Foto’s en specs van DJI racedrone uitgelekt

DJI komt binnenkort met een FPV racedrone op de markt. Er zijn foto’s van de FPV Combo uitgelekt, en er gaan ook mogelijke specs rond. Dat DJI met een FPV drone op de markt komt is niet helemaal een verrassing; het bedrijf bracht eerder al een FPV videobril en een digitaal videotransmissiesysteem op de markt. Met de complete oplossing wil DJI het FPV vliegen naar het zich laat aanzien een stuk laagdrempeliger maken.

FPV nog niet mainstream

First person view, dat is waar FPV voor staat. Je zet een videobril op en kijkt rechtstreeks mee met een kleine camera op de voorkant van de drone. Het lijkt dus alsof je in de drone zit, tijdens het vliegen. Tot nu toe verboden in Nederland (want je moet rechtstreeks zicht hebben op de drone), maar desondanks toenemend in populariteit. Er zijn al de nodige droneraces georganiseerd, tot en met een NK aan toe. En ook videomakers ontdekken steeds vaker de creatieve mogelijkheden die FPV vliegen biedt.

Maar wie tot nu toe FPV wilde vliegen met een drone, moest toch wel handig zijn met een soldeerbout. Ga naar een willekeurig droneracing-event en je ziet lange tafels met onderdelen, printplaten, propellers, en rokende soldeerbouten. Tegenover elke 5 minuten vliegen staat 2 uur knutselen, als het niet meer is. Dat maakt FPV vliegen toch wel vrij hoogdrempelig.

In de loop der jaren zijn er wel partijen geweest die geprobeerd hebben om daar verandering in te brengen. Zo kwam Walkera bijvoorbeeld met kant en klare racequads op de markt. Kwestie van bijbehorende accu’s, videobril en zender kopen, en vliegen maar. Maar toch: echt mainstream is FPV vliegen nooit geworden. En dat is jammer, want FPV racen is een leuke activiteit en naast racen kun je op deze manier ook spectaculaire beelden maken.

DJI FPV Combo

DJI is nooit vies van het betreden van nieuwe markten, en FPV is een tak van sport waar groeipotentie in zit. Vandaar dat het bedrijf binnenkort met een eigen racedrone op de markt komt. Uniek is dat het om een totaaloplossing gaat: naast drone krijg je met de DJI FPV Combo ook een videobril en zender in huis. Ready to fly dus, net zoals we dat gewend zijn bij de ‘gewone’ drones van het bedrijf.

Het is nog even gissen voor wat betreft de precieze specs, maar het lijkt erop dat de drone drie flight modes krijgt, met in de snelste stand een topsnelheid van 150 (!) km/uur. De drone zou aangedreven worden door een 6S accu en voorzien zijn van 5” props. Voor het beeld is voorzien in een FPV camera waarvan de hoek op afstand versteld kan worden. Het zou mogelijk zijn om onboard 4K 60 fps opnamen te maken. En niet onbelangrijk: er is schijnbaar voorzien in GPS en een RTH functie.

Regelgeving

Qua timing is de mogelijke aanstaande introductie van een DJI FPV racedrone interessant. In de Open categorie A3 wordt het namelijk mogelijk om te vliegen met een videobril op, mits er iemand naast je staat om de omgeving in de gaten te houden. Verder moet je minstens 150 meter afstand houden van niet-betrokken personen, bebouwing, wegen en recreatiegebieden. Dat betekent dat er in Nederland niet veel potentiële vliegplekken overblijven, maar goed, het is een begin.

Op dit moment is niet duidelijk wanneer de DJI FPV Combo op de markt komt, en wat de verkoopprijs gaat worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Foto’s en specs van DJI racedrone uitgelekt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier