Regelgeving

Ministerie past persbericht over nieuwe droneregels aan

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een persbericht over de aankomende Europese droneregels aangepast, nadat Dronewatch opmerkte dat hierin een aantal onjuistheden stonden. Het betrof een passage over de registratie- en opleidingsplicht, belangrijke elementen in de nieuwe EU-verordening. Helaas hadden een aantal landelijke media de incorrecte informatie al overgenomen.

Ongelukkig geformuleerd

In het persbericht worden de nieuwe regels op hoofdlijnen in eenvoudige taal uitgelegd. Het probleem is alleen dat de nieuwe regelgeving dusdanig complex is, dat deze zich moeilijk laat samenvatten. Als gevolg van een aantal ongelukkig gekozen formuleringen bevatte het oorspronkelijke persbericht een aantal onjuistheden.

Het probleem zat ‘m in de passage over registreren en opleiding. Het persbericht insinueerde dat dronevliegers die willen vliegen met een drone met camera in alle gevallen een opleiding moeten volgen. Dat klopt niet: voor het vliegen met een drone onder de 250 gram geldt géén opleidingsplicht, ook niet als deze beschikt over een camera. Wel moet een dronevlieger zich registreren als de drone meer weegt dan 250 gram óf een camera heeft.

Een andere omissie betrof de stelling dat dronevliegers ‘niet mogen vliegen boven woonwijken’, tenzij ‘de dronebezitter opgeleid is en over de juiste papieren beschikt’. Dat is onjuist: dronevliegers die in Open categorie A1 vliegen met een drone die minder weegt dan 250 gram mogen in de nieuwe situatie zonder theoriebewijs op zak boven aaneengesloten bebouwing vliegen. Wel is er in alle gevallen een verbod op het vliegen boven menigten.

Nadat Dronewatch hierover aan de bel trok heeft het ministerie het persbericht aangepast. Vervelend is wel dat een aantal landelijke media toen al delen uit het oorsponkelijke bericht hadden overgenomen. Het gevolg is dat zowel dronevliegers als mensen buiten de dronesector aan de vooravond van de overgang op de nieuwe regels over een aantal zaken op het verkeerde been zijn gezet.

De DJI Mini 2 weegt 249 gram en beschikt over een camera. Voor bestuurders van deze drone geldt vanaf 31 december geen opleidingsplicht en men mag ermee boven bebouwing vliegen. Wel moet de bezitter zich registreren als drone-operator.

Nieuwe informatiepagina’s

Afgelopen vrijdag verschenen er nieuwe uitlegpagina’s in de sectie over drones op de website van de Rijksoverheid. Hier staat wel duidelijk vermeld dat er voor drones <250 gram geen opleidingsplicht geldt, en ook staat er niets over een verbod op vliegen boven woonwijken. Wel worden dronevliegers opgeroepen de privacy van derden te respecteren en afstand te houden van mensen, afhankelijk van het gewicht van hun drone.

Onduidelijk is nog wat de status is van de voorgenomen afwijkingen op de EU droneregels. Minister Van Nieuwenhuizen stelt in het persbericht: “Het is goed dat in heel Europa nu dezelfde regels voor een veilig gebruik van drones gaan gelden.” Dit terwijl in de concept-Regeling onbemande luchtvaart sprake was van een aantal nationale uitzonderingen op de Europese regels. Daar kwam veel kritiek op vanuit de dronesector, maar het ministerie heeft nog niet laten weten wat er uiteindelijk met deze feedback is gedaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Ministerie past persbericht over nieuwe droneregels aan

 • Konijnerd

  echt humor weer van de uitspraak dat het goed is dat europa op 1 lijn zit terwijl er nog een berg aan regels bijkomen specifiek voor Nederland.

  Beantwoorden
 • Konijnerd

  is er ondertussen al wat nieuws over de CE richtlijnen? komen die gewoon opeens op een dag aan het licht? of word er hard aan gewerkt? is hiet iets over te melden? Diep triest dat we allemaal met legacy drones gaan vliegen terwijl fabrikanten letterlijk geen CE-goedgekeurde drones kunnen maken.

  Beantwoorden
  • Drone fabrikanten kunnen wel maar willen niet! Het betekent in het ontwikkeltraject veel extra werk en documentatie maken.

   Beantwoorden
 • Jan van Uffelen

  Zou je het bijschrift onder de foto van de DJI Mini 2 beter kunnen aanvullen met: , maar men moet zich wel registreren. Volgens mij heb je dan een goede samenvatting wat betreft de Mini en Mini 2.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier