Nieuwe informatie over droneregels op website Rijksoverheid

De sectie met informatie over het vliegen met drones op de website van de Rijksoverheid is vernieuwd. Dronevliegers treffen er nu informatie aan over de nieuwe Europese droneregels, die op 31 december van kracht worden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start op 1 januari met een informatiecampagne, om dronebezitters attent te maken op de nieuwe regels.

Uitleg

In de nieuwe situatie moeten dronevliegers zich registreren, in veel gevallen een opleiding volgen en checken of hun aansprakelijkheidsverzekering ook schade veroorzaakt door drones dekt. Daarnaast zijn er een aantal algemene regels, zoals een maximale vlieghoogte van 120 meter, een verbod op vluchten in de buurt van luchthavens en de verplichting om de drone tijdens een vlucht altijd in het zicht te houden.

Deze algemene regels en nadere informatie over de verschillende risicocategorieën waar drone- en modelvliegers mee te maken krijgen staan nu beschreven op de drone-informatiepagina’s op Rijksoverheid.nl. Naast de algemene uitleg is er ook een document met veelgestelde vragen en antwoorden gepubliceerd.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Steeds meer Nederlanders hebben een drone. Ze krijgen er eentje cadeau of kopen een drone online. Drones worden ook steeds meer ingezet voor de ondersteuning van werkzaamheden. Een mooie ontwikkeling. Het is goed dat in heel Europa nu dezelfde regels voor een veilig gebruik van drones gaan gelden. Voor professionals maar zeker ook voor particulieren geldt dat je je goed moet informeren over wat er nodig is om ook in het nieuwe jaar veilig te kunnen vliegen.”

Campagne

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start op 1 januari een online campagne om dronebezitters uit te leggen wat de nieuwe regelgeving voor hen betekent.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Nieuwe informatie over droneregels op website Rijksoverheid

 • 18 december 2020 om 22:57
  Permalink

  “Het is goed dat in heel Europa nu dezelfde regels voor een veilig gebruik van drones gaan gelden.”

  Oh ja ? Nou, ik heb kort geleden nog iets heel anders voorbij zien komen.
  Of gaan ze ècht iets doen, met de reacties die ze erop gekregen hebben.

  Beantwoorden
 • 21 december 2020 om 06:58
  Permalink

  Per 1-1-2021 gelden toch de nieuwe regels?
  Waarom vanaf dan pas de nieuwe campagne?
  Is er een overlap-periode?
  Je kunt inmiddels jezelf inschrijven voor diverse opleidingen/ cursussen.
  Maar je moet wachten tot de erkenning bij de overheid en RDW ook actief is.
  Al met al nog niet heel soepeltjes, maar uiteindelijk zal het wel goedkomen.
  Dat er EU-brede regelgeving komt is mooi meegenomen!

  Beantwoorden
 • 28 december 2020 om 13:36
  Permalink

  In de brochure van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2020/11/10/europese-droneregels-voor-piloten-die-momenteel-recreatief-vliegen/recreatieve+dronepiloten.pdf) staat het volgende:

  “Vanaf 1 januari 2023 mag u met uw huidige drone zonder CE-label
  alleen nog in subcategorie A3 vliegen, behalve als uw drone
  zelfgebouwd is en minder weegt dan 250 gram: daarvoor blijf t
  subcategorie A1 van toepassing.”

  Zelfbouw EN minder dan 250 gram….
  Vandaag contact hierover gehad. Volgens de meest recente informatie moet dit toch echt “OF” zijn. Anders zijn we met een speelgoeddrone van 20 gram die niet zelf is gebouwd al de sjaak.

  Of lees ik iets verkeerd?

  Gr. Marcel

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   28 december 2020 om 16:28
   Permalink

   Het moet ook ‘of’ zijn, de brochure klopt op dat punt niet.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier