Moet ik mijn drone registreren bij de RDW?

De op 31 december 2020 ingevoerde verplichte registratie van dronevliegers roept veel vragen op. Een wijdverbreid misverstand is dat je vanaf nu je drone(s) zou moeten registreren bij de RDW. Dat is niet het geval, als je gaat vliegen in de Open categorie: je hoeft je bij de RDW alleen te registreren als eigenaar/exploitant van de drone. Je drone zelf hoeft niet geregistreerd te worden.

Exploitantnummer

De registratieplicht vloeit voort uit de nieuwe Europese droneregels die op 31 december zijn ingegaan. Ten behoeve van de handhaving moet iedereen die een drone bezit die meer weegt dan 250 gram of een camera heeft geregistreerd zijn. Mocht een drone neerstorten of wegvliegen, dan kan aan de hand van het exploitantnummer achterhaald worden van wie de drone is. En in de toekomst kan het exploitantnummer op afstand worden uitgelezen.

Tijdens het registratieproces wordt om de gegevens van de operator gevraagd. Dat kan een natuurlijke persoon zijn, of een bedrijf. Na registratie en betaling van €23,- ontvang je het exploitantnummer. Dat nummer breng je zichtbaar aan op de drone(s) waarmee je vliegt. De drone(s) zelf hoef je dus niet te registreren.

Verder hoef je het exploitantnummer voorlopig niet in te programmeren in het geheugen van de drone. Dat is pas verplicht na 1 januari 2023, en deze functie wordt bovendien alleen ondersteund door drones met een Cx CE-label (die er op dit moment nog niet zijn).

Als je iemand anders wilt laten vliegen met je drone, dan is dat geen probleem. Je hoeft dan geen ander exploitantnummer aan te brengen. Wel moet je zorgen dat degene die met jouw drone gaat vliegen beschikt over het juiste dronebewijs.

Zodra je een drone tweedehands verkoopt, dan moet je alleen even het exploitantnummer verwijderen. (En in de toekomst: het exploitantnummer uit de settings van de drone verwijderen.)

PH-registratie

Heeft je drone al een PH-registratie, omdat je ermee vloog onder een ROC-light of ROC vergunning? Dan wacht je met het aanbrengen van het exploitantnummer dat je van de RDW hebt gekregen totdat de drone is uitgeschreven uit het luchtvaartuigregister en het PH-nummer verwijderd is.

Alleen als je gaat vliegen met een drone die een speciale certificatie vereist (sowieso alleen van toepassing in de Specific of Certified categorie) kan er sprake zijn van een verplichte toestelregistratie.

(coverfoto: Hobbymounts)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

15 gedachten over “Moet ik mijn drone registreren bij de RDW?

 • 3 januari 2021 om 14:48
  Permalink

  Volgens mij is het zelfs zo dat je niet meer onder de voorwaarden van de oude vergunningen mag doorvliegen als eenmaal het PH-registratienummer is doorgehaald en het exploitatienummer is ontvangen. Het is of het een, of het ander.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   3 januari 2021 om 15:01
   Permalink

   Dat klopt; binnenkort volgt meer toelichting hierover (na overleg met de ILT).

   Beantwoorden
 • 4 januari 2021 om 11:02
  Permalink

  Ik vind het allemaal een beetje onduidelijk beschreven, het ligt vast aan mij. Het zou fijn zijn om per categorie een duidelijke omschrijving te hebben met wat van je wordt verwacht. Ja ik ben een newbie met een 249g DJI die ik enkel als veredeld statief gebruik, maar ik vermoed dat er heel wat mensen zoals ik zijn die wellicht veel minder moeite dan ik nemen om de regels te begrijpen en afgeschrikt worden door de beschikbare teksten.

  Beantwoorden
 • 4 januari 2021 om 22:30
  Permalink

  top artikel, ik vind het zelf ook moelijk om alles te begrijp rond deze onderwerp.

  constant mee bezig geweest in de verleden (2017) met vragen /uitzoeken over welke licentie moest ik nou hebben,toen uiteindelijk sinds 2018 de Roc L gedaan.

  eindelijk gister dikke 2 uur besteden om dan in een pdf kunnen vinden over dat pas vanaf juni zou dan het overgangs van Roc Light houder naar een licentie binnen het nieuw regelementen.

  Stel ik dus de vraag /hulp aan jou aangezien dat niet alles duidelijk is via Rdw, als je zou hier willen in de toekomst wat over zeggen. wat moet nou echt gaan doen.

  ik denk dat alle licentie houders een beetje gek worden van alle die e-mails van het zo genaamd academy’s die in eens bestaan.

  Mvg

  Beantwoorden
 • 14 januari 2021 om 18:08
  Permalink

  Wel, na aanvankelijk een DJI Mini 2 aangeschaft te hebben om het dronebewijs te “ontlopen” had ik ook nog een DJI Spark, die met zijn gewicht in 2023 onder A3 gaat vallen. Aanvankelijk wilde ik deze verkopen maar de prijzen waarvoor je op marktplaats een Spark aan kunt schaffen zijn van dien aard dat ik maar besloten heb om deze te houden. Het is per slot van rekening een goede drone met obstacle avoidance en ik vind het ook wel een mooie drone om te zien en om mee te vliegen . Vandaag mijn dronebewijs online gehaald in Luxemburg en ik moet zeggen dat stak toch veel professioneler in elkaar dan de opleiding in Ierland. Goed in 2 uur haalbaar. Gevolg is dat ik straks gewoon nog mag vliegen met mijn spark zij het dat de regelgeving wat verandert.
  Inmiddels ook een registratie aangevraagd. Vreemd dat er ook op een DJI Tello een registratie moet, maar het is niet anders. Voor de twijfelaars, het lijkt erop dat je tot in februari terecht kunt voor een gratis drone bewijs in Luxemburg. Gewoon doen!
  vrgr. Aedriaen

  Beantwoorden
  • 20 mei 2021 om 00:11
   Permalink

   Helaas al 2 dagen bezig met het registreren van mijn dji mini 2. Snap er niets van. Ik probeerde een explotantnummer aan te vragen, maar na het kopje van je verzekering zie je dat je een stukje ‘explotantnummer bla bla bla’ iets in die trant. Ben het allang weer vergeten. Hoe kan ik zo iets invullen als ik het aanvraag hahaha naja voel mij een beetje dom. Kan iemand mij vertellen hoe ik voor mezelf met drone onder de 250gram met camera een explotantnummer aanvraag?

   Beantwoorden
   • Avatar foto
    20 mei 2021 om 08:59
    Permalink

    Dat veld onder het kopje ‘verzekering’ kun je leeglaten.

    Beantwoorden
 • 2 maart 2021 om 18:23
  Permalink

  Ik heb zojuist mijn certificaat in de Benelux behaald (A1 – A3).

  Ik ga vliegen in de A-3 category moet ik me nou wel of niet alsnog registeren bij de RDW?

  Of is een papiertje opzak genoeg?

  Beantwoorden
 • 14 augustus 2021 om 13:02
  Permalink

  Waarom moet dit nu weer €23 per jaar kosten voor een volledig automatiwch systeem? In o.a. Spanje is registratie gratis. Niet elk jaar langs de kassa..

  Beantwoorden
  • 27 augustus 2021 om 17:39
   Permalink

   Ja ik had precies dezelfde reactie. Waarom een jaarlijks terugkerende bijdrage voor iets dat (automatisch) een keer in een database wordt geladen ? Weet iemand of het in het buitenland ook (goedkoper) kan en het dan in nederland geldig is ? Dat zou dan voor het eerst eens een voordeel van EEN europa kunnen zijn

   Beantwoorden
 • 18 maart 2022 om 19:34
  Permalink

  Beste Dronies,

  Raad eens wie een dji mavic mini 2 heeft aangeschaft en hier via een google search is terecht gekomen?

  overal wodt gezegd, is de drone lichter dan 249gr en heeft het een camera dan moet je het laten registreren bij de RDW, maar de RDW zegt nu dat het niet nodig is.

  ik lees op de website van de RDW dit:

  Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone of een onbemand luchtvaartuig met een camera of een gewicht van 250 gram of meer.

  Heeft u een speelgoeddrone ?
  Dan is een exploitantnummer alleen verplicht **** als deze 250 gram of zwaarder is *****
  Het maakt daarbij niet uit of de drone wel of niet een camera heeft.
  dus geen exploitantnummer nodig

  Dan punt 2, ben je een drone vlieger dan heb je een vliegbewijs nodig, dan zit je in een andere categorie, maar ook daarbij staat nu:

  Een vliegbewijs heeft u nodig als uw drone 250 gram of meer weegt.

  Dus ik mag de mini 2 zonder vliegbewijs of registratie besturen?

  Beantwoorden
  • 26 april 2022 om 10:45
   Permalink

   Een exploitantnummer is verplicht als u eigenaar (exploitant) bent van een drone OF een onbemand luchtvaartuig MET een camera OF een gewicht van 250 gram of meer.

   De mini 2 mag je zonder vliegbewijs besturen maar omdat er een camera opzit moet je jezelf wel registeren bij de RDW.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier