ProReview

Parrot Anafi USA review: thermische inspectiedrone van nog geen 500 gram

Wil je (thermografische) inspectievluchten uitvoeren binnen de bebouwde kom? Dan is de Anafi USA van Parrot beslist een interessante drone. Want met zijn gewicht van nog geen 500 gram valt de drone voorlopig in Open subcategorie A1. Toch beschikt de drone over een FLIR warmtebeeldcamera en een RGB camera met 32x zoom. Maar hoe presteert het toestel in de praktijk?

Made in the USA

Deze review werd mede mogelijk gemaakt door Skytools

Veel dronevliegers associëren het Franse bedrijf Parrot nog met de AR.Drone, die opgevolgd werd door de Bebop 1, de Bebop 2 en later de Anafi 4K en Anafi Thermal. Een kleine twee jaar geleden besloot Parrot het echter over een andere boeg te gooien: er zat onvoldoende groei in de markt voor consumer drones, dus richtte Parrot zich op de zakelijke markt. De groeiende kritiek vanuit de Amerikaanse overheid op concurrent DJI zorgde voor een uitgelezen kans om drones te gaan ontwikkelen voor het Amerikaanse leger.

De Parrot Anafi USA is het resultaat van die strategie. Voortbordurend op het Anafi-platform ontwikkelde Parrot deze lichtgewicht (<500 gram) ‘military grade’ drone, specifiek bedoeld voor (thermisch) inspectiewerk, search&rescue-operaties en security-toepassingen. De drone wordt gemaakt in de Verenigde Staten. Mede daardoor mag de Anafi USA het ‘Blue sUAS’-label dragen, wat wil zeggen dat de drone door Amerikaanse overheidsorganisaties gebruikt mag worden.

Het feit dat de drone net geen 500 gram weegt, maakt de Anafi USA ook extra interessant voor Europese gebruikers. De drone valt tot 31-12-2022 namelijk in Open categorie A1. Dat betekent dat je er ook mee mag vliegen binnen de bebouwde kom, zelfs als er niet bij de vlucht betrokken personen in de buurt zijn. Die mogen kortstondig overvlogen worden.

Dat brengt interessante mogelijkheden met zich mee: denk aan dak- en gevelinspecties, opsporen van warmtelekken, inspecties van zonnepannelen, etc. De gebruiker dient zich alleen te registreren en te zorgen voor het basis dronecertificaat A1/A3: een minimale investering.

De Parrot Anafi USA en de meegeleverde Skycontroller 3

Eerste indruk en specs

De Parrot Anafi USA wordt geleverd in een stevige case. Naast de drone treffen we een controller, drie accu’s, lader, tablethouder, een beknopte quick start manual, een setje reserveprops en een geheugenkaartje aan. De drone zelf lijkt als twee druppels water op de ‘gewone’ Anafi, maar dan een stukje groter. De armen klappen uit naar de zijkanten. De propellers zijn opmerkelijk klein.

De cameramodule bevat drie sensoren in totaal: twee RGB camera’s (wide en tele) en een FLIR Boson warmtebeeldcamera (infrarood). Door de beelden van de twee RGB sensoren te combineren in combinatie met digitale zoom kan de gebruiker traploos tot 32x inzoomen. Dat enorme zoombereik is dus deels optisch, deels digitaal. De FLIR sensor heeft een resolutie van 320×256 pixels. De thermografische data wordt over het visuele beeld geprojecteerd. Ook hierbij kan ingezoomd worden.

De gimbal is 2-assig mechanisch gestabiliseerd en bevat twee RGB-sensoren en een FLIR Boson infraroodsensor.

De gimbal is mechanisch twee-assig gestabiliseerd. De stabilisatie over de derde as wordt softwarematig opgelost. Dankzij speciale stabilisatiealgoritmen blijft de camera ook in bij extreme zoom strak op het onderwerp gericht. Bijzonder is dat de camera zowel 90º omlaag als omhoog kan draaien: handig voor inspecties waarbij er ook omhoog moet worden gekeken.

De Anafi USA beschikt niet over sensoren voor obstakeldetectie. Het komt dus echt aan op je eigen vliegkunsten om te voorkomen dat er brokken worden gemaakt (hint: stel de RTH-hoogte ruim genoeg in). De drone heeft alleen een ultrasoonsensor t.b.v. de hoogtebepaling op lage vlieghoogtes en een sensor voor de relatieve positiebepaling indien er geen GPS-signaal voorhanden is.

De Parrot Anafi USA weegt net geen 500 gram.

Controller

De Skycontroller 3 is exact dezelfde controller als die bij de gewone Anafi wordt geleverd. Voor een drone die ruim 7.000 euro kost doet de controller wel erg goedkoop aan. Naast de sticks voor de besturing is er een return to home-button, een kantelbare knop om de camera omhoog en omlaag te bewegen, een tweede kantelknop om in- en uit te zoomen, en buttons voor het maken van een opname en het resetten van de cameraview. Helaas ontbreekt er een HDMI-uitgang. Ook ontbreekt er een switch waarmee je van flight mode kunt wisselen.

Voor de verdere bediening en live cameraweergave dien je de FreeFlight6 app van Parrot te installeren op je smartphone of tablet. Het hoofdscherm toont naast het live camerabeeld de nodige informatie over batterijstatus, GPS signaalsterkte en afstand en vlieghoogte van de drone. Onderin vind je dropdownmenu’s voor het wijzigen van de camerasettings en toegang tot geavanceerde vliegfuncties. Het tandwielicoontje geeft toegang tot een uitgebreid instellingenmenu. De Skycontroller werkt ongeveer tweeënhalf uur op een acculading.

Het hoofdscherm van de FreeFlight 6 app

Vliegprestaties

De Anafi USA is snel gebruiksklaar gemaakt: controller openklappen, telefoon (of tablet) bevestigen, de armen van de drone uitklappen, toestel inschakelen en vliegen maar. De drone maakt relatief weinig geluid, en het zoemgeluid klinkt acceptabel (niet jankerig). Je kunt kiezen uit vier vliegstanden: film, sport, cinematisch en racing. De gevoeligheid van iedere modus (draaisnelheid, vliegsnelheid) kun je naar wens aanpassen.

De vliegtijd is indrukwekkend: ruim een halfuur in ideale omstandigheden. In de praktijk moet je eerder rekenen op 20-25 minuten, je wilt de drone niet helemaal leegvliegen. Met wind kan de drone prima overweg, volgens Parrot kan de Anafi USA tot maximaal windkracht 6-7 gebruikt worden (niet uitgetest).

Parrot Anafi USA ingeklapt
De Parrot Anafi USA kan als een klein pakketje worden meegenomen.

De Anafi USA is niet voorzien van een interne kaart met no-flyzones. Je moet als gebruiker dus zelf nagaan of je wel mag vliegen op de beoogde locatie (zoals het hoort, zeker als je professioneel met drones vliegt). Wel kun je een geocage instellen: een maximale vlieghoogte en afstand waar de drone binnen moet blijven. Een prima oplossing wat ons betreft.

Problematisch is de keuze van Parrot om gebruik te maken van wifi voor de besturing van de drone en de overdracht van het live camerabeeld. Tijdens een testvlucht nabij bebouwing verscheen er al snel een melding over interferentie, met haperend camerabeeld tot gevolg. De kans is groot dat de aanwezigheid van wifirouters in huizen daar debet aan is: die drukken het signaal als het ware weg. In ideale omstandigheden haal je meer dan een kilometer honderden meters, maar nabij bebouwing gaat het bereik al snel omlaag naar een paar honderd meter.

Parrot Anafi USA vliegend
De Parrot Anafi USA kan een aardig briesje hebben (tot 6-7 Bft).

Cameraprestaties

Gezien de beoogde doelgroep van de Parrot Anafi USA nemen vooral de optische zoomfunctie en de thermografische mogelijkheden van de drone onder de loep. Het zoombereik is zeer indrukwekkend: maar liefst 32x. Parrot bereikt dit door het beeld van twee sensoren – één met een wide lens, één met een telelens – digitaal te combineren. Opmerkelijk is hoe stabiel het beeld blijft, bij maximale zoom. De beeldkwaliteit gaat wel rap achteruit zodra je maximaal inzoomt, maar dat is nu eenmaal de trade-off bij lichtgewicht optiek.

Het is zowel mogelijk om videobeelden op te nemen als gewone foto’s. De maximale fotoresolutie is 21 megapixels. Video’s kunnen worden vastgelegd in maximaal 4K resolutie. Het ISO-bereik loopt van 100-3200. De ondersteunde bestandsformaten zijn JPG en DNG RAW.

Zodra je overschakelt op de thermografische weergave, krijg je een combinatie van het zichtbare beeld en het warmtebeeld van de FLIR camera te zien. Het is mogelijk om van kleurenpalet te wisselen (fusion, rainbow, white hot en black hot). Het is ook mogelijk om een drempelwaarde in te voeren, zodat je eenvoudig de warmste objecten in beeld kunt spotten. Het is ook mogelijk om in te zoomen in de thermografische weergave. Het temperatuurbereik is -40°C tot +150°C. Maar dit temperatuurbereik zie je niet als waarden terug in het scherm, noch is het mogelijk om te selecteren welk temperatuurbereik gefilterd dient te worden. Verder is het niet mogelijk om radiometrische JPGs op te slaan, wat verdere analyse van thermografische opnamen onmogelijk maakt.

Drempelwaarde ingesteld voor de FLIR sensor

Dataveiligheid

Om in aanmerking te komen voor het Blue sUAS-label heeft Parrot extra nadruk gelegd op dataveiligheid. Opnamen die in de drone weggeschreven worden op de microSD card kunnen worden versleuteld. De communicatie tussen de drone en de controller is versleuteld met behulp van 256-bits encryptie. Zoals hiervoor gezegd is een nadeel dat Parrot gebruik maakt van wifi, op 2,4 en 5,8 Ghz. Zeker in de stedelijke omgeving ligt interferentie op de loer.

Een ander wapenfeit op het gebied van dataveiligheid is het feit dat de drone geen data doorsluist naar externe servers. Volgens Parrot voldoet de Anafi USA daarmee aan de GDPR-richtlijnen. Alleen vluchtgegevens kunnen optioneel opgeslagen worden op servers van Parrot. Verder benadrukt Parrot dat er niet geknoeid kan worden met de firmware.

De controller doet erg goedkoop aan, zeker voor een drone van deze prijsklasse. Bovendien is de gebruikte wifiverbinding gevoelig voor interferentie.

Conclusie

De Anafi USA is een opmerkelijk product. Omdat de drone zo licht van gewicht is, kun je er tot eind 2022 mee vliegen in Open subcategorie A1. Dat betekent dat je amper hoeft te investeren in opleidingen en vergunningen, om toch boven bebouwing te kunnen vliegen. Dat betekent dat allerlei toepassingen op het vlak van (thermografische) inspecties binnen handbereik komen. Ook op het vlak van security en monitoring biedt de drone interessante mogelijkheden. Noemenswaardig is in dit verband de IP53-rating van de drone (spatwaterdicht).

De cameraprestaties kun je eigenlijk alleen beoordelen in de context van het totaalplaatje. Gelet op het formaat en het gewicht van de drone is het een hele prestatie van Parrot, om een 32x zoom camera te combineren met een warmtebeeldcamera. Natuurlijk haalt de optisch-digitale zoom camera niet de beeldkwaliteit van een ‘echte’ (optische) 30x zoom camera zoals de Zenmuse Z30, en legt de gebruikte FLIR Boson sensor het af tegen bijvoorbeeld een Zenmuse XT2. Aan de andere kant zijn dat soort specialistische payloads alleen te gebruiken in combinatie met een drone die per definitie in de Specific categorie valt, als je ermee nabij bebouwing wilt vliegen. Om nog maar niet te spreken over de kosten van dergelijke apparatuur.

Het feit dat er wifi wordt gebruikt voor de besturing is een belangrijke achilleshiel van de drone. Zeker in de bebouwde omgeving heb je daardoor een klein bereik. Sowieso had Parrot wel wat meer werk mogen maken van de controller: de Skycontroller is net een stuk speelgoed. De FreeFlight6 app is rechttoe-rechtaan. De app verdient niet de hoofdprijs qua user interface, maar je vindt snel de belangrijkste functies. Het ontbreken van obstakeldetectie laten we niet zwaar meewegen in het eindoordeel, zo lang je er maar voor zorgt dat de RTH-hoogte voldoende hoog is ingesteld.

Het prijskaartje van de Anafi USA (€ 7.500 excl. btw bij Skytools) is fors, zeker in vergelijking met de DJI Mavic 2 Enterprise Dual, die incl. btw nog geen 3.000 euro kost. Daar staat tegenover dat de M2ED een stuk zwaarder is en daardoor in de Open subcategorie A2 eigenlijk niet makkelijk binnen de bebouwde kom ingezet kan worden.

Deze review werd mede mogelijk gemaakt door Skytools.

Parrot Anafi USA carry case en accessoires
De inhoud van de koffer die met de Parrot Anafi USA wordt geleverd.

Voordelen

– Lichtgewicht (<500 gram), tot 31-12-2022 bruikbaar in Open A1
– Compact en makkelijk mee te nemen
– Relatief stil
– ‘Best in class’ 32x zoom + IR camera
– Lange vliegtijd
– Camera kan zowel omlaag als omhoog kantelen
– Focus op dataveiligheid (GDPR compliant, made in the US)

Nadelen

– Matige beeldkwaliteit bij extreme zoom
– Controller doet goedkoop aan, geen hdmi output of modeswitch
– Matige wifiverbinding
– Geen obstacle avoidance
– Thermische camera heeft lage resolutie
– Opladen van vliegaccu duurt ruim 3 uur

Specificaties

• Gewicht: 500 gram
• Afmetingen (ingeklapt): 252 x 104 x 82 mm
• Afmetingen (uitgeklapt): 282 x 373 x 84 mm
• Maximaal bereik: 4 km met de Parrot Skycontroller 3
• Maximale vliegtijd: 32 minuten
• Maximale horizontale snelheid: 14,7 m/s (52,92 km/u)
• Maximale vertikale snelheid: 4 m/s (14,40 km/u)
• Maximale windsnelheid: 14,7 m/s (52.92 km/u)
• Maximale vlieghoogte: 6.000 m boven zeeniveau
• Optionele hoogtebeperking en geofencing
• Gebruikstemperatuur: -35°C tot 43°C
• Geen temperatuurbeperking tijdens opstijgen
• Besloten dataverkeer tussen drone en controller / optie om anonieme gebruiksdata te delen met beveiligde servers in Europa

Sensoren

• Satellietnavigatie: GPS, GLONASS & GALILEO
• Barometer en magnetometer
• Vertikale camera en ultrasoon sonar
• 2 x 6-assige IMU
• 2 x 3-assige accelerometers
• 2 x 3-assige gyroscopen

RGB sensor

• 2 sensoren: 1/2.4”
• Digitaal zoombereik: 32x
• Electronische sluitertijd: 1 sec tot 1/10.000 sec
• ISO bereik: 100-3200
• Videoresolutie: 4K/FHD/HD
• Videoformaat: MP4 (H264)
• Fotoresolutie: Wide: 21MP (84° FOV); Rectilinear: tot 16MP (tot 75.5° FOV)
• Fotoformaat: JPEG, DNG (Digital NeGative RAW)

Infraroodsensor

• Sensor: FLIR BOSON
• Resolutie: 320×256 pixels
• Temperatuurbereik: -40°C tot +150°C
• Thermische gevoeligheid: <60mK
• Fotoformaat: JPEG
• Videoformaat: MP4 (H264)
• Videoresolutie: 1280×720, 9fps

Beeldstabilisatie

• 3-camera IR/EO gestabiliseerde gimbal:
– Hybride: 3-assig
– Mechanisch: 2-assig roll / pitch
– Elektronisch (EIS): 3-assig yaw / roll / pitch
• Gimbal draaibereik: -140° tot +110°

Accusysteem

• Type: High density LiPo (3 x 4.4V cellen)
• Capaciteit: 3400 mAh
• Vliegtijd: 32 minutes
• Oplaadaansluiting: USB-C
• Oplaadtijd: 3u20 met de meegeleverde adapter
• Gewicht: 195 g
• Voltage: 11,55 V
• Maximaal laadvermogen: 30 W

Parrot Skycontroller 3

• Afmetingen (ingeklapt): 94 x 152 x 72 mm
• Afmetingen (uitgeklapt): 153 x 152 x 116 mm
• Gewicht: 283 g
• Transmissiesysteem: Wi-Fi 802.11a/b/g/n
• Frequentiebereik: 2.4 – 5.8 GHz
• Maximaal transmissiebereik: 4 km
• Live video resolutie: HD 720p
• Batterijcapaciteit: 2500mAh 3.6V
• Batterijduur: 2u30 (Android) / 5u30 (iOS)
• Ondersteunt mobiele devices met displays tot 6.5”
• USB aansluitingen: USB-C (opladen), USB-A (verbinding)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Parrot Anafi USA
Author Rating
41star1star1star1stargray
Product Name
Parrot Anafi USA
Price
EUR 7500
Product Availability
Available in Stock
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier