Incident

Amerikaan mogelijk jaar de cel in na botsing tussen drone en politiehelikopter

Een 22-jarige Amerikaan krijgt mogelijk een jaar celstraf opgelegd vanwege het in gevaar brengen van een politiehelikopter en het overtreden van diverse regels voor het vliegen met een drone. De man werd gearresteerd nadat onderzoekers brokstukken van zijn drone hadden gevonden, die kort daarvoor in botsing was gekomen met de helikopter. De helikopter raakte beschadigd, maar kon veilig aan de grond gezet worden.

Nachtelijke dronevlucht

Het incident vond plaats in de nacht van 17 op 18 september 2020. De politiehelikopter was op weg naar een inbraakmelding bij een apotheek in Hollywood. De dronepiloot was nieuwsgierig naar het tumult en liet vanuit zijn tuin de drone opstijgen om een kijkje te nemen. Daarbij kwam de drone echter in de vliegroute van de helikopter terecht. De helikopterpiloot zag de drone aankomen en probeerde een aanvaring te vermijden, maar dat lukte niet meer. 

Als gevolg van de botsing beschadigden diverse onderdelen van de helikopter, waaronder het neusstuk, een antenne en een deel van de panelen die de motor omhullen. De helikopterpiloot moest de vlucht afbreken en kon het toestel veilig aan de grond zetten. De restanten van de drone stortten naar beneden en kwamen op het achterraam van een auto terecht. De onderdelen werden rondom de auto aangetroffen door een zoekteam van de politie. 

Dronepiloot getraceerd

Aan de hand van het serienummer van de drone en foto’s die op het geheugenkaartje stonden kon de dronepiloot getraceerd worden. Op 21 oktober werd de man aangehouden. De FBI heeft de dronepiloot inmiddels in staat van beschuldiging gesteld. Mogelijk moet de man een jaar de cel in. Er zijn diverse overtredingen geconstateerd, waaronder het vliegen boven bebouwing, vliegen buiten de daglichtperiode en het in gevaar brengen van een luchtvaartuig. 

Volgens de helikopterpiloot had het incident heel anders kunnen aflopen als de drone in de rotor terecht was gekomen. De drone in kwestie betrof een DJI Mavic. DJI benadrukt dat het bedrijf niet aansprakelijk gesteld kan worden voor het incident, en dat alle verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de drone ligt. 

Dit is één van de foto’s die op het geheugenkaartje van de drone werden aangetroffen.

Eerdere incidenten

Het is niet voor het eerst dat een helikopter door een drone geraakt wordt. In New York werd eind 2017 een militaire helikopter geraakt door een DJI Phantom 4, die op grote afstand van de eigenaar vloog. Ook toen kon de verantwoordelijke dronepiloot getraceerd worden aan de hand van een serienummer.

In juni van dit jaar werd ook in Canada een politiehelikopter geraakt door een drone, tijdens een gezamenlijke zoekactie. De drone in kwestie werd bestuurd door een politieman. Die had echter feet en meters door elkaar gehaald, waardoor de luchtvaartuigen te weinig verticale separatie aanhielden en met elkaar in botsing kwamen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier