#advPro

Online SORA Tool van AirHub helpt bij operaties in de Europese Specifieke Categorie

Bij de aankomende Europese regelgeving voor drones draait alles om risicobeheersing. In de Open categorie zijn de risico’s vooraf gedefinieerd en ingedeeld in drie subcategorieën. In de Specifieke categorie werkt het iets anders: daar kun je als drone-operator ervoor kiezen om zelf een Specific Operations Risk Assessment (SORA) uit te voeren. Een nieuwe online tool van AirHub helpt daarbij.

Specifieke categorie: drie opties

Wie met een drone wil gaan vliegen in de Specifieke categorie heeft vanaf 1 januari 2021 drie opties. De eerste mogelijkheid is om te gaan werken volgens zogenaamde standaardscenario’s (STS). Dat werkt goed zolang je als operator binnen de vooraf vastgestelde restricties blijft werken.

Wie meer wil – en dat zal al snel het geval zijn – kan ofwel gaan werken volgens een Pre-Defined Risk Assessment (PDRA) ofwel zelf een risico-analyse uitvoeren (SORA) en aan de hand daarvan de juiste mitigerende maatregelen nemen. Een PDRA lijkt een beetje op een STS, maar vraagt meer bewijslast aan de kant van de operator. Volledig maatwerk is alleen mogelijk middels SORA’s.

SORA-methodiek

De SORA-methodiek geeft de meeste vrijheid, maar is qua uitwerking ook het meest complex. Als operator moet je namelijk bepalen wat het operationele volume gaat worden waarbinnen de vluchten gaan plaatsvinden en wat voor operatie je gaat uitvoeren. Vervolgens moet je dit op een juiste manier vertalen binnen de stappen in de SORA en aannemelijk maken dat de risico’s voor personen en objecten op de grond en voor andere luchtruimgebruikers geminimaliseerd worden.

Dat alles leidt tot een serie procedures en veiligheidsmaatregelen aan de hand waarvan de gewenste vluchten uitgevoerd kunnen worden. Denk aan specifieke technische vereisten aan de drones, aantoonbare theoriekennis en praktijkervaring bij de piloten en een operationeel handboek waarin alle procedures omschreven staan.

Online tool

Omdat het uitwerken van een SORA de nodige vraagtekens oplevert bij operators heeft AirHub een online tool ontwikkeld die helpt bij het efficiënt doorlopen van het proces en het vaststellen van de vereisten waaraan men moet voldoen om de beoogde operaties te mogen uitvoeren. Op basis daarvan kan dan een vergunning worden aangevraagd bij de ILT.

De online SORA Tool helpt bij het doorlopen van de volgende stappen:

1. Beschrijving van het Concept of Operations (ConOps);
2. Bepalen van de UAS intrinsic Ground Risk Class (GRC);
3. Bepalen van de Final Ground Risk Class (M1 t/m M3 mitigaties);
4. Bepalen van de UAS initial Air Risk Class (ARC);
5. Toepassen van Strategic Mitigations om de intermediate ARC te bepalen;
6. Toepassen van Tactical Mitigations om de final ARC te bepalen;
7. Bepalen van de Adjacent Area / Airspace considerations;
8. Vaststellen van het Comprehensive Safety Portfolio (privacy, security en verzekering);
9. Bepalen van de Specific Assurance and Integrity Levels (SAIL);
10. Identificatie van Operational Safety Objectives (OSO) en andere vereisten.

Het algoritme in de SORA Tool toont enkel de vragen die voor jou van toepassing zijn en geeft je de juiste informatie op het juiste moment. Na het doorlopen van de tien stappen worden alle vereisten waaraan de operator moet voldoen getoont in een overzichtelijk rapport. Zo worden de technische eisen voor de drone getoond, de procedures die opgenomen moeten worden in het operationeel handboek en de eisen die gesteld worden aan de theoretische kennis en praktische skills van de piloot en andere crewleden.

Gratis beschikbaar

De online SORA Tool van AirHub is gratis beschikbaar. Alle stappen van de SORA kunnen zo doorlopen worden. Het resulterende, op maat gemaakte, rapport kan door de operator worden aangeschaft. De tijdelijke introductieprijs voor dit rapport is €99,- in plaats van €299,-.

Bekijk de online SORA Tool van AirHub via www.airhub.app/online-sora-tool of via www.soratool.com.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier