Volocopter gaat elektrische luchttaxidienst beginnen in Singapore

Het Duitse bedrijf Volocopter gaat een elektrische luchttaxidienst exploiteren in de Aziatische stad Singapore. Daartoe is een samenwerkingsverband aangegaan met de Economic Development Board of Singapore (EDB) en de Civil Aviation Authority of Singapore (CAAS). Het doel is om de taxidienst binnen drie jaar van de grond te krijgen. Naast toeristische vluchten komen er ook verbindingen van en naar de economische hotspots.

Commerciële uitrol

In oktober 2019 verzorgde Volocopter een eerste demonstratievlucht boven de miljoenenstad. Daarna opende het bedrijf al snel een lokale afdeling. Er werd direct ingezet op een nauwe samenwerking met het ministerie van transport en de luchtvaartautoriteiten, om zodoende de benodigde vergunningen te vergaren.

In de aanloop naar de commerciële lancering van de luchttaxidienst maakt Volocopter eerst werk van de benodigde certificeringen. Daartoe worden de nodige testen, testvluchten, evaluaties en certificeringsprocessen in gang gezet. Pas dan kan de dienst commercieel uitgerold worden.

Regionale ontsluiting

Het eerste beoogde traject betreft een toeristische route over het water, met fascinerende uitzichten over de skyline van Marina Bay. Daarna staan grensoverschrijdende vluchten op het programma. Deze moeten bijdragen aan de regionale bereikbaarheid en de ontsluiting van Singapores economische centra.

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen stelt Volocopter de komende tijd een team samen bestaande uit 50 personen met een achtergrond in luchtvaart, engineering, operationele processen en business development. In 2026 moeten er in totaal 200 medewerkers voor zorgen dat de beoogde vliegtrajecten succesvol geëxploiteerd kunnen worden.

De luchttaxi’s van Volocopter worden elektrisch aangedreven en zijn emissievrij. De toestellen kunnen verticaal opstijgen en landen, waardoor ze prima ingezet kunnen worden in de bebouwde omgeving. Aan boord kunnen maximaal twee personen. Er hoeft geen piloot aan boord te zijn. Het vliegbereik is enkele tientallen kilometers.

UAM als groeisector

“Stedelijke luchtmobiliteit is een opkomend gebied binnen de bredere mobiliteitssector, die we hebben geïdentificeerd als een groeisector voor Singapore”, aldus de heer Tan Kong Hwee, Executive Vice President, EDB. “Singapore is een belangrijk regionaal testbed voor autonome auto’s, elektrische voertuigen en Urban Air Mobility, inclusief de succesvolle testvlucht van Volocopter in 2019. We zijn blij dat Volocopter Singapore heeft gekozen om zijn commerciële en researchactiviteiten te verankeren. Dit zal helpen bij het opbouwen van nieuwe mogelijkheden voor ons mobiliteitsecosysteem en het creëren van veel opwindende kansen voor Singapore. ”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier