Meisje uit Midden-Drenthe ’s nachts gevolgd door drone

Afgelopen weekend is een meisje uit de gemeente Midden-Drenthe achtervolgd door een drone. Dat meldt de politie op Facebook. De drone vloog zondagnacht enige tijd achter het meisje aan. Na thuiskomst bleef de drone nog even boven het huis hangen. De bestuurder van de drone kon niet meer getraceerd worden door agenten die afkwamen op de melding.

‘Onwenselijk en kinderachtig’

De Politie Midden-Drenthe schrijft op Facebook: “Op zondag 20-12-2020, omstreeks 01.30 uur kregen wij een melding dat een drone in de gemeente Midden-Drenthe achter een meisje aanvloog. Aansluitend bleef hij boven het huis van het meisje hangen. Het meisje heeft dit als zeer angstig ervaren en had een grote impact op haar veiligheidsgevoel. Buiten dat dit zeer onwenselijk en kinderachtig gedrag is, is het ook in strijd met de regels die gelden bij het vliegen met een drone.”

De politie wil in verband met de privacy van het meisje niet zeggen in welk dorp het voorval plaatsvond. De bestuurder van de drone kon niet worden achterhaald. “Toen de collega’s ter plaatse kwamen, was de drone al snel uit de lucht en konden ze niet meer traceren waar hij vandaan was gekomen”, meldt een woordvoerder tegenover RTV Drenthe.

Nachtvliegen

In Nederland is het niet toegestaan om ’s nachts met een drone te vliegen. Verder geldt er een verbod op een vliegen boven aaneengesloten bebouwing, alhoewel dat laatste niet meer van toepassing is na de introductie van de Europese regelgeving voor drones, op 31 december 2020. Wel moeten dronevliegers altijd rekening houden met de privacy van mensen op de grond. Verder moeten alle dronevliegers zich vanaf 31 december verplicht registreren.

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Meisje uit Midden-Drenthe ’s nachts gevolgd door drone

 • 22 december 2020 om 00:33
  Permalink

  Alleen maar om chaos te laten maken.politie echt nodig bent komen ze niet.

  Beantwoorden
 • 24 december 2020 om 14:01
  Permalink

  Dit is een fake bericht, volgens mij hebben ze dit bericht de media in geholpen om mensen bang te maken voor drones. Hetzelfde bericht met steeds andere plaatsnamen te gebruiken, Meppel, Emmen, Coevorden en Beilen maakt dat wel duidelijk. Door dit bericht en de nieuwe regels komend jaar hopen ze dat bange mensen direct een melding doen als ze een drone zien vliegen. Je zou denken dat politie wel belangrijkere dingen aan hun hoofd hebben deze tijden.

  Beantwoorden
 • 24 december 2020 om 18:14
  Permalink

  Interview doorgelezen maar nergens gelezen dat het bewuste bericht waarvan ik zei”fake bericht” werkelijk is gebeurd. En dat was mijn punt. Bericht is alleen maar geplaatst om de nieuwe dromerigers onder de aandacht te brengen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier