OpmerkelijkPro

Robothond Spot gaat samenwerken met inspectiedrone van Percepto

De autonome inspectiedrone die werd ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Percepto krijgt binnenkort gezelschap van een gerobotiseerde viervoeter op de grond. Daartoe heeft het bedrijf een flinke investering opgehaald en is er een samenwerking aangegaan met Boston Dynamics, de ontwikkelaar van robothond Spot. Het doel is dat drone en robothond gezamenlijk op verkenningsmissies kunnen gaan.

Uitbreiding

Percepto is één van de meest toonaangevende ontwikkelaars van autonoom functionerende inspectie- en bewakingsdrones. De oplossing die het bedrijf heeft ontwikkeld omvat een box van waaruit een drone kan opstijgen om missies uit te voeren. Het systeem functioneert in principe standalone, er is geen dronepiloot vereist. Vanuit een meldkamer kan worden meegekeken als de drone een beveiligingsrondje vliegt of een inspectie uitvoert.

Alhoewel overzichtsbeelden vanuit de lucht in veel gevallen volstaan, zijn er situaties denkbaar waarbij het niet verkeerd zou zijn dat er ook op de grond een kijkje genomen kan worden. Daarom wil Percepto haar Autonomous Inspection & Monitoring (AIM) platform gaan uitbreiden met robots op de grond. Als eerste zal de robothond Spot van Boston Dynamics geïntegreerd gaan worden in het systeem.

Spot

Spot is de eerste robot uit de stal van Boston Dynamics die na jaren van ontwikkeling voor commerciële doeleinden beschikbaar komt. De viervoetige robot is in staat om zelfstandig over moeilijk begaanbaar terrein te klauteren. Om de omgeving te bekijken en een route uit te stippelen is de robothond voorzien van een laserscanner en een 360º camera. De robot kan op afstand op missie gestuurd worden, waarbij er net zoals bij de drone live meegekeken kan worden vanuit een meldkamer.

Holistische inspectiemogelijkheden

Eén van de eerste klanten die enthousiast zijn over het idee om naast een surveillancedrone ook een robothond in te zetten is het mijnbedrijf ICL Dead Sea. “We kijken er naar uit om de integratie van aanvullende robots zoals Spot op onze site te onderzoeken voor holistische inspectiemogelijkheden die verder gaan dan alleen inspecties vanuit de lucht”, stelt een woordvoerder van het bedrijf.

“Door de Sparrow-drone van Percepto te combineren met Spot ontstaat er een unieke oplossing voor inspecties op afstand”, zegt Michael Perry, VP Business Development bij Boston Dynamics. “Deze samenwerking toont de waarde aan van geïntegreerde robotica-oplossingen als het gaat om de veiligheid van werknemers en kostenbesparingen voor industrieën waarbij gevaarlijke of remote processen aan de orde zijn.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier