Cx label (in dit geval C0) bedoel je. Nee, de Mini 2 beschikt nog niet over zo’n label. Maar dat maakt niet zoveel uit; omdat de drone minder dan 250 weegt kun je ermee blijven vliegen in de A1 subcategorie, ook na 1-1-2023.

   Beantwoorden
 • Tja, ik neig steeds meer naar de aanschaf van de mini 2. Volgens mij zijn de beelden net zo mooi als nu van mijn Phantom 4. Ik heb met de mini 1 gevlogen. Dat voelde al goed aan moet ik zeggen. Ik denk (lees) dat de Mini 2 een mooie vervanger is voor de grotere Dji modellen. Zeker nu de regelgeving veranderd.

  Beantwoorden
 • Charles Webster

  Voor mij was het al vrij snel een uitgemaakte zaak. Mijn Phantom3A en mijn Mavic Mini in één weekend kunnen verkopen. Niet voor de hoofdprijs van beiden. Maar ik heb toch nog een aardig bedrag bij elkaar kunnen sprokkelen om de Dji Mini 2 aan te schaffen. Ik blij en vrouw ook blij aangezien ik meer dan 1 hobby heb.
  Gelet op het gewicht (Europese regelgeving). de compactheid die we al hadden met de Mavic Mini, en de mogelijkheden die zelfs voorbij de Phantom gaan was er voor mij geen twijfel mogelijk. Gisteren na een avond opladen en updaten het luchtruim in gestuurd. En er is geen woord Spaans bij. Het is echt een beest van een drone. Ja de wind stond aardig stevig en in sportsmode had de gimbal het inderdaad zwaar. Maar ik denk wel dat dat goed komt. Onder aan de streep is het de beste drone qua prijs en prestatie die gemaakt is.

  Beantwoorden
 • Jeroen van Craaikamp

  Tip: koop de tablet houder en een USB-C to phone kabeltje van 20 cm er ook metteen bij (ze zijn ondertussen weer leverbaar). Ik vind het de beste tablet mount die ik tot nu toe voor DJI drones heb mee gemaakt. Een ipad geeft veel groter beeld dan een telefoon. Als je helemaal gek wil doen, kan je er nog een sun-hood op zetten ook 🙂

  Beantwoorden
  • Welke tablethouder en USB-C to phone bedoel je Jeroen ?

   Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ik heb dat niet uitgeprobeerd, maar volgens mij passen die wel.

   Beantwoorden
 • Ik heb er inmiddels enkele vluchten mee gemaakt, erg blij, ontzettend fraai!

  Een “wat jammer” punt vind ik dat 360º foto’s in een veel te lage resolutie worden gestitched in de app zelf (zal wel een marketing keuze zijn). Handmatig stitchen levert aanmerkelijk betere beelden op! Ben aan het werken aan een eenvoudige instructie ervoor om dat te doen terwijl de uSD kaart nog in de drone zit, dat kan namelijk prima en het is zo gepiept…

  Net geprobeerd: de filters van de Mini 1 passen. 🙂

  Beantwoorden
 • Ik heb vd week mijn Phantom 4 eindelijk ingeruild voor de Mini 2.
  Had de laatste weken veel reviews gelezen en filmpjes bekeken van de Mini 2 en heb (toch) met pijn in het hart afscheid genomen van mijn Phantom. Maar….. Ik heb er geen spijt van. Wat een mooie beelden en wat een vliegcomfort heeft de Mini 2. Dji heeft wat mij betreft zichzelf overtroffen. Super tevreden en zeker een aanrader om je zwaardere drone in te ruilen voor de Mini 2 ivm de komende regelgevingwijzigingen.

  Beantwoorden
 • Helaas blijkt dat je voor deze drone toch een vliegopleiding moet volgen omdat er een camera op zit.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dat klopt niet; het ministerie heeft onjuiste informatie gedeeld.

   Beantwoorden
 • Hoihoi, ik heb vandaag de DJI Mini 2 voor het eerst gebruikt en had heel vaak de melding “aircraft not connected”. Superirritant. Heb hem even binnen gebruikt thuis en buiten op een veldje tussen huizen. Misschien teveel ruis door allerlei wifi, 4g, etc? Het is wel tegen het centrum van Groningen aan.

  Heb alle updates gedaan.

  Iemand tips en/of ook deze ervaring?

  Beantwoorden
 • Aanvulling: gisteren in open gebied de drone bestuurd en daar was de verbinding top!

  Beantwoorden
 • Prettig en informatief artikel. Sinds vandaag ook in het bezit van een Mini 2. Na jaren vliegen met de Phantoms best even wennen … maar toch ook niet. Het voelt vertrouwd – en hoewel kleiner en lichter en iets vatbaarder voor de wind – koos ik zeer bewust voor deze drone vanwege z’n handzaamheid en mogelijkheid om – binnen de regelgeving – te mogen vliegen waar zwaardere drones een no-go krijgen. Best of all: geen geklungel meer met losse draadjes, etc. Je maakt ‘m in de auto al vliegklaar in een handomdraai, stapt uit, zet ‘m neer en vliegt weg. Die stolp-charger is trouwens ook fraai … behoorlijk kitscherig met die lampjes, maar op een nerdy manier stiekem toch best heel leuk. 🙂 Morgen drie batterijen mee en de lucht weer in.

  Beantwoorden
 • De panorama fotos kunnen wel met Jpeg + RAW worden gemaakt. Zelfde truck als met de quickshots in 4k krijgen, eerst de panorama modus selecteren, dan via menu naar camera. Nu kun je de JPG+RAW inschakelen.
  Deze is bijv met 26 raw foto’s gemaakt met ptgui:
  https://kuula.co/post/73bNs

  Beantwoorden
 • Hoi, je geeft aan dat met de DJI Mini 2 niet in No-Fly zones gevlogen mag worden, volgens mij ligt de locatie van je demofilmpje in zo’n zone. Hoe ga jij daar mee om? Ik denk dat als je niet te hoog vliegt en geen onnodige risico’s neemt dit gewoon veilig kan.

  Het lijkt mij goed als men eens zou overwegen om een maximum van 30 m toe te staan in RCZ zone’s. Nu is toch een groot deel van NL verboden gebied. Natuurlijk in de buurt van het vliegveld niet vliegen.
  Er vliegen zelf vogels die zwaarder wegen 😉

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi, inderdaad gaat er van een laagvliegende Mini 2 zeer weinig gevaar uit voor ander vliegverkeer, zeker in de buitenringen van CTRs en andere no-flyzones, maar de regelgeving voorziet in de Open categorie nu eenmaal niet in het legaal vliegen op dergelijke locaties. Dat het wel volop gebeurt (meestal zonder consequenties) is een ander verhaal, dit tot grote frustratie van operators die zich wel aan alle regels willen houden.

   Beantwoorden
 • Francis Sneyers

  Prachtige review Wiebe, gefeliciteerd. Ik overweeg om deze kleine drone te kopen, maar ik vraag me af of ik deze kan laten werken met een smartphone die enkel hiervoor zou gebruikt worden, zonder internetverbinding of abonnement ? Ik gebruik enkel een GSM en zou speciaal voor de drone een occasie smartphone willen aanschaffen. Ik lees in de handleiding dat je wel de app moet downloaden via de smartphone en de eerste keer dat je de drone wilt gebruiken moet je deze eerst activeren en een internet verbinding is dan even noodzakelijk. Zou het mogelijk zijn dat ik de smartphonekaart van iemand anders eventjes is mijn occasie smartphone steek om de app te downloaden en de drone voor het eerste gebruik te activeren ? Alleszins bedankt voor alle info….!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Francis, het is inderdaad mogelijk om bij eerste gebruik even in te loggen op je DJI account (dat kan ook via een wifi netwerk) om de telefoon daarna offline te gebruiken icm de drone. Let er wel op dat je eerst nog even alle updates binnenhaalt. Zo lang je in de DJI Pilot app bent aangemeld kun je met de drone vliegen.

   Beantwoorden
   • Francis Sneyers

    Bedankt Wiebe voor je snelle respons. Als ik het goed begrijp dan meld ik me 1x aan in de DJI app (eventueel met het smartphonekaartje van iemand anders) , en dan blijf ik voor altijd aangemeld, ook als ik geen internetabonnement bezit en er dus geen kaartje meer inzit. ? Ik lees soms dat anderen geen updates binnenhalen uit angst dat er dan wat zou kunnen misgaan, wat denk jij daarover ? Zonder die updates werkte het toch ook zeer goed, denkt men dan (ik ben ook zo een argwanend iemand) Bedankt voor alle info.

    Beantwoorden
    • Francis Sneyers

     Ik veronderstel dat een 7 inch tablet in de controller zal passen en evengoed presteert dan een smartphone ? Nergens vind ik in de handleiding wat de maximale grootte mag zijn van de telefoon of tablet opdat de controller het kan vastklemmen…

     Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Zolang je in de app bent aangemeld gaat het goed. Dus ik denk dat het wel zou moeten lukken. Anders log je bij een wifi hotspot toch weer even in? Verder vrees ik dat een tablet niet gaat passen, een grote telefoon is echt wel maximaal. Er zijn adapters te koop, die komt er dus wel bij nog.

     Beantwoorden
 • Francis Sneyers

  AFMETINGEN SMARTPHONE
  In een video hoorde ik dat de afmetingen van de smartphone maximaal 16cm x 9,2 cm x 8,5 mm dikte zou mogen zijn als ze in de controller moeten passen. Nu wilde ik de smartphone Alcatel 1 kopen maar die blijkt 9,8 mm dik te zijn… denk je Wiebe dat dat een probleem kan zijn of zou die 1,4 mm verschil toch nog kunnen ? Bedankt voor alle info.

  Beantwoorden
  • Francis Sneyers

   Beste, ik kan al zelf antwoorden op mijn vraag. In de handleiding staan de ondersteunde afmetingen nl:
   180x86x10mm. Dat zullen wel de maximale afmetingen zijn dus hetgeen ik wilde aankopen zal erin passen.

   Beantwoorden
   • Francis Sneyers

    Nu stelt zich een ander probleem Wiebe, de smartphone die ik bestelde Alcatel 1 zou wel eens geen 64 bit kunnen zijn. Ik vond een melding dat de Mini 2 een 64 bit smartphone nodig heeft…
    Weet jij daar iets meer van ?
    Dank u voor alle respons.

    Beantwoorden
 • Francis Sneyers

  Is het mogelijk dat je de drone op bv 25 meter hoogte per abuis afzet doordat je de linkerstick te veel naar beneden hebt gehouden want dit is toch een manier om de motors af te zetten ?

  Beantwoorden
  • Dat is alleen zo als je langer tijd beide joysticks in tegengestelde richting naar beneden duwt, Dus tegelijk de linkse joystick naar links onder, de rechter joystcik naar rechts onder.

   Beantwoorden
   • Francis Sneyers

    Bedankt Tinus voor jouw gewaardeerde respons, ik heb de handleiding nog eens extra gelezen. Als je de motoren gestart hebt met ofwel de beide sticks naar beneden en naar elkaar toe of van elkaar weg, dan kan je met dezelfde stickcombinatie de motoren ook in vlucht afzetten.
    Ik vraag me wel af hoe ze het gedaan krijgen dat dit niet zal gebeuren met de linker gashendel gewoon volledig naar beneden te houden, zouden de sensors de drone melden dat ze nog in de lucht hangen, of zou het door de GPS komen ?

    Beantwoorden
    • Ik ga straks eindelijk de app dji-fly downloaden op mijn smartphone. Is V 1.4.0. de laatste versie en zal ik nog moeten updaten ?

     Beantwoorden
     • Francis Sneyers

      Vandaag heb ik de app gedownload op mijn smartphone Alcatel 1.
      Android V1.4.0. versie. Toen ik deze app wilde installeren, begon het installeren maar op het einde loopt het mis en krijg ik “app niet geïnstalleerd”. Ik heb de app opnieuw gedownload, en dit lukte en leek identiek aan de vorige “16184 322 MB” maar ook deze kon niet worden geïnstalleerd, ook niet als ik de smartphone aan de controller verbond en de controller en drone had opgestart.
      Heeft er iemand suggesties ? Zou de smartphone wel 64 bit zijn, of heeft dit geen belang bij het installeren op zich ?
      Dank aan iedereen die kan helpen…

     • Avatar foto Wiebe de Jager

      Hoi Francis, voor het stellen van hulpvragen raad ik je het forum http://www.dronepilots.nl aan. Er zijn daar veel gebruikers die je vast verder kunnen helpen!

 • herman Daneels

  Hoi Francis, ik heb hetzelfde probleem met mijn smartphone, (motorola) het komt inderdaad doordat de smartphone op 32 bit draait, je kan dit checken met de 64-bit checker app. Jammer dat dji dit niet vermeld.

  Beantwoorden
 • Wendy Yau

  Beste,
  Ik overweeg om een drone te gaan kopen, maar heb geen enkel kennis hierover, moet je kennis van fotografie hebben om met een drone te vliegen en natuurlijk om mooie foto/filmpjes te maken?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Wendy, je zou kunnen overwegen om eerst één van mijn boeken (Dronefotografie of Dronevideo’s maken) te bestellen. Daarin wordt vanaf de basis uitgelegd hoe het vliegen en maken van opnamen in zijn werk gaat. Zie ook https://www.dronewatch.nl/boeken/

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier