‘De Gatwick-drone is een moderne versie van het monster van Loch Ness’

Tijdens Kerstmis 2018 werd vliegveld Londen Gatwick dagenlang gesloten. Honderden vluchten werden geannuleerd en meer dan 140.000 reizigers zagen hun vakantieplannen in duigen vallen. De reden? Er zouden drones hebben rondgevlogen, die door meerdere personen gezien zouden zijn. Twee jaar na dato is echter nog steeds niet duidelijk wat er nu precies is gebeurd. Een journalist van The Guardian concludeert dat er misschien sprake was van massahysterie.

‘Een moderne versie van Loch Ness’

Vorige week publiceerde The Guardian een lang en zeer goed onderzocht artikel over het mysterie van de Gatwick-drone. Als je nieuwsgierig bent naar het volledige verhaal, zou ik je aanraden om het te lezen. Als je echter weinig tijd hebt, is de conclusie in feite dat de Gatwick-drone een moderne versie is van het ‘monster van Loch Ness’: door velen gezien, maar geen bewijs te vinden.

De eerste waarneming van drones boven Gatwick vond plaats op woensdag 19 december 2018. De onbemande luchtvaartuigjes werden opgemerkt door een beveiligingsbeambte van de luchthaven die klaarstond bij een bushalte om naar huis te gaan.

“Hij belde onmiddellijk het controlecentrum van Gatwick en vertelde wat hij had gezien: twee drones. De ene zweefde boven een voertuig in het luchthavencomplex en de andere vloog langs de nabijgelegen omheining. Het bericht werd doorgestuurd naar het senior management. Ongeoorloofde droneactiviteiten worden gezien als een gevaar voor vliegtuigen en passagiers vanwege het risico op botsingen. Binnen enkele minuten was de enige landingsbaan van Gatwick gesloten en waren alle vluchten opgeschort”, meldt The Guardian.

De melding leidde tot een grootscheepse zoekactie door politie- en luchthavenbeveiligingspersoneel. Gezamenlijk zochten ze op en rond de luchthaven naar een drone en zijn piloot. In de tussentijd zaten reizigers vast op het vliegveld en mochten inkomende vliegtuigen niet landen. Pas twee dagen later werd Gatwick officieel heropend en was het drone-drama van Gatwick voorbij. De luchthaven van Gatwick was 33 uur gesloten, meer dan 1.000 vluchten waren geannuleerd en meer dan 140.000 passagiers waren getroffen.

170 waarnemingen, waarvan 115 geloofwaardig

In de periode dat het vliegveld was gesloten werden 170 drone-waarnemingen gemeld, waarvan er 115 als geloofwaardig werden beschouwd. Maar bewijs dat er drones hebben rondgevlogen boven  Gatwick is nooit geleverd. Zelfs militaire contra-drone-installaties, die in allerijl werden geïnstalleerd, hebben geen enkele drone-activiteit in het luchthavengebied van Gatwick kunnen waarnemen. Veel mensen werden ondervraagd en onderzocht, met name het echtpaar Paul Gait en Elaine Kirk, die werden gearresteerd op verdenking van het veroorzaken van het Gatwick-drone-drama. Uiteindelijk bleek het paar onschuldig te zijn en kregen ze een vergoeding. Uiteindelijk klopte de politie op 1.200 deuren, nam 222 getuigenverklaringen op en identificeerde 96 personen van belang, zonder enig nieuw bewijs te vinden.

Ondertussen groeide het drone-incident uit tot een waar mediaspektakel. Daarover schrijft The Guardian:

“Het drone-incident in Gatwick leidde dagenlang tot nieuwsuitzendingen en voorpagina’s. Het had luchtvaartmaatschappijen ongeveer £ 50 miljoen gekost, en de vrees bestond dat het copycat-aanvallen zou kunnen veroorzaken als de dader niet werd gevonden. Dat weekend publiceerde de Sunday Times een verhaal waarin werd gewaarschuwd dat terroristische groeperingen van plan waren luchthavens aan te vallen met drones.”

Mensen binnen de dronecommunity begonnen zich af te vragen of er ooit wel eens een drone was geweest. Ooggetuigenverslagen zijn vaak onbetrouwbaar en het ontbreken van echt bewijs deed mensen zich afvragen of het misschien iets anders was dat de paniek op de Gatwick-drone veroorzaakte in de dagen voorafgaand aan Kerstmis. Eén droneliefhebber, Ian Hudson, diende zelfs meerdere WOB-verzoeken in om zodoende meer informatie los te krijgen, maar de meeste daarvan werden afgewezen. Samira Shackle: “Verschillende dronevliegers kwamen met een variatie op een bekende legende. Gatwick-drone? Er is meer bewijs voor het monster van Loch Ness.”

Een voorbeeld. Op een gegeven moment dacht een journalist dat hij de drone had gezien, hij nam er zelfs een foto van. Na het beeld op zijn laptop nauwkeurig te hebben bekeken, realiseerde hij zich echter dat de ‘drone’ in feite een helikopter was op grote afstand. Door de jaren heen zijn er veel gevallen geweest waarin andere voorwerpen, zoals plastic zakken, vogels en zelfs ballonnen, ten onrechte als drones werden bestempeld. Het lijkt aannemelijk dat een groot deel van de waarnemingen van Gatwick-drones kan worden toegeschreven aan foutief geïnterpreteerde waarnemingen.

De jacht naar de Gatwick-drone

Sinds het drone-incident in Gatwick hebben diverse luchthavens hun contra-drone-beleid en -protocollen aangescherpt, en is er voor miljoenen euro’s aan counter-droneapparatuur geïnstalleerd. Het incident heeft zelfs invloed gehad op dronefabrikanten, die hun geofencingsystemen hebben bijgewerkt om de vliegbeperkingen rond luchthavens nauwkeuriger te maken.

“Hoewel we misschien nooit weten wat er echt is gebeurd op Gatwick”, zegt Adam Lisberg, corporate communicatiedirecteur bij dronefabrikant DJI, “was het de gebeurtenis die de luchtvaart- en drone-industrie over de hele wereld dwong om oplossingen te vinden om ervoor te zorgen dat een enkele dronewaarneming niet meteen leidt tot het sluiten van een vliegveld.”

“Ik kan de capaciteiten van een mysterieuze drone niet uitsluiten, maar hoe meer schijnbaar magische krachten eraan worden toegeschreven, hoe sceptischer je wordt”, zei Lisberg. “Elke keer dat er meer informatie boven water komt, lijkt het alleen maar geheimzinniger te worden. Je merkt dat je mentaal opgerekt raakt. Op een gegeven moment jaag je echt op drones.”

Dus daar heb je het. Veel vermeende waarnemingen van drones op de luchthaven van Gatwick tijdens de laatste dagen van 2018. Er is echter nooit hard bewijs naar voren gebracht. Een mogelijk geval van massahysterie zoals gesuggereerd in het artikel? Kan zijn. Persoonlijk vind ik de vergelijking van de Gatwick-drone met het beroemde monster van Loch Ness treffend. Door velen gezien, maar enig bewijs? Nee. Legendarisch!

Als je de tijd hebt, raad ik je aan het hele artikel te lezen, want het geeft een veel rijker beeld.

Dit artikel verscheen voor het eerst op DroneXL.co. Coverfoto CC-BY-SA Lucy Ingham. 

Haye Kesteloo

Haye is drijvende kracht achter de Amerikaanse blog DroneXL.co.

1 gedachte over “‘De Gatwick-drone is een moderne versie van het monster van Loch Ness’

 • 9 december 2020 om 08:44
  Permalink

  Prachtig verhaal in The Guardian, zeer de moeite waard om te lezen!
  Aan de ene kant snap ik de bezorgdheid voor de veiligheid, aan de andere kant blijkt wel weer: angst is een slechte raadgever!
  En menselijke waarnemingen blijken vaak zeer onbetrouwbaar. Schat zelf maar eens (zonder op het scherm naar beneden te kijken) hoe ver je drone van je verwijderd is, dan naar beneden kijken on te zien hoe ver je fout zat met je schatting!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier