Ruim 1.700 dronevliegers geregistreerd op oudjaarsdag

Al meer dan 1.700 dronevliegers hebben zich op oudjaarsdag via de RDW geregistreerd als drone-operator. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op Twitter. Vanaf vandaag zijn dronevliegers verplicht om zich te registreren indien men vliegt met een drone die meer weegt dan 250 gram of wanneer deze uitgerust is met een camera.

Registratieplicht

31 december 2020 is de dag waarop de Europese regelgeving voor drones van kracht is geworden. Dronepiloten moeten zich als gevolg hiervan bij de RDW vervoegen om zich aan te melden als operator. Na registratie ontvangt men een exploitantnummer, dat zichtbaar aangebracht moet worden op iedere drone waarmee men vliegt. De registratieverplichting geldt voor recreatieve en zakelijke dronepiloten.

Volgens de eerste berichten verloopt het registratieproces goed. Alleen veel zzp-ers liepen tegen een probleem aan: na het inloggen met eHerkenning voor bedrijven werd de vestigingscode niet geaccepteerd. Daarom wordt zzp-ers aangeraden om zich via DigiD te registreren.

1.700 registraties

Uit een tweet van het ministerie van IenW blijkt dat op de eerste dag ruim 1.700 registraties verwerkt zijn door de RDW. Onduidelijk is hoeveel dronevliegers meteen een opleiding A1/A3 en eventueel A2 hebben doorlopen. Voor het vliegen met drones zwaarder dan 250 gram is vanaf vandaag ook een opleiding verplicht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Ruim 1.700 dronevliegers geregistreerd op oudjaarsdag

  • 1 januari 2021 om 15:52
    Permalink

    Vergeet niet dat het ook voor de “normale” modelvliegers verplicht is om zich te registreren ( helaas)
    Dat telt ook lekker aan .

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier