Opmerkelijk

Tiener met drone redt vier verdrinkende zeevissers uit India

Een negentienjarige student uit de Indiase provincie Kerala heeft met zijn drone het leven gered van vier zeevissers wiens trawler was gekapseisd. Dat meldt de Hindustan Times. Aanvankelijk wilden reddingswerkers de jeugdige dronepiloot niet meenemen tijdens hun zoekactie, maar een lokale ambtenaar overtuigde ze om de jongen toch mee te nemen.

Toch mee aan boord

Nadat eerder deze week een vissersboot voor de kust van zuid-west India met vier vissers aan boord als vermist werd opgegeven, benaderde de 19-jarige student werktuigbouwkunde Devang Subil het team van reddingswerkers met de mededeling dat hij hen wilde helpen de trawler met behulp van zijn drone (een DJI Mavic Air 2) te vinden.

Aanvankelijk wilde het reddingsteam er niets van weten en stuurden de jongen heen. Maar nadat een lokale ambtenaar zijn pleidooi had aangehoord, benaderde ze het team van reddingswerkers en overtuigde hen er alsnog van om Subil mee te laten varen met de reddingsboot.

Subil vertelt: “Toen de reddingsboot 11 zeemijl van de kust verwijderd was, liet ik mijn drone opstijgen. Aanvankelijk zorgde de wind voor problemen, maar na ongeveer twintig minuten zag ik op mijn telefoon beelden verschijnen van een man die zich vastklampte aan de zijkant van een gekapseisde boot.”

Op het nippertje

Nadat de visser in nood vanuit de lucht was waargenomen kon hij al snel gered worden. Een paar honderd meter verderop werden twee van zijn collega’s uit zee gehaald. Het duurde vervolgens nog een uur om de vierde visser te vinden. Subil: “De man stond op het punt te verdrinken van uitputting. Enkele minuten na zijn redding verloor hij het bewustzijn.”

De vier zeelieden zijn opgenomen in een ziekenhuis in Thrissur. Ze brachten bijna zes uur in zee door, maar een van hen slaagde erin een SOS naar de kust te sturen. De overheidsfunctionaris die de reddingswerkers ervan overtuigde om Subil mee te laten gaan is enthousiast: “We danken de jongere wiens tijdige tussenkomst vier levens heeft gered. Hij liet ons zien hoe nieuwe innovaties reddingsmissies kunnen helpen. Ik heb de regering al benaderd met de suggestie hem te eren.”

Primeur

Volgens de lokale vissersvereniging is het voor het eerst dat er een drone werd gebruikt om vissers uit de zeeën rond Zuid-India te redden. De vereniging is nu van plan om bij het ministerie van Visserij een voorstel in te dienen om vaker drones in te zetten en reddingswerkers op te leiden om ze te gebruiken.

Devang Subil met zijn drone. Bron: HT
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier