Japan wil strengere regels voor minidrones

In Japan gelden er voor minidrones die minder wegen dan 200 gram minder strenge regels dan voor ‘normale’ drones. Maar de Japanse overheid gaat die ondergrens verlagen naar 100 gram, nu dat er steeds meer capabele drones op de markt verschijnen die net geen 200 gram wegen, waaronder een speciale uitvoering van de DJI Mavic Mini. Dat meldt de Japanse krant Asahi Shimbun.

Japanse regels voor drones

Het vliegen met drones wordt in Japan geregeld door de luchtvaartwet. Sinds 2015 moeten dronevliegers die met drones boven mensenmenigten, in de buurt van gebouwen, tijdens de nachtelijke uren of buiten het zicht willen vliegen daartoe eerst een vergunning aanvragen.

Tot nu toe waren drones die minder wegen dan 200 gram deels vrijgesteld van deze regels, afgezien van het verbod op het vliegen boven menigten, hoger dan 150 meter of nabij luchthavens. De gedachte was dat zulke kleine en lichte drones vooral indoor gebruikt zouden worden, en niet snel een gevaar zouden kunnen vormen bij buitengebruik.

Nieuwe ondergrens

Maar nu dat er steeds meer capabele drones van minder dan 200 gram op de markt verschijnen die een lange vliegduur combineren met een groot bereik, en die zelfs bij relatief veel wind stabiel kunnen vliegen, wil de Japanse overheid de wetgeving gaan aanpassen en de nieuwe ondergrens op 100 gram zetten.

De verscherping van de wetgeving is slecht nieuws voor onder andere DJI, die notabene speciaal voor de Japanse markt een lichtere versie ontwikkelde van de eerste generatie Mavic Mini. Door deze drone een iets kleinere accu mee te geven bleef het startgewicht net onder de 200 gram. Met als gevolg een groot verkoopsucces op de Japanse markt.

In de nieuwe situatie zou de Japanse uitvoering van de Mavic Mini worden aangezien als een volwaardige drone, waarop dus strengere regels van toepassing zijn.

Registratie, certificatie en vergunningen

Een andere maatregel die de Japanse overheid neemt is de invoering van een nieuw registratiesysteem voor dronepiloten. Vanaf 2022 moeten alle Japanse dronevliegers zich registreren, inclusief adresgegevens. Ook wil Japan een certificatiesysteem voor drones invoeren, naast nieuwe vergunningsvormen voor operators.

(coverfoto: DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier