Achtergrond

Casey Neistat: ‘Droneboardstunt kostte miljoenen’

Het is alweer vier jaar geleden dat ’s wereld bekendste vlogger Casey Neistat een opmerkelijke stunt uithaalde: in Finland liet hij zich op een snowboard voorttrekken door een uit de kluiten gewassen multirotor. De beelden van die stunt gingen de hele wereld over. In een serie tweets blikt Neistat terug op de stunt, die volgens hem ‘miljoenen dollars’ heeft gekost om te produceren.

“Een paar nog niet eerder gepubliceerde feiten over deze video. Om te beginnen kostte deze miljoenen dollars om te produceren.

Aanvankelijk hadden we Mariah Carey’s ‘All I Want For Christmas’ als soundtrack gelicentieerd en het was grappig, ironisch en overal verdomd geweldig MAAR op het allerlaatste moment werd de licentie ingetrokken (letterlijk uren voordat de video werd gepubliceerd).

Het duurde bijna een jaar om de drone te bouwen, de propellers werden op maat gemaakt in Zwitserland, en de batterijen moesten warm worden gehouden. Om dat voor elkaar te krijgen huurden we de grootste verwarmde bakwagen die de weg op mocht. Daarin vervoeren we de drone en borgen deze op zodra er niet gevlogen werd.

De batterijen boden slechts ongeveer 4-6 minuten werkelijke vliegtijd, dus moesten we onze opnamen zorgvuldig kiezen. We hadden 2 of 3 sets batterijen, wat betekent dat we in totaal maar 15-20 minuten per dag konden filmen.

We hadden een enorme productieploeg inclusief een 3- of 4-persoons stuntveiligheidsteam. Ik droeg een veiligheidsharnas dat was vastgemaakt aan een kabel die aan de drone was bevestigd, zodat ik niet viel als ik mijn grip kwijt was.

Daglicht was een groot probleem. We waren in de buurt van de poolcirkel in Finland en hadden in totaal 2 uur per dag licht. Heel erg kleine marges voor het filmen van een video. Het was pikdonker tot 11.30 uur en de zon ging rond 13.00 uur onder.

Oorspronkelijk was het idee om verkleed als kerstman te dronesurfen en op mijn surfplank over een tropisch eiland te springen, maar geen enkel eiland (letterlijk geen enkel land dat een tropisch eiland heeft) gaf ons toestemming. Finland zei ‘ja’ om de een of andere reden.

We hadden twee functionarissen van de Finse regering bij ons om er zeker van te zijn dat we ons aan het protocol hielden. De stad waar ik doorheen vloog moest worden gesloten, alle mensen waren figuranten (de meesten dan). De politie die het gebied afsloot droeg sneeuwpakken om niet op te vallen.

Eén shot (die ongeveer 10 seconden van de video uitmaakt) is gemaakt op een echte skihelling. We sloten de helling af om het shot te kunnen maken. Alle andere snowboarders in het shot waren ingehuurde professionals.

Volgens de Finse regeringsfunctionarissen waren we beperkt tot het vliegen van 6 tot 25 meter boven de grond. Op onze laatste filmdag zei ik tegen mijn dronepiloot dat hij me van de rand van deze berg moest vliegen en me hoger moest blijven vliegen totdat de drone niet hoger kon, ik kwam ongeveer 60 meter boven de grond.

Ik had een headset om te communiceren met de dronepiloot en we hebben de audio opgeslagen. voor deze laatste dramatische opname (extreem gevaarlijk en tegen de regels in) hoor je me HOGER, HOGER schreeuwen.

Dank aan @pwleys voor het mogelijk maken van het allemaal (waarbij hij zijn baan op het spel zette) en @DroneworksUSA voor het bouwen en vliegen van de drone en de andere bijna 100 betrokken mensen. en ❤️ aan @Jessewelle die zoveel van de beste foto’s heeft gemaakt die in de laatste video zijn gebruikt.”

(bron: Twitter.com/Casey)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier