Markt

Defensie ruilt civiele drones in voor military-grade toestellen

Het Nederlandse ministerie van Defensie gaat de komende jaren voor 16 miljoen euro aan onbemande luchtvaartuigen aanschaffen. Civiele drones van DJI en andere fabrikanten komen er niet meer in: die voldoen niet aan de strenge eisen die de militairen stellen. In plaats daarvan komen er onder andere tricopters van AtlasPro en een nieuwe serie Black Hornet nanodrones.

Van COTS naar MOTS

Drones worden steeds belangrijker voor de krijgsmacht. Niet alleen kunnen drones ingezet worden om vanuit de lucht tactische informatie te vergaren tijdens een terreuractie of op het slagveld, ook kunnen drones bijvoorbeeld helpen om tijdelijk de radiocommunicatie te verbeteren door een steunzender de lucht in te brengen.

De afgelopen jaren investeerde Defensie dan ook flink in drones. Niet alleen in militaire fixed-wing toestellen met een groot vliegbereik zoals de Raven, maar ook in commercieel verkrijgbare apparatuur van DJI en andere dronefabrikanten. Maar de drones van DJI en consorten komen er in de toekomst niet meer in: voor de radiocommunicatie met de toestellen willen de militairen niet afhankelijk zijn van de 2,4 GHz band. Ook wil Defensie voorkomen dat er mogelijk gevoelige data zoals flight logs en locatiegegevens uitlekken naar servers in het buitenland.

“We schakelen de komende jaren over van commercial off-the-shelf materiaal naar military off-the-shelf drones. Van COTS naar MOTS”, aldus een defensiemedewerker die bekend is met de materie.

Made in EU/US

In plaats van commercieel verkrijgbare drones wijkt Defensie uit naar specialistische apparatuur, zoals de AtlasPRO van Atlas Dynamics. Dit is een tricopter (multirotor met drie propellers) met een vliegtijd tot 45 minuten. De drone wordt bestuurd via een tablet en kan voorzien worden van verschillende camera’s, zoals een warmtebeeldcamera of RGB camera met 10x zoom.

De drones van dit Atlas Dynamics worden in de Verenigde Staten en in Europa gefabriceerd. Dat is een belangrijk gegeven voor Defensie, want internationaal ligt DJI steeds vaker onder vuur, mede vanwege de vermeende banden met de Chinese overheid. Men wil het risico niet lopen dat er gevoelige informatie weglekt naar Chinese inlichtingendiensten, vandaar dat men kiest voor drones die dichterbij huis zijn ontwikkeld en gefabriceerd.

Naast de AtlasPro komen er ook nieuwe Black Hornets, de miniatuurdrones die perfect geschikt zijn om ongemerkt opnamen te kunnen maken op lastig bereikbare plekken. Ook worden er kabeldrones toegevoegd aan de dronevloot: dankzij een dunne kabel voor de stroomtoevoer vanaf de grond kunnen dergelijke drones urenlang in de lucht blijven hangen.

16 miljoen euro

Goedkoop zijn de military-grade drones niet: het goedkoopste toestel heeft een prijskaartje van 30.000 euro. Dat loopt op tot 100.000 euro voor het duurste model. Dat komt met name doordat dit soort specialistische drones in kleine aantallen worden gemaakt.

In totaal bedraagt het budget voor de aanschaf van nieuwe drones 16 miljoen euro, over een periode van 4 jaar. Het geld wordt vanwege de snelle technologische ontwikkelingen niet in één keer uitgegeven: op die manier kan Defensie altijd beschikken over de laatste toestellen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier