OpmerkelijkVideo

Kijken: instorten Arecibo-radiotelescoop vastgelegd door drone

Afgelopen week is er op dramatische wijze een einde gekomen aan het voortbestaan van de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico. Het gigantische wetenschappelijke instrument was al door een storm zwaar beschadigd geraakt. Besloten werd om het gevaarte niet meer te repareren, met als gevolg dat de installatie afgelopen week in elkaar stortte. Een drone maakte dramatische beelden van de instorting.

Befaamde radiotelescoop

De kans is groot dat je wel eens van de Arecibo-radiotelescoop gehoord hebt. Of beter gezegd: dat je hem wel eens gezien hebt, in één van de films en series waarin de telescoop gebruikt werd als decor, waaronder de James Bond-film Goldeneye, Cosmos, Contact, The X-files en Species.

De telescoop werd in de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd. Er werd gekozen om de installatie in een natuurlijk gevormde kom te plaatsen. Daardoor kon de schotel een diameter van maar liefst 305 meter krijgen. De 900 ton wegende ontvangstinstallatie werd door middel van dikke kabels boven de schotel gehangen. Met behulp van de installatie werden diverse wetenschappelijke ontdekkingen gedaan, waaronder het eerste bewijs voor het bestaan van neutronensterren en binaire pulsars.

Dramatisch einde

Eind 2017 raakte de radiotelescoop echter flink beschadigd, als gevolg van een orkaan. Toen er in augustus en november 2020 ook nog eens een paar dikke staalkabels knapten waaraan de ontvangstinstallatie bevestigd was, werd besloten om de telescoop definitief op te geven.

Afgelopen week begaf de constructie het helemaal. Het instorten van de ontvanger werd niet alleen vanaf de grond gefilmd: er hing ook een drone in de lucht op het moment van het instorten. Dat leverde dramatische beelden op, zoals je in onderstaande video kunt zien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: instorten Arecibo-radiotelescoop vastgelegd door drone

  • Goh, valt nog mee dat er geen berichten verschijnen met als titel: drone veroorzaakt instorten grootste ruimte radiotelescoop ter wereld….

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier