Nieuws

Gemeenten willen zeggenschap over luchtruim boven de stad

Dronetoepassingen nemen letterlijk een vlucht. Dit biedt enorme kansen voor hulpdiensten, de inspectie van vitale infrastructuur en gebouwen en het vervoer van goederen en personen. Als je technologie voor je stad in wilt zetten moet je echter ook oog hebben voor de impact die het gebruik heeft op inwoners. Gemeenten willen daarom inspraak in gebruik van het luchtruim boven stedelijk gebied om kansen en maatschappelijk belang goed te kunnen afwegen. Gemeente Enschede nam het initiatief en schreef samen met zeven andere Europese steden het manifest ‘Manifesto on the Multilevel Governance of the Urban Sky’. Het manifest is al ondertekend door 14 andere steden en regio’s, waaronder Amsterdam, Luik en Hamburg.

Nieuw gemeentelijk beleidsterrein

De Europese Commissie werkt momenteel aan een Europees geldend systeem, genaamd U-Space. Dit is een set aan afspraken, protocollen en technische standaarden op basis waarvan het toenemende onbemande verkeer onder de 150 meter veilig kan verlopen. Begin volgend jaar wordt de definitieve Europese regelgeving voor U-Space verwacht, waarna de lidstaten aan de slag gaan met de uitvoering van U-Space. De ondertekenaars van het manifest pleiten ervoor om in dat proces nadrukkelijk aandacht te hebben voor de rol en belangen van gemeenten. Zij gaan het gesprek met de Europese Commissie aan om ervoor te zorgen dat steden niet worden overgeslagen bij het beheer van de onderste luchtlaag.

Gemeenten worden nu al geconfronteerd met het toenemende gebruik van drones. Het incident waarbij een traumahelikopter boven de stad Enschede moest uitwijken voor een illegaal vliegende drone, maakte dat in de zomer van 2019 al duidelijk. Het manifest betoogt dat ministeries en luchtruimautoriteiten bij het beantwoorden van vragen over bijvoorbeeld vliegroutes, opstijgplekken en handhaving van regels, gemeenten en regio’s een beslissende rol moeten geven. Het luchtruim tot een hoogte van 150 meter wordt daarmee een nieuw beleidsthema voor gemeenten.

Ethische Commissie

Als eerste stad in Nederland heeft Enschede voor dit soort vraagstukken een onafhankelijke Ethische Commissie opgericht. Ook is de stad projectleider van het Europese droneproject ‘Aerial Uptake’. Met dit project wil de Europese Unie ontwikkeling en toepassing van nieuwe dronetechnologieën stimuleren.

Ook moet uit het project blijken hoe het luchtruim veilig en geschikt gemaakt kan worden voor en met drones. Hiervoor is in samenwerking met drone-innovatiecluster en testcentrum Space53 in 2019 een pilot gedraaid om met een droneradar het dronegebruik boven de stad in kaart te brengen.

(bron: persbericht)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier