Video

Kijken: Mavic Mini-video met tilt-shifteffect levert miniatuurwonderland op

Madurodam, maar dan in het groot, dat idee krijg je als je de dronevideo bekijkt die we deze week voor je hebben uitgezocht. Bijzonder is dat de beelden met een minimum aan apparatuur en special effects tot stand kwamen. De opnamen werden gemaakt met een DJI Mavic Mini, en tijdens de montage werd het tilt-shifteffect toegepast.

Mavic Mini

De video werd gemaakt door Pavel Petrov, een dronevlieger uit de Bulgaarse stad Sofia. Pavel vertelt aan DroneDJ dat hij maandenlang opnamen heeft gemaakt ten behoeve van de video. Alle locaties die in de video voorbij komen zijn in de buurt van zijn woning. Voor het maken van de beelden gebruikte Pavel een DJI Mavic Mini van de eerste generatie.

Aanvankelijk was Pavel helemaal niet van plan om het tilt-shifteffect toe te passen. Dat idee kreeg hij pas tijdens de montage. “Het effect paste gewoon goed bij de beelden. Als ik van tevoren had bedacht dat ik tilt-shift zou toepassen, dan had ik daar wel rekening mee gehouden. De hoek waaronder je de camera zet moet namelijk wel goed zijn. Verder zijn de kleuren extra aangezet en zijn de opnamen versneld. Daardoor lijken bewegende auto’s op speelgoedauto’s.”

Madurodameffect

Het tilt-shifteffect wordt in Nederland ook wel het Madurodameffect genoemd. Tegenwoordig kun je het effect eenvoudig verkrijgen met moderne software zoals Adobe Premiere, waarin deze video is gemaakt. Het gaat om het selectief vervagen van het beeld.

Vroeger had je daar een speciale lens voor nodig, waarbij je de hoek van de lens kan draaien ten opzichte van de optische as, met een wisselende scherptediepte tot gevolg. Daardoor lijkt een gewone landschapsopname al snel op een opname van een maquette, of inderdaad van Madurodam.

Zelf doen

Wil je zelf ook een tilt-shift dronevideo maken? Zorg dan dat je de camera onder een niet al te grote hoek naar beneden draait – zeg 20º – en maak vervolgens rustige vliegbewegingen, in voorwaartse of zijwaartse vliegrichting. In de montage pas je in de verticale richting een gradueel masker toe op de beelden, waarna je een blur toevoegt (check deze uitgebreide toelichting). Voor de finishing touch voeg je wat versnelling toe en verhoog je de saturatie.

NB. Vanaf 31 december 2020 is het met lichtgewicht drones zoals de Mavic Mini en de nieuwere DJI Mini 2 (review) toegestaan om nabij en zelfs boven bebouwing te vliegen. Neem wel deze overwegingen in acht, voordat je dat doet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier