Duitsland stelt registratieplicht voor dronevliegers vier maanden uit

De Duitse luchtvaartautoriteit LBA heeft de aankomende registratieplicht voor dronevliegers met vier maanden uitgesteld. Volgens de Europese verordening, die op 31 december in werking treedt, moeten alle bestuurders van drones en modelvliegtuigen zich vanaf die dag geregistreerd hebben voordat ze gaan vliegen. De LBA stelt echter dat dit ‘technisch en administratief niet mogelijk is’.

Overgangsperiode

Het is opmerkelijk dat de Luftfahrtbundesamt in zo’n laat stadium met een uitstel van de registratieplicht komt. Blijkbaar is de Duitse overheid nog niet klaar om in korte tijd een grote toevloed aan drone- en modelvliegers te verwerken, en heeft men daarom besloten om op het laatste moment alsnog af te wijken van de Europese regels.

In een bericht van de LBA staat: “Uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 bevat geen overgangsperiode voor wat betreft de registratieplicht. Dit betekent dat registratie pas mogelijk is vanaf 31 december 2020, maar tegelijkertijd moet elke operator zich vanaf 31 december 2020 registreren voordat zijn onbemande vliegtuig in gebruik kan worden genomen. Om technische en administratieve redenen is een onmiddellijke registratie van alle betrokken exploitanten van onbemande luchtvaartuigen niet mogelijk.”

Om die reden heeft de LBA besloten om dronepiloten vier maanden de tijd te geven om zich te registreren. In de tussentijd moeten bestuurders van onbemande luchtvaartuigen er alleen voor zorgen dat hun naam en adres op het toestel vermeld worden. Vanaf 30 april 2021 moet men wel zorgen voor een Operator ID en deze vermelden op de drone.

RDW

Ook in Nederland moeten alle dronevliegers zich vanaf 31 december verplicht registreren als operator. In ons land is de RDW verantwoordelijk voor die taak. Registreren moet in het land waar men woont. De politie heeft al laten weten aan Dronewatch dat dronevliegers niet meteen op de bon worden geslingerd als ze in het begin van het nieuwe jaar rondvliegen zonder registratienummer.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Duitsland stelt registratieplicht voor dronevliegers vier maanden uit

  • 23 december 2020 om 11:47
    Permalink

    Het is ook te idioot voor woorden om de Verplichtingen op 31/12 in te laten gaan, terwijl zowel Registratieproces als uitgeven Dronebewijzen nog niet op orde is. Ook in NL is ’t volgende week schier-onmogelijk om op 31/12 volgens de nieuwe EU-Regelgeving op te stijgen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!