Moet ik mijn exploitantnummer inprogrammeren in mijn drone?

Wie zich als drone-operator registreert bij de RDW, ontvangt een exploitantnummer. Deze code dient zichtbaar aangebracht te worden op alle drones waarmee je vliegt. Ook stelt de RDW dat je de code moet inprogrammeren in je drone. Dat is voorlopig echter niet aan de orde. Sterker nog: op dit moment bestaan er geen drones die dit ondersteunen.

Registratiecode

De verplichting om je te registreren als dronevlieger vloeit voort uit de Europese droneregelgeving, die op 31 december 2020 is ingegaan. Wie vliegt met een drone die meer weegt dan 250 gram of welke voorzien is van een camera, moet zich verplicht registreren. (NB. Je drone zelf hoeft in de meeste gevallen niet geregistreerd te worden).

Na het doorlopen van het registratieproces bij de RDW (in België: via het DGLV) ontvang je een exploitantnummer. Dit is een unieke registratiecode, die naar jou of jouw bedrijf herleidbaar is. Het deel voor het streepje (dus minus de laatste 3 karakters) moet je zichtbaar op je drone aanbrengen, met behulp van een sticker of een brandplaatje.

Inprogrammeren nog niet aan de orde

Nu stelt de RDW ook dat je de code moet inprogrammeren in je drone. Dat is echter bij de meeste drones nog niet mogelijk. Drones van DJI bijvoorbeeld zenden wel een zogenaamde UUID uit (Unique User Identification Code, gekoppeld aan je DJI account), maar dat is weer iets anders dan een exploitantnummer. Bovendien kun je dit UUID niet zelf wijzigen. Ook bij drones van andere merken (Parrot, Yuneec) kun je nog geen exploitantnummer invoeren.

Via het Remote Identification-menu van een DJI drone kun je weliswaar een eigen identificatienummer opgeven, maar dat veld kan maximaal 10 karakters bevatten, terwijl het exploitantnummer dat je van de RDW krijgt een stuk langer is. Je kunt eventueel gebruik maken van het veld ‘flight information’, maar dat is daar niet zozeer voor bedoeld.

Maar wees gerust: de verplichting dat je drone je exploitantnummer uitzendt (Remote ID) is pas vanaf 1 januari 2024 aan de orde. Vanaf dat moment mag je in de Open subcategorieën A1 en A2 alleen nog maar vliegen met drones die uitgerust zijn met een Cx CE-label, met ondersteuning voor identificatie op afstand. Tot die tijd volstaat het fysiek aanbrengen van de code op je drone en hoef je dus niks in te programmeren.

Het Remote ID-menu van DJI

Legacy drones na 1-1-2024

Na 1-1-2024 mag je met legacy drones zonder Cx CE-label alleen nog vliegen in Open subcategorie A3. Ook dan hoeven deze drones geen mogelijkheid te bieden om het exploitantnummer in te programmeren.

Alleen legacy drones onder de 250 gram (zoals de DJI Mavic Mini en Mini 2) hoeven ook na 1-1-2024 niet te voldoen aan de eis om het exploitantnummer uit te zenden. Je mag met deze drones dan wel blijven vliegen in Open subcategorie A1.

Voor drones in de Specific categorie tenslotte komen er Remote ID-addons beschikbaar waarmee aan de identificatieplicht voldaan kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “Moet ik mijn exploitantnummer inprogrammeren in mijn drone?

 • 23 januari 2021 om 16:15
  Permalink

  Met een firmware update zou DJI de identificatie van 10 naar 16 karakters kunnen verhogen, of een andere optie kunnen geven om je exploitantnummer uit te zenden. Wie weet kunnen de kleinere drones een CE nummer krijgen of sowieso wel in de A1 categorie blijven na 2023.

  Beantwoorden
 • 13 februari 2021 om 13:06
  Permalink

  Betekent dit dan een dure investering in 2023 de prullenbak in kan of kan DJI nog iets doen voor bestaande drones?

  Beantwoorden
 • 22 maart 2021 om 23:31
  Permalink

  Ik heb hem genoemd bij de “flight information” en bij “identificatienummer” mijn 06- nr vermeld. Een overijverige agent kan daar niks van vinden lijkt me.

  Beantwoorden
 • 4 mei 2021 om 17:40
  Permalink

  Blijkbaar mag je ook een QR-code aanbrengen op je drone als exploitantnummer?

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   5 mei 2021 om 08:03
   Permalink

   Ik denk dat een door mensen leesbare code nog altijd de beste oplossing is.

   Beantwoorden
 • 17 mei 2021 om 18:15
  Permalink

  Hoe kom je aan een sticker met dit nummer erop?
  Ik kan deze niet printen of maken!

  Schrijf je dit met een stift op de drone, of hoe gaat dit werken. Zijn er zulke stickers te bestellen op Internet.

  Groet Arno

  Beantwoorden
  • 19 mei 2021 om 04:00
   Permalink

   Stickertje gemaakt met zo’n label printer van dymo. Klein maar duidelijk en weegt natuurlijk niets.
   Werkt prima!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier