Pro

Amsterdam opent stedelijk testcentrum voor drones

Er komt een stedelijke testomgeving voor dronetoepassingen in het centrum van Amsterdam. Dat heeft wethouder Verkeer en Vervoer Sharon Dijksma gezegd tijdens de opening van de Amsterdam Drone Week 2020, die dit jaar volledig virtueel wordt gehouden. Het doel is om meer ervaring te kunnen opdoen met het vliegen met drones boven de stedelijke omgeving.

Amsterdam Drone Lab

Het nieuwe testcentrum gaat Amsterdam Drone Lab heten en wordt gesitueerd op het Marineterrein Amsterdam. Het doel is om te experimenteren met dronevluchten binnen en buiten het zicht van de piloot. Denk aan het uitvoeren van inspecties of het vervoeren van spoedeisende medische goederen. Dergelijke toekomstige toepassingen van drones worden ook wel aangeduid met de term Urban Air Mobility.

Volgens Thijs Meijer, directeur Marineterrein Amsterdam leent het gebied zich uitstekend voor het testen van stedelijke dronetoepassingen. “Kades, gebouwen, weilanden en bomen, haven, arbeiders, recreatievoorzieningen en logistiek: het is hier allemaal aanwezig.”

Het Amsterdam Drone Lab biedt deelnemers onder andere een start- en landingsplatform, werkplaatsen en verblijfsruimten. Omdat het terrein niet toegankelijk is voor het publiek, kunnen testvluchten volgens de initiatiefnemers op een veilige maar realistische manier worden uitgevoerd.

Meijer: “Door de unieke eigenschappen van Marineterrein Amsterdam kunnen drone-operaties zoals constructie- en terreininspecties en medische transporten onder geloofwaardige omstandigheden plaatsvinden. Stap voor stap werken we samen met de community om hier VLOS en BVLOS-vluchten uit te voeren en stedelijke uitdagingen op te lossen. We verwelkomen alle geïnteresseerde partijen om deel te nemen aan ons toekomstige fieldlab voor Urban Air Mobility fieldlab.”

Partners

Partners van het Amsterdam Drone Lab zijn onder andere de Gemeente Amsterdam, AirHub en KPN. Omdat het terrein binnen het gecontroleerde luchtruim van Schiphol licht zullen alle testvluchten gecoördineerd moeten worden met Luchtverkeersleiding Nederland.

(coverfoto: Avy)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier