IncidentOpmerkelijk

Politiedrone van €70.000 gecrasht door druk op verkeerde knop

Een druk op de verkeerde knop heeft in Groot-Brittannië geleid tot het neerstorten van een politiedrone van het type Aeryon SkyRanger R60, ter waarde van 64.000 pond (ruim 70.000 euro). Het grondstation van het toestel liet voorafgaand aan de crash een foutmelding zien. De dronepiloot wilde de melding wegklikken, maar schakelde daarmee per ongeluk de motoren uit.

Melding wegklikken

Het incident vond plaats tijdens een zoekactie naar een vermiste persoon in Maidenbower, nabij Crawley in West Sussex. In de vroege uren van 17 juni 2020 liet een lid van het droneteam een hightech drone met warmtebeeldcamera opstijgen om ondersteuning vanuit de lucht te bieden tijdens de nachtelijke zoektocht.

Op het scherm van de controller van de drone begon echter plotseling een waarschuwingsbericht te knipperen. De dronepiloot wilde de melding wegkrijgen door er herhaaldelijk op te drukken, niet wetende dat hij daarmee de vier elektromotoren van de drone zou uitschakelen. Het toestel viel als gevolg van die actie vanaf een hoogte van ca. 25 meter in een vijver. De drone raakte daardoor onherstelbaar beschadigd.

Zes uur vliegervaring

De kostbare crash werd onderzocht door de Air Accidents Investigation Branch. Uit het onlangs gepubliceerde onderzoeksrapport blijkt onder andere dat de betreffende dronepiloot slechts zes uur vliegervaring had opgedaan, waarvan iets meer dan vier uur met het betreffende systeem.

De drone in kwestie betrof een Aeryon SkyRanger R60. Het onbemande luchtvaartuig was een van de vier all-weather drones die in 2016 gezamenlijk werden gekocht door Sussex en Surrey Police met een subsidie ​​van 250.000 pond vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Piloot op herhalingstraining

Een woordvoerder van de politie van Sussex zegt: “De politie van Surrey en Sussex zetten zich in voor de veilige uitvoering van al onze drone-operaties. De betreffende piloot is na het incident uit actieve dienst gehaald. Voor hem is een herhalingstraining en herbeoordeling aangevraagd.”

Het is overigens niet voor het eerst dat een peperdure SkyRanger R60 betrokken is bij een incident, als gevolg van een menselijke fout. In Canada kwam in februari 2020 een drone van hetzelfde type in botsing met een politiehelikopter. Dat kwam toen door een communicatiefout tijdens het afstemmen van de vlieghoogte, waarbij voeten en meters door elkaar werden gehaald.

De user interface van het SkyRanger ground station. De melding betreft een wit icoontje op een zwarte achtergrond.

(coverfoto: Aeryon Labs – foutmelding ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier