ProProductnieuws

Autel Robotics presenteert EVO 2 RTK en Dragonfish VTOL

Tijdens de virtuele editie van de CES 2021 heeft Autel Robotics een tweetal nieuwe drones aangekondigd. Het gaat om een RTK-versie van de EVO 2 quadcopter en een vertical take-off and landing (VTOL) fixed-wing drone genaamd Dragonfish. De drones zijn gericht op professionele gebruikers die centimeternauwkeurige positionering en/of een groot vliegbereik vereisen.

EVO 2 RTK

De oorspronkelijke EVO 2 serie drones werd precies ene jaar geleden aangekondigd. De EVO 2 is een inklapbare drone met een lange vliegtijd van ca. 40 minuten en de mogelijkheid om de camera te verwisselen. Zo kan de drone worden uitgerust met een 8K camera, een 6K camera met 1” sensor en instelbaar diafragma of een dual RGB/IR camera. In april 2020 namen we de EVO 2 onder de loep en we waren toen best onder de indruk van het feloranje systeem.

De nieuwe EVO 2 RTK-serie behelst de EVO 2 Pro en EVO 2 Dual 640T met als toevoeging een RTK (real time kinematic)-module bovenop de drone. Dankzij RTK GPS kan de drone zijn positie een stuk nauwkeurig bepalen, tot op de centimeter. Dat komt goed van pas bij toepassingen als fotogrammetrie en inspectiewerkzaamheden.

Obstakeldetectie en afneembare module

Net zoals de EVO 2 beschikt ook de EVO 2 RTK over obstakeldetectie rondom. Een interessant gegeven is dat de RTK-module afneembaar is, en via een universele connector contact maakt met de drone. Mogelijk brengt Autel in de loop der tijd andere accessoires voor de EVO 2 op de markt, net zoals DJI dat deed met de Mavic 2 Enterprise.

Om het vereiste correctiesignaal te kunnen toepassen brengt Autel Robotics een optioneel RTK base station op de markt. Deze ondersteunt zowel realtime RTK als PPK. De vliegtijd van de drone is wel iets minder geworden als gevolg van de toevoeging van RTK: deze bedraagt volgens de fabrikant nu maximaal 36 minuten.

VTOL Dragonfish

De VTOL Dragonfish is absoluut een opmerkelijke toevoeging aan de productlijnen van Autel Robotics te noemen. Het gaat om een hybride drone – deels multirotor, deels fixed-wing – die verticaal kan opstijgen en landen (VTOL) en verder vliegt zoals een vliegtuig. De maximale vliegtijd bedraagt 120 minuten.

De kruissnelheid bedraagt ongeveer 100 km/uur. Het maximaal startgewicht (MTOW) van de drone is een kleine 9 kg. Daarvan is ruim 1,5 kg beschikbaar voor de payload. Dankzij de toevoeging van RTK GPS kan de Dragonfish zijn positie tot op de paar centimeter nauwkeurig vaststellen.

Autonomie en vliegveiligheid

Het belangrijkste wapenfeit van de Dragonfish is de toevoeging van intelligente vliegfuncties, op basis van AI. Daardoor kan de Dragonfish missies autonoom uitvoeren en na afloop zelfstandig terugvliegen naar het punt van opstijgen. Het is zelfs mogelijk om de drone bijvoorbeeld een gestolen auto te laten achtervolgen of te laten rondcirkelen rond een POI. Ook kan de drone tijdens het vliegen automatisch een constante hoogte ten opzichte van het onderliggende aardoppervlak aanhouden.

Voor de veiligheid zijn alle essentiële systemen redundant uitgevoerd. Zo heeft de Dragonfish twee accu’s en dubbel uitgevoerde IMU’s, kompassen en GPS-modules. Zelfs de CAN-bus aansluitingen zijn dubbel uitgevoerd. Tijdens een vlucht wordt de status van alle systemen continu gemonitord.

Payloads en ground station

Om de Dragonfish voor uiteenlopende taken te kunnen inzetten is het mogelijk om de drone uit te rusten met verschillende payloads. Autel brengt een drietal payloads op de markt: een 2-sensor camera met groothoek en 20x zoom, ten tweede een 3-sensor camera met groothoek, 20x zoom en een warmtebeeldcamera, en als derde optie een multispectraalcamera.

Het systeem wordt aangestuurd met behulp van een ground station dat voorzien is van een helder 9.7” display. Hierop draait Autel Voyager software, met functies zoals missieplanning, intelligent tracking en flight history tracking. Het ground station heeft een bereik van zo’n 30 km.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Autel Robotics presenteert EVO 2 RTK en Dragonfish VTOL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier