ProRegelgeving

EASA maakt weg vrij voor pakketvervoer per drone

Het Europese agentschap voor de luchvaartveiligheid EASA heeft nieuwe regels en richtlijnen gepubliceerd voor drones die goederen vervoeren boven stedelijke gebieden. Ook komen inspectievluchten over grotere afstand van bijvoorbeeld hoogspanningslijnen en pijpleidingen binnen handbereik. Met de nieuwe regels wil EASA de veiligheid van dergelijke drone-operaties borgen en zorgen bij burgers wegnemen.

Hoger risico

De nieuwe regels stellen drone-operators in de Specific categorie in staat om dronevluchten uit te voeren boven bewoonde gebieden en buiten het zicht van de piloot. Dergelijke vluchten brengen een hoger risico met zich mee voor de omgeving. Om de risico’s voor mensen op de grond en andere luchtruimgebruikers te beperken, moeten operators kunnen aantonen de juiste procedures te volgen en drones te gebruiken die voldoen aan strenge technische eisen.

Het nieuwe stelsel van regels maakt nieuwe toepassingen van drones mogelijk, zoals het vervoeren van spoedeisende medische goederen en vaccins. Ook alle andere toepassingen waarbij buiten het zicht van de piloot gevlogen wordt vallen onder het regelgevingskader. Denk daarbij aan inspectievluchten over grotere afstanden.

Nieuwe PDRA’s

Als onderdeel van het regelgevingskader heeft EASA een aantal nieuwe voorgedefinieerde risicoanalyses (PDRA’s) opgesteld. Deze zijn afgeleid van de eerder gepubliceerde Europese standaardscenario’s voor vluchten boven bevolkte gebieden of vluchten buiten het zicht (BVLOS), maar dan zonder de eis dat de drones in kwestie moeten beschikken over een C5 of C6 label.

Een ander onderdeel van het stelsel van regels betreft de invoering van een Europees luchtwaardigheidsbewijs voor drones. Fabrikanten moeten de luchtwaardigheid van hun toestellen aannemelijk maken aan de hand van een document dat beschrijft waaraan zogenaamde Light UAS moeten voldoen.

“Met de publicatie van deze documenten kunnen Europese drone-operators nu veilig drones besturen in bevolkte gebieden”, aldus Patrick Ky, directeur van EASA. “Het is van belang om zorgen weg te nemen bij Europese burgers en we zijn verheugd dat we nu over het benodigde regelgevingskader beschikken om de industrie in staat te stellen door te gaan en nieuwe innovatieve oplossingen te implementeren.”

(coverfoto: Akash 1997, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier