Rotterdam luidt nieuwe jaar in met droneshow

Om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden kiest de gemeente Rotterdam tijdens de aankomende jaarwisseling niet voor een traditionele vuurwerkshow, maar voor een droneshow. De show wordt met het oog op de coronamaatregelen niet live opgevoerd, maar is in de afgelopen weken al in het geheim opgenomen. Net voor het aftelmoment om 12 uur kunnen kijkers het eindresultaat bekijken via een livestream.

‘Helemaal van nu’

De show is een initiatief van Rotterdam Light! en wordt uitgevoerd door het Rotterdamse bedrijf Mothership, in samenwerking met Drone Light Labs en Studio Drift. Eerder verzorgde dit collectief ook al de droneshow tijdens bevrijdingsdag, waarbij zorgmedewerkers een hart onder de riem werd gestoken.

Net als toen zullen ook nu weer een paar honderd drones te zien zijn, die gezamenlijk allerlei figuren uitbeelden. De choreografie wordt echter niet live uitgevoerd: in de afgelopen weken zijn ’s nachts heimelijk opnamen gemaakt in de buurt van de Erasmusbrug. De dronezwerm ging meerdere keren de lucht in, om zodoende in een eindmontage een hele serie animaties te kunnen uitbeelden.

Volgens Jeroen Everaert van Mothership wordt de drone-lichtshow minstens zo indrukwekkend als een vuurwerkshow, maar dan minder vervuilend. “Het is een urban sprookje en past helemaal bij Rotterdam. Het Philharmonisch Orkest speelt een grote rol, maar het is niet zomaar klassiek. Het is helemaal van nu.”

Livestream

De show zal worden uitgezonden door RTV Rijnmond en zal ook live worden gestreamd via internet. De lichtshow duurt in totaal 8 minuten en begint om 23:52.

Benieuwd wat er komt kijken bij het maken van een droneshow? Check deze videoreportage van Tweakers: 

(coverafbeelding: droneshow jaarwisseling 2020 in Shanghai)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier