Nieuws

Belgische dronevliegers kunnen zich alvast gaan registreren

Dronevliegers in België kunnen zich vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Europese regelgeving voor drones alvast gaan registreren als operator. Daartoe heeft de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een nieuwe Drone Portaal gelanceerd. Tijdens het proces ontvangt men een exploitantnummer, welke zichtbaar aangebracht moet worden op alle drones waarmee men vliegt.

Registratieplicht

Eén van de onderdelen van de nieuwe Europese droneregels is de registratieplicht voor iedereen die vanaf 31 december 2020 wil gaan vliegen met een drone of modelvliegtuig welke meer weegt dan 250 gram of is voorzien van een camera. Het gaat daarbij om een registratie van de operator, niet van de drone(s). Een operator kan een natuurlijke persoon of een organisatie zijn.

In België worden de registraties verwerkt door het transportministerie. Dat gaat via een nieuwe functie in het Drone Portaal. Dat betekent dat Belgische dronevliegers zich alvast kunnen gaan registreren. (In Nederland wordt de verwerking van registraties ondergebracht bij de RDW. Deze uitvoeringsinstantie start pas op 31 december met het registreren van dronepiloten.)

Operator ID

Tijden het registratieproces wordt de volgende informatie vastgelegd: naam, adres, emailadres en het nummer van de verzekeringspolis. Naam en adres kunnen niet zelf worden ingevuld; dit volgt uit het Belgische persoonsregister, of in geval van een onderneming, uit het Belgische handelsregister.

Tijdens de registratie kent het systeem een uniek exploitantnummer toe, ook wel Operator ID genoemd. Deze code moet zichtbaar op de drone worden aangebracht, de laatste drie letters uitgezonderd. In de toekomst zal het Operator ID ook uitgezonden moeten worden door de drone, zodat handhavers op afstand kunnen zien van wie een drone is.

Kosten

Opmerkelijk is dat registreren in België kosteloos is. In Nederland zullen de kosten voor een registratie via de RDW 21 euro gaan bedragen. En ieder jaar moet de registratie verlengd worden. De kosten voor verlenging zijn 11 euro. Helaas is het niet zo dat Nederlandse dronevliegers zich in België kunnen gaan registreren: operators moeten zich registreren in het land waarin zij woonachtig zijn cq. waar hun bedrijf is gevestigd.

NB. De registratie van operators staat los van de opleidingen. Het is op dit moment in België nog niet mogelijk om een opleiding te volgen voor de Open categorieën A1/A3 of A2. Wel kunnen Belgen (net als Nederlanders) alvast gebruik maken van de ‘Ierse route’ om alvast een dronebewijs A1/A3 te verkrijgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Belgische dronevliegers kunnen zich alvast gaan registreren

 • Gemiste kans dat in de Europese regelgeving t.a.v. drones niet de hoogte van de kosten van registratie zijn opgenomen. Waarom in België kosteloos en in Nederland betalen?! Hieruit blijkt maar weer dat het zogenaamde Europese een lachertje is!

  Beantwoorden
 • Patrick BOSCART

  Ik heb de mijne binnen! Maar het gaat dus wel om een PREregistratie. Ik denk dat alles nog kan bij definitieve registratie, België een beetje kennende!

  Beantwoorden
 • Blijkbaar is het niet gratis en ontvang een jaar later een factuur van 217 euro!

  Beantwoorden
  • Blijkbaar ging het om een foutieve mailing die bestemd was voor de categorie Specifiek en blijft het wel gratis voor de categorie Open.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier