In Nederland ontwikkelde ‘mechanische vleermuis’ maalt ongewenste motten aan gort

Het bestrijden van motten heeft hoge prioriteit bij kaskwekers, vanwege de schade die de rupsen aanbrengen aan de teelt. Dat kan met bestrijdingsmiddelen, maar dat heeft om uiteenlopende redenen niet de voorkeur. Het Nederlandse bedrijf PATS ontwikkelt een unieke oplossing in de vorm van een mottenverdelgende drone. Het systeem wordt al getest in een aantal kassen.

High-tech insectenbestrijding

Normaal gesproken kan tot wel tien procent van de teelt in een kas worden weggegooid als gevolg van een mottenplaag. Dat komt doordat motten hun eitjes tussen de bloemen of planten leggen. De rupsen die daaruit komen vreten de teelt aan, waardoor ze onverkoopbaar worden. Dit probleem treft niet alleen bloemenkwekers: hetzelfde gaat op voor kwekers van groentengewassen.

Dat moet anders kunnen, dachten de oprichters van PATS, een startup met haar roots in de TU Delft. Het bedrijf heeft als missie om drones in te zetten voor insectenbestrijding. Dat wordt bereikt door een ‘mechanische vleermuis’ in de vorm van een kleine drone op een insect of mot af te sturen en deze aan stukken te malen. Met als gevolg: mottenconfetti.

De naam PATS is overigens geen afkorting voor ‘precise aerial targeting system’ of zoiets. “Aanvankelijk was ons idee om muggen te verdelgen met behulp van drones. Bij het bedenken van een bedrijfsnaam moesten we denken aan het geluid dat een vliegenmepper maakt als je een mug doodslaat: pats! Vandaar deze naam”, licht mede-oprichter en CEO Bram Tijmons toe.

Het moment dat de drone een mot raakt: pats!

Indoor navigatie

Om een kleine drone snel en precies naar een mot te kunnen dirigeren heeft het team een speciaal camerasysteem ontwikkeld. De camera zorgt voor een precieze locatiebepaling van de mot, en ook de driedimensionale coördinaten van de drone gedurende de vlucht worden door de camera bepaald.

CTO Kevin van Hecke legt uit hoe het werkt: “Om het drone-gewicht en de kosten laag te houden gebruiken we een los camera- en computersysteem, die de drone bestuurt. Hiermee omzeilen we het indoor navigatie-probleem, maar belangrijker, dit camerasysteem verdient zichzelf terug doordat we het als monitoringsplatform aanbieden: PATS-C. De teler kan daarmee onder andere zien dat er een plaag is, soms weken voordat hij dat met handmatig “scouten” ziet. Als sluitstuk leveren wij de ‘mechanische vleermuis’ die dit probleem voorkomt zonder dat er teruggegrepen wordt naar extra bestrijdingsmiddelen.”

Het door PATS ontwikkelde camerasysteem

Minimale impact

Het voordeel van de ‘mechanische vleermuis’ is de minimale impact op de processen in de kas. Ook is het systeem veilig voor mensen. Dat komt doordat de drone zo klein en licht mogelijk worden gehouden.

Van Hecke: “Om een mot te snel af te zijn is wendbaarheid het sleutelwoord. Hoe kleiner de drone, hoe wendbaarder. Daardoor is de impact van onze drone in de kas verwaarloosbaar. Niet alleen ondervindt bijvoorbeeld de teelt geen schade door drone downwash, ook zijn onze drones net als TinyWhoops veilig voor mensen, en de teler heeft er geen omkijken naar want ze zijn autonoom. We voeren als bedrijf nu dagelijks honderden volledig autonome vluchten uit.”

Testopstelling

PATS heeft inmiddels een succesvolle testopstelling gebouwd in een kas in het Westland. Het systeem werkt in principe ’s nachts, omdat de motten dan actief zijn. Zodra een mot wordt gesignaleerd door een camera, stuurt het systeem een drone op het insect af. Zodra de mot aan gort is gemalen keert de drone automatisch terug. Iedere vlucht duurt maar een paar seconden: zo snel gaat het.

Zodra de testfase is afgerond, wil PATS het systeem commercieel op de markt brengen. Tijmons: “Dat staat in de planning voor de eerste helft van 2021. Er is nu al veel vraag naar onze oplossing, vanuit de teeltsector. Er gaat echt een wereld voor ons open.”

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier