Belgische politiedrone dropt handboeien bij gijzelnemer

Een gijzeling in de Belgische plaats Halle is afgelopen weekend op een wel heel opmerkelijke manier beëindigd. De politie gebruikte namelijk een drone om handboeien te droppen bij een gijzelnemer die op het punt stond zich over te geven. Nadat de verdachte zichzelf geboeid had, kon de politie hem arresteren. Voor zover bekend is het voor het eerst dat een politiedrone op deze manier is ingezet.

Boeien overvliegen

Het gijzelingsdrama begon zondagochtend vroeg. Buurtbewoners werden opgeschrikt door een roepende man, die verklaarde dat hij eerder in de ochtend vanuit Brussel door meerdere mannen ontvoerd was. De man was door zijn gijzelnemers meegenomen naar een leegstaand huis, maar hij wist door een open raam te ontsnappen. Eén van de buurtbewoners die het geroep hoorden alarmeerde direct de politie.

Al snel werd het huis omsingeld door lokale politieagenten en speciale eenheden van de DSU. Eén verdachte gaf zich meteen over, maar twee andere gijzelnemers durfden het niet aan om het huis uit te komen. Wel lieten ze zich overtuigen om een rolluik open te doen en zich achter het raam zichtbaar te maken. Korte tijd later verliet één van hen alsnog het pand.

De politie besloot vervolgens om een drone het huis binnen te vliegen, met daaraan handboeien bevestigd. De derde verdachte gooide de drone opzij, boeide zichzelf en liet zich daarna inrekenen. Een vierde verdachte werd na een zoektocht met behulp van een politiehond op de zolder van het pand aangetroffen. De verdachten moeten nog gehoord worden.

Primeur

Het is voor zover bekend voor het eerst dat er op deze manier een drone wordt ingezet tijdens een gijzelingsactie. In de VS zijn er weliswaar al politiekorpsen die microdrones inzetten om huizen te verkennen tijdens gijzelingsacties, maar niet eerder werd een drone gebruikt om handboeien over te brengen.

(coverfoto ter illustratie / bron: HLN)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier