FAQ

Waar moet je op letten bij het uitlenen of verhuren van een drone?

Hoe zit het eigenlijk met het uitlenen of verhuren van een drone, nu dat de Europese droneregels zijn ingegaan? Is het toegestaan om een drone aan iemand anders mee te geven? Moet er dan een ander exploitantnummer op? Maakt het qua verzekering nog uit of die persoon er hobbymatig of zakelijk mee gaat vliegen? Je leest het in deze FAQ!

Exploitantnummer

Sinds de invoering van de Europese regels voor het vliegen met drones is iedere drone-operator verplicht om zich te registreren. Dat kan als persoon, of als bedrijf. Na registratie ontvangt men een exploitantnummer. Deze code dient duidelijk zichtbaar aangebracht te worden op de drone. (In de toekomst moet de drone het Operator ID ook uitzenden.)

Op het moment dat je een drone aan iemand anders uitleent of verhuurt, dan hoef je niet eerst een ander exploitantnummer aan te brengen. Eigenlijk net als met een auto: als je die aan iemand anders meegeeft, dan hoeft er ook geen ander kenteken op.

Piloot: geldig dronebewijs

Wie met een drone gaat vliegen in de Open categorie dient te beschikken over een geldig EU dronebewijs, tenzij de drone minder weegt dan 250 gram. Dat geldt ook voor tijdelijke piloten: wie een drone van iemand leent of huurt, moet er dus voor zorgen zelf over een dronebewijs te beschikken. Dronecertificaten zijn net als rijbewijzen persoonsgebonden en mogen niet mee uitgeleend worden.

Indien de voorgenomen dronevluchten uitgevoerd gaan worden volgens de voorwaarden van Open subcategorie A1 of A3, dient degene die met de drone gaat vliegen een basis dronebewijs A1/A3 op zak te hebben. Indien men gaat vliegen volgens de voorwaarden van Open subcategorie A2, dan moet men een A2 dronebewijs kunnen tonen. (Check deze uitleg om te zien welke categorie van toepassing is.)

Verzekering

Een ander vraagstuk betreft de aansprakelijkheidsverzekering. Want als er brokken gemaakt worden met de gehuurde of geleende drone, dan zal er iemand voor de schade moeten opdraaien.

Een verzekeraar zal zich in het geval van schade in principe wenden tot degene wiens exploitantnummer op de drone staat. Die moet er namelijk voor zorgdragen dat de vluchten met de betreffende drone volgens de regels worden uitgevoerd. Geef je drone dus niet zomaar aan iedereen mee: check of degene die ermee gaat vliegen voldoende gekwalificeerd is en stel een leen- of huurovereenkomst op.

Je moet extra opletten als de geleende of gehuurde drone beroepsmatig gebruikt gaat worden. Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering biedt namelijk geen dekking voor bedrijfsmatig veroorzaakte schade. Voor dit soort situaties sluit je als operator het beste een zakelijke droneverzekering af. (Bekijk ons overzicht van verzekeraars.)

Verkoop

Bij verkoop van een drone, dan is het een iets ander verhaal. Dan moet je ervoor zorgen dat het exploitantnummer van de drone verwijderd wordt (en eventueel uit het geheugen gewist wordt). Net zoals bij een mobiele telefoon die je verkoopt: daar haal je de persoonsgebonden simkaart uit, en je wist alle instellingen!

NB. Bovenstaande uitleg is alleen van toepassing op dronevluchten die volgens de Open categorie worden uitgevoerd. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier