Markt

Amerikaanse overheid zet DJI op zwarte lijst

Het Amerikaanse ministerie van handel heeft dronemaker DJI toegevoegd aan de zwarte lijst met bedrijven waarmee de VS in principe geen zaken doet. Volgens het ministerie vormt de technologie van DJI mogelijk een gevaar voor de nationale veiligheid, vanwege de banden die het bedrijf met de Chinese overheid zou hebben. De ban heeft mogelijk grote consequenties, ook buiten de VS.

Gevolgen

De maatregel is genomen omdat DJI volgens het handelsministerie betrokken is geweest bij diverse mensenrechtenschendingen in China. Waarschijnlijk refereert het ministerie daarbij aan het gebruik van drones van DJI voor het monitoren van concentratiekampen waar Oeigoerse dwangarbeiders worden ondergebracht door de Chinese overheid.

Op de zwarte lijst staan ook bedrijven als Huawei en de Chinese chipfabrikant SMIC. Huawei mag sinds het verbod op het gebruik van Amerikaanse technologie geen Android meer op haar smartphones installeren. Daarnaast is 5G-apparatuur van het bedrijf in veel landen in de ban gedaan, nadat de VS de vrees uitsprak dat de apparatuur mogelijk backdoors zou bevatten.

Als gevolg van de maatregel mogen Amerikaanse bedrijven geen technologie meer leveren aan DJI. Dat kan grote gevolgen hebben voor de inkoop van onderdelen en de productie van drones, aangezien sommige drones van DJI chips van Amerikaanse makelij bevatten. Ook bestaat de mogelijkheid dat de Chinese overheid als een reactie op het besluit de verkoop van DJI drones in de VS aan banden legt.

Xenofobie

DJI heeft nog niet gereageerd op de maatregel. Eerder heeft het bedrijf diverse malen benadrukt dat het niet zou mogen uitmaken uit welk land bepaalde producten komen, en dat de Amerikaanse overheid er een xenofobische houding op nahoudt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier