Opinie

DJI: ‘Vliegen met drones veiligste vorm van luchtvaart’

Het vliegen met drones is de veiligste vorm van luchtvaart die er is. Dat claimt DJI, op basis van een analyse van openbare gegevens over vlieguren en gerapporteerde incidenten. Er zijn alleen al afgelopen jaar miljoenen vlieguren gemaakt met recreatieve drones, met nul doden tot gevolg. DJI vindt daarom dat de regelgeving niet veel strenger gemaakt moet worden.

Tegengas geven

Met het statement wil DJI tegengas geven aan overheden die het vliegen met drones in toenemende mate willen reguleren. Zo woedt momenteel in de VS een hevige discussie over de invoering van Remote ID, een systeem waarmee alle drones op afstand gevolgd kunnen worden. DJI vreest dat zo’n systeem erg complex en daardoor kostbaar wordt.

De vraag is echter of dergelijke draconische maatregelen te rechtvaardigen zijn, als je kijkt naar het daadwerkelijke aantal incidenten met drones. Dat stelt DJI-jurist woordvoerder Brendan Schulman in een blogpost op het DJI Viewpoints blog.

“Bij DJI wisten we al dat anekdotisch bewijs over de vermeende onveiligheid van drones onbetrouwbaar was. Zo bracht DJI vorig jaar het rapport ‘Elevating Safety’ uit, waarin meldingen over drones door piloten kritisch werden bekeken. Ons onderzoek liet zien dat het merendeel van deze meldingen ontkracht konden worden, en dat het in de meeste gevallen om vogels, vleermuizen, ballonnen of helemaal niets ging.”

Miljoen vlieguren, nul dodelijke ongevallen

Dat het vliegen met drones een veilige vorm van luchtvaart is kan ook afgeleid worden uit de cijfers. Alleen al in de VS werden er met drones van DJI in 2019 zo’n 31,6 miljoen vluchten gemaakt. Inclusief drones van andere merken gaat het naar schatting om maar liefst 87,8 miljoen dronevluchten. Uitgaande van een gemiddelde vluchtduur van 7,1 minuten zou het gaan om 10,3 miljoen vlieguren.

De cijfers van DJI staan niet op zichzelf. Op basis van recent onderzoek schat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA dat recreatieve dronepiloten in de VS zo’n 1,5 miljoen vlieguren per maand maken. Omgerekend komt dat neer op 18 miljoen vlieguren per jaar. Ruim meer dus dan de getallen waar DJI mee komt. Volgens DJI maakt het voor het statement niet zoveel uit welk getal nu precies correct is. Uiteindelijk is er namelijk helemaal niemand dodelijk gewond geraakt, als gevolg van het vliegen met drones.

“Dit maakt het vliegen met drones zonder twijfel de veiligste vorm van luchtvaart die de wereld ooit heeft gekend. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten leidt de general aviation tot 1.029 dodelijke ongevallen per 100.000 vlieguren. Hoewel het altijd de ambitie is om het aantal ongevallen tot nul terug te brengen, wordt het GA-ongevallenpercentage als een ‘acceptabel’ veiligheidsniveau beschouwd, zonder oproepen tot aanscherping van de regelgeving. Als drones een vergelijkbaar ongevalspercentage zouden hebben, zouden er elk jaar 103 dodelijke ongelukken met drones zijn. Er zijn er nul.”

Technische maatregelen

DJI benadrukt verder dat er al tal van technische maatregelen genomen zijn om het vliegen met drones nog veiliger te maken. Zo zorgt geofencing ervoor dat een drone niet kan opstijgen in de buurt van vliegvelden, en worden dronepiloten gewaarschuwd als ze hun drone te ver van zich vandaan laten vliegen. De nieuwste drones van DJI beschikken verder over AirSense, een systeem dat op basis van inkomende ADS-B signalen waarschuwt als er een vliegtuig of helikopter naderbij komt.

Schulman: “Het aantal drones in de wereld blijft groeien, en het is bemoedigend dat uit onze data-analyse blijkt dat ze een veilige toevoeging aan het luchtruim zijn. Toezichthouders komen echter met steeds strengere regels, voor identificatie op afstand, en voor routinevluchten ’s nachts en boven mensen. Maar deze cijfers laten zien waarom nieuwe regels geen onredelijke kosten of gedoe met zich mee mogen brengen voor dronepiloten. Drones zijn veilig en moeten op die manier worden behandeld.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI: ‘Vliegen met drones veiligste vorm van luchtvaart’

  • Het haalt de essentie onder de EU wetgeving uit – die is immers risk-based. Laten we hopen dat ze dit op het ministerie ook lezen en ons niet nog meer beperken – zie de reacties op de consultatie.
    Het grootste probleem met drones is en blijft privacy voor mens en dier – als een drone ergens vliegt denken de meeste mensen dat die komt spionneren

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier