Franse politie mag geen drones meer inzetten tijdens demonstraties

De hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk heeft op aandringen van privacyactivisten een verbod ingesteld op het gebruik van drones door de politie voor het monitoren van openbare protesten in Parijs. Dat meldt de BBC. Volgens de activisten druist het gebruik van drones met camera’s in tegen de individuele vrijheid van meningsuiting.

Controversiële veiligheidswet

De Raad van State stelt dat de Parijse politieprefect Didier Lallement ‘per direct’ de dronesurveillance van bijeenkomsten op de openbare weg moet stoppen. Een paar weken geleden steunden parlementsleden een controversiële veiligheidswet die het gebruik van drones door de politie juist mogelijk maakte.

Privacyrechtengroep La Quadrature du Net (LQDN) stelt dat het wetsvoorstel een inbreuk vormt op de vrijheid van meningsuiting. Door drones die zijn uitgerust met camera’s in te zetten kunnen individuen gevolgd worden. Dat is volgens de activisten niet noodzakelijk om een demonstratie vreedzaam te laten verlopen.

De Raad van State oordeelde dat er ‘ernstige twijfel bestaat over de legaliteit van drones’ als er vooraf geen expliciete toelichting over de noodzaak wordt gegeven. Volgens de privacyorganisatie is het echter ‘ondenkbaar’ dat de politie vooraf aannemelijk kan maken dat het absoluut noodzakelijk is om drones in te zetten om de orde te kunnen handhaven.

Tweede tegenslag

Het besluit is de tweede tegenslag in maanden voor de droneplannen van de Parijse autoriteiten. In mei oordeelde dezelfde rechtbank dat drones in de hoofdstad niet mochten worden gebruikt om mensen op te sporen die in strijd waren met de strikte lockdown-regels van Frankrijk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier