Pro

Beoogde kosten voor Specific-vergunningen in Nederland veel hoger dan in België

Drone-operators die actief willen worden in de Specific categorie gaan in Nederland veel meer geld betalen voor de benodigde vergunningen en autorisaties dan in België. Dat blijkt uit cijfers die gepubliceerd zijn door het Belgische transportministerie, afgezet tegen de beoogde Nederlandse tarieven. Zo kost de afgifte van een LUC-vergunning in België straks 1.500 euro, terwijl de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) daar tussen de 3.358 tot 6.528 euro voor wil gaan rekenen.

Autorisaties en vergunningen

In tegenstelling tot de Open categorie geldt voor drone-operaties in de Specific categorie dat deze alleen uitgevoerd mogen worden door een operator die over de juiste vergunningen of autorisaties beschikt. Dat kan gaan om autorisaties op basis van één van de Europese standaardscenario’s of vergunningen op basis van een voorgedefinieerde of zelf opgestelde risicoanalyse (PDRA en SORA), of om de afgifte van een LUC-vergunning, die een operator in staat stelt om zelf SORA’s op te stellen en goed te keuren.

De tarieven voor het behandelen van aanvragen voor de afgifte van dergelijke autorisaties en ontheffingen worden vastgesteld door de luchtvaartautoriteiten in de verschillende Europese lidstaten. Er is dus geen sprake van geharmoniseerde Europese tarieven. Maar naar nu blijkt gaat dat leiden tot flinke kostenverschillen.

Kostenvergelijking

Onderstaand vergelijkingsoverzicht werd opgesteld door Paul Oostveen, op het forum DronePilots.nl. De tarieven zijn afkomstig uit het betreffende Belgische staatsblad en de voorgenomen Nederlandse Regeling onbemande luchtvaartuigen, die onlangs ter consultatie werd gepubliceerd.

Omschrijving Prijs België Prijs Nederland
Declaratie standaardscenario, inclusief toezicht € 150,- per jaar € 453,- eenmalig
Afgifte exploitatievergunning PDRA € 500,- € 1245,- tot 3358,- (afhankelijk van risiconiveau)
Afgifte exploitatievergunning SORA € 500,- € 2305,- tot 6528,- (afhankelijk van risiconiveau)
Wijziging exploitatievergunning PDRA/SORA € 150,- € 717,- tot 1245,- (afhankelijk van risiconiveau)
Acceptatie autorisatie uit andere lidstaat € 250,- € 453,-
Toezicht op exploitatievergunning (vanaf 2e jaar) € 150,- per jaar inbegrepen?
Afgifte certificaat exploitant LUC € 1500,- € 3358,- tot 6528,- (afhankelijk van risiconiveau)
Toezicht op houder LUC (vanaf 2e jaar) € 750,- per jaar inbegrepen?

Grote verschillen

Opmerkelijk is dat de verschillen aanzienlijk zijn. De kosten in Nederland zijn soms wel een factor 7 (!) hoger dan in België. Daar staat tegenover dat de kosten voor toezicht in Nederland schijnbaar zijn inbegrepen, terwijl ze in België apart worden berekend en dus jaarlijks terugkomen. Oostveen: “Maar dan nog moet je bij een SORA 12 tot 40 jaar vliegen (afhankelijk van het risiconiveau en zonder enige wijziging door te voeren) voordat het NL tarief gunstiger zou kunnen zijn. Ook is de drempel voor een kleine wijziging aan je SORA in Nederland veel hoger.”

Tijdens de consultatie kwam er al veel kritiek op de hoge kosten die de ILT wil gaan rekenen voor het behandelen van vergunningsaanvragen. Oostveen: “De Nederlandse tarieven leken mij al behoorlijk aan de hoge kant, de Belgische prijzen lijken dat te bevestigen. Ik hoop dat de definitieve tarieven in Nederland, die binnenkort worden gepubliceerd, gunstiger zullen uitpakken zodat de drempels voor professionele dronevluchten niet onnodig hoog worden in ons land.”

‘Bulgaarse route’

De grote kostenverschillen leiden mogelijk tot oneerlijke concurrentie. Wiebe de Jager: “Er wordt in de dronesector al enige tijd gevreesd voor een ‘Bulgaarse route’, waarbij operators in bepaalde landen zeer goedkoop hun Specific-papieren kunnen verkrijgen om vervolgens in Nederland te gaan vliegen tegen lagere tarieven dan Nederlandse operators kunnen bieden. De hoge kosten die de ILT wil gaan rekenen voor het behandelen van vergunningen dragen hier niet aan bij.”

Een min of meer vergelijkbare situatie is al ontstaan in de Open categorie. Zo is het mogelijk om via Ierland kosteloos het EU dronebewijs A1/A3 te behalen, terwijl opleidingsinstellingen in Nederland daar samen met de RDW kosten voor in rekening brengen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Beoogde kosten voor Specific-vergunningen in Nederland veel hoger dan in België

  • Erik Kwant

    Als dit doorgaat zal dit gaan leiden tot vele bedrijven die zullen stoppen met de drone-activiteiten ben ik bang voor.

    Beantwoorden
  • Paul Verhack

    Als Belg ben ik aangenaam verrast. Gewoonlijk is het omgekeerde waar.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier