ProRegelgeving

ILT licht overgangsregeling ROC-light, ROC en RPA-L nader toe

Op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is nieuwe informatie verschenen met betrekking tot de overgangsperiode voor houders van een ROC-light ontheffing, ROC vergunning of RPA-L brevet. Hieruit blijkt onder andere dat je geen exploitantnummer mag aanbrengen op een drone zolang die nog is ingeschreven in het luchtvaartuigregister en een PH-nummer heeft.

Het één of het ander

Volgens de ILT blijft de ‘oude’ Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen gelden voor ROC(-light) houders, tot het moment dat ze overgaan op de nieuwe EU-regels. Dat betekent onder andere dat een drone met een PH-registratie alleen gebruikt mag worden volgens de oude ROC(-light) regels.

De ILT stelt dat een drone pas gebruikt mag worden volgens de bepalingen van de Europese regels nadat de PH-registratie in het luchtvaartuigregister is doorgehaald en de gebruiker daarvan een bevestiging heeft ontvangen. De drone mag daarna dan niet meer gebruikt worden volgens de ROC(-light) regels. Het is óf het één, óf het ander.

Operatorregistratie

Volgens de EU-regels moeten de meeste drone-operators zich inschrijven in het operatorregister bij de RDW. Hierover zegt de ILT dat ROC(-light) houders zich nog niet hoeven te registreren als operator, zolang men nog vliegt volgens de oude regels. Registreren mag wel, maar is in dat geval nog niet verplicht.

Operators met een ROC(-light) die óók volgens de EU-regels willen gaan vliegen moeten zich wel als operator inschrijven bij de RDW. Maar er mag dan dus alleen gevlogen worden met drones zonder PH-registratie.

Afgifte/wijziging RPA-L, s-BvL en ROC-light

De ILT geeft tot tot uiterlijk 31 december 2021 nog (ontheffingen van) RPA-L en speciaal BvL af. Op die manier kunnen ROC(-light) houders nog tot het omzetten van hun documenten volgens de oude nationale regels blijven vliegen.

Aanvragen voor nieuwe ROC(-lights) kunnen niet meer worden ingediend. Wel is het nog mogelijk om wijzigingen te laten aanbrengen in ROC(-light) documenten, zodat ROC(-light) houders hun werkzaamheden volgens de oude nationale regels kunnen blijven uitvoeren.

Voor alle wijzigingen en aanvragen stelt de ILT stelt nog een uiterste aanvraagdatum vast op basis van doorlooptijd en omzettingsdatum.

Omzetting RPA-L brevet naar EU dronebewijs

Houders van een RPA-L brevet moeten een aanvullende kennismodule doorlopen voordat men het Bewijs van voltooiing (vliegbewijs A1/A3 subcategorie) en eventueel een Vaardigheidsbewijs (vliegbewijs A2 subcategorie) kan aanvragen. Deze omzetting moet voor 1 januari 2022 plaatsvinden.

Er is nog overleg gaande over andere privileges die bestaande RPA-L houders na een conversiecursus bij de verschillende opleidingsinstellingen zouden kunnen krijgen in de Specific categorie, bijvoorbeeld als het gaat om operaties volgens een STS of PDRA.

Voor meer informatie kun je terecht op www.ilent.nl/onderwerpen/drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

16 gedachten over “ILT licht overgangsregeling ROC-light, ROC en RPA-L nader toe

 • Hallo Wiebe,

  Is het al bekend of huidige ROC-light-houders een kennismodule moeten doorlopen en zo ja, waar kunnen we dit dan doen?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Zie de laatste alinea van het artikel 🙂

   Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Oh sorry, iets soortgelijks geldt ook over de ‘omzetting’ van ROC-light theoriebewijzen.

     Beantwoorden
     • Zit daar dan ook een examen aan gekoppeld? En waar kunnen we deze kennismodule doorlopen?

 • Klopt het dat het RPA-L niet meer verlengd wordt ? Is het in dat geval toegestaan met een EU Dronebewijs binnen een ROC te vliegen ?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Je kunt het RPA-L nog wel verlengen. Dat is alleen mogelijk in het overgangsjaar 2021. Het is niet mogelijk om de oude NL regelgeving en de nieuwe EU regelgeving te ‘mengen’. Kortom: als je onder een ROC vliegt, dan moeten de piloten een geldige RPA-L hebben.

   Beantwoorden
 • Ik weet niet exact welke actie ik moet ondernemen Wiebe. Heb mijn RPA-L behaald. RDW zegt informeer bij je drone school en mijn drone school zou een linkje sturen maar hebben ze tot op heden niet gedaan.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het conversieproces van RPA-L -> EU certificaat is nog steeds niet duidelijk. Het zou ILT sieren als ze daar zelf snel wat meer duidelijkheid over gaven.

   Beantwoorden
 • Hoi, ik heb mijn roc light behaald, maar geen ontheffing aangevraagd, omdat ik nog niet begon met mijn eigen bedrijf.
  Ik heb voor omzetting ook een ontheffing nodig staat er in het document.
  Kan ik een vliegbewijs aanvragen met alleen mijn roc light? Of moet ik straks opnieuw examen doen, alleen omdat ik nooit geen ontheffing aangevraagd heb.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Als ik me niet vergis volstaat het theoriebewijs van je ROC-light examen om de aanvraag te kunnen afronden.

   Beantwoorden
 • Wanneer ik meer duidelijkheid heb, zal ik het hier ook laten weten.

  Beantwoorden
 • Hallo Wiebe,

  Helaas een teleurstellend antwoord gehad. Blijkbaar is mijn ROC-light certificaat gewoon niets meer waard….

  Beste Marjo,

  Jammer dat u, na het behalen van het theorie certificaat, geen ROC-Light heeft aangevraagd bij de overheid (ILT).

  Het Ministerie heeft de mogelijkheid gezien om door de overheid afgegeven bevoegdheden ROC-Light en RPA-L (na een korte opfrisverplichting en aanvullende module) om te kunnen zetten naar het Vliegvaardigheidsbewijs OPEN A2.

  Het gaat hierbij om dus om de beschikking ROC-Light. Voor zover ons bekend geeft de overheid (ILT) geen ROC-Light beschikking meer af. Het theorie certificaat zelf is niet afgegeven door de overheid en kan ‘los’ niet worden omgezet. Dat betekent dat u niet in aanmerking komt voor deze overzetting.

  Het advies is om bij een erkende instantie*) uw EU bevoegdheid te gaan halen.

  Het ROC Light omzetting team van NLR

  *) ter informatie: NLR is wel een erkende exameninstantie maar gaat alleen de OPEN examens afnemen in combinatie met een opleiding (t.b.d.) voor SPECIFIC.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier