Proximus gaat zakelijke ‘drone on demand’-service uitrollen in België
De Belgische telecomprovider Proximus gaat eind 2021 een nieuwe dienst aanbieden aan bedrijven die drones willen gaan inzetten, maar daar zelf niet de juiste expertise voor in huis hebben. Het gaat om een B2B ‘drone on demand’-service die opgezet wordt in samenwerking met SkeyDrone en DroneMatrix. De dienst genaamd 6th NeTWorK moet begin 2022 van start gaan.
Obstakels wegnemen
Volgens de initiatiefnemers van 6th NeTWorK worden Belgische bedrijven die drones in hun bedrijfsprocessen proberen te integreren geconfronteerd met tal van obstakels. Niet alleen vraagt de inzet van dronetechnologie om veel specialistische expertise, ook is de regelgeving erg complex. Ondanks deze drempels kunnen drones veel voordelen bieden aan innovatieve bedrijven.
Daarom besloten telecomoperator Proximus, droneluchtverkeersdienstverlener SkeyDrone en drone hard- en softwareontwikkelaar DroneMatrix de handen in elkaar te slaan om deze drempels weg te werken. Ze werken aan de ontwikkeling van een geïntegreerd platform waarmee drones in een gecontroleerde en beveiligde omgeving over België kunnen vliegen voor specifieke missies, in overeenstemming met de Belgische en Europese regelgeving.
6th NeTWorK
De nieuwe dienst gaat 6th NeTWorK heten. Proximus neemt de communicatie over 4G en 5G-netwerken en het verwerken van de datastromen voor haar rekening. SkeyDrone gaat werken aan de veilige integratie van het onbemande luchtverkeer in het lagere luchtruim, en DroneMatrix is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de dronetechnologie.
Het project gaat in 2021 van start. De eerste fase omhelst de uitvoering van een uitgebreide marktstudie. Dan moet duidelijk worden welke diensten er precies aangeboden gaan worden en tegen welke tarieven. De tweede fase zal de vercommercialisering van de verschillende B2B-droneservices omvatten. Deze fase moet begin 2022 van start gaan.
Voorbeelden
Als voorbeelden van mogelijk afnemers van de dienst worden securitybedrijven genoemd, die graag autonoom vliegende drones willen gaan inzetten om terreinen te bewaken. Een tweede potentiële gebruikersgroep betreft hulpdiensten zoals politie en brandweer, die tijdens calamiteiten ondersteund kunnen worden door automatisch vliegende drones. Proximus zelf wel graag drones inzetten om zendmasten te inspecteren.

Anne-Sophie Lotgering, Chief Enterprise Market Officer van Proximus: We beschouwen deze samenwerking als zeer belangrijk, omdat het een eerste en zeer concreet initiatief is waarbij drones gebruik zullen maken van het zeer performante netwerk en de data analyse diensten van Proximus voor verschillende opdrachten zoals bewaking, het controleren van de infrastructuur, de veiligheid of zelfs binnen de logistiek.
Hendrik-Jan Van Der Gucht, Managing Director van SkeyDrone: “Onze interesse in drones is duidelijk. Onze grootste zorg is altijd de veiligheid van het volledige luchtverkeer, of het nu bemand of onbemand is. We hebben de dronesector vanaf het begin ondersteund omdat we geloven in het economische potentieel. We kijken er naar uit om onze diensten aan te bieden in een wereld waarin het luchtverkeer tot in de puntjes geregeld is. Daarom zetten we ons in voor deze samenwerking als pionier van het onbemande vliegverkeer.”
Europese regelgeving
Het consortium denkt dat de nieuwe Europese regelgeving voor drones voldoende mogelijkheden biedt om de dienst succesvol uit te rollen. Zo voorziet de Specific categorie in de Europese verordening in het buiten het zicht van de piloot (BVLOS) vliegen met drones, en ook zijn er mogelijkheden om automatisch vliegende drones in te zetten.